Цвітна капуста: користь і шкода для організму

Усім відомо, що щоденний раціон людини має містити якомога більшу кількість овочів, а саме. Більшість із них містить мало калорій і багато корисних речовин. У списку корисних продуктів одне з перших місць посідає капуста. З числа «капустяних» найсмачнішою по праву вважається цвітна.
Характеристики та склад овоча
Цвітна капуста не тільки смачна, а й поживна культура. Вміст цілого комплексу вітамінів і мінералів зміцнює здоров'я й організм. При цьому калорійність вкрай мала - всього 27 калорій у 100 грамах. Саме з цієї причини дієтологи рекомендують включати її в харчування людям з надмірною масою тіла.
Свою назву овочева культура отримала не за яскраві фарби суцвіть, а завдяки їхній формі, що має схожість із квітами. Саме суцвіття йдуть для вживання в їжу. Білокачанна капуста більш поширена порівняно з цвітною. Хоча вміст у ній корисних мікроелементів удвічі менший. Цвітна капуста містить на 50% більше заліза, ніж салати, зелений горох і всі види перцю. Її широко використовують косметологи, дієтологи і народна медицина.
Завдяки своїм смаковим якостям, цей овоч популярний у кухарів і кулінарів. А той факт, що він не викликає алергії, дає можливість включати його в раціон маленьких дітей.
Користь для здоров'я
Секрет корисності цього продукту криється у вмісті безлічі органічних речовин. Хімічний склад різноманітний і унікальний:
- Велика кількість вітамінів (А, С, Н, Е).
- Незамінних амінокислот.
- Мінеральних солей.
- Мікроелементів (заліза, фтору та багатьох інших).
- Харчових волокон.
- Органічних кислот.
Вміст фолієвої кислоти в цьому овочі, робить його незамінним продуктом для жінок, які планують вагітність і протягом усього першого триместру. Він є чудовим засобом профілактики уражень нервової системи майбутньої дитини. У комплексі з лікарськими засобами - знижує шанс вроджених вад на 70%.
Запобігання раковим захворюванням
Регулярне вживання в їжу запобігає багатьом формам онкології, особливо раку грудей, товстої кишки, печінки, передміхурової залози та сечового міхура. У складі містяться речовини глюкозинолати, які під час переробки в організмі перетворюються на ізотіоціанати. Дослідження показали, що цей хімічний процес вбиває ракові клітини, уповільнює ріст новоутворень.
Вплив на жіноче здоров'я
Корисна овочева культура сприяє виробленню колагену і нормалізації гормонального балансу, особливо це актуально для жінок старше 30 років. Багатий склад дає змогу використовувати її, як у їжу, так і для косметичних цілей.
Капустяні маски прибирають зморшки на обличчі, позбавляють лущення, освіжаючи, живлячи і роблячи шкіру гладкою. Нанесення масок на волосся чинить зміцнювальну дію, посилює блиск і зволожує шкіру голови.Вживання цього продукту позитивно позначається на красі. Прискорюється регенерація клітин в організмі, зменшується кількість радикалів, що сприяє підтримці та збереженню молодості.
Зміцнення серця і судин
Капусту використовують для лікування різних серцево-судинних захворювань, а також з метою їх профілактики. Вона видаляє з крові холестеринові відкладення і блокує їх накопичення. Лікарі радять її для лікування та профілактики атеросклерозу.
Регулярне вживання овочевої культури призводить до потовщення стінок судин, нормалізації балансу згортання крові. У людини поліпшується кровообіг, що є профілактикою таких серйозних станів як інфаркт та інсульт.
Допомога роботі серця полягає в підтримці здорового серцевого ритму і зниженні кров'яного тиску.
Нормалізація травлення
Саме цей вид капусти для шлунково-кишкового тракту набагато корисніший, ніж будь-який інший. Великий вміст клітковини не провокує подразнювального впливу на шлунок. Шлунок її легко перетравлює і засвоює всі корисні речовини. Вона також перешкоджає розмноженню шкідливих мікроорганізмів у мікрофлорі.
У капусті у великих кількостях містяться грубі волокна. Наповнюючи кишечник, вони змушують його справно працювати, захоплюючи безліч шкідливих кишкових відкладень. Це призводить до природного очищення внутрішніх органів.
Вживаючи цей овоч можна налагодити функціонування всіх систем травлення. Запобігти накопиченню шлаків та інтоксикації. Зменшується ймовірність появи виразки або гастриту шлунка, а також регенерація і рубцювання вже наявних виразок.Користь для здоров'я
Сприятливий вплив поширюється не тільки на окремі органи, а й на організм загалом. Здоровій людині вона буде так само корисна, як і тим, хто має проблеми зі здоров'ям. Систематичне вживання очищає органи від шлаків і токсинів, провокує роботу всіх очисних функцій.
Будучи сильним антиоксидантом, вона зміцнює імунітет і допомагає відновитися після перенесеної хвороби, у разі виснажливої дієти й авітамінозу.
Можлива шкода
Незважаючи на унікальний хімічний склад, крім корисності існує і зворотний ефект.
Щоб не завдати шкоди здоров'ю, необхідно дотримуватися правил вживання капусти:
- Овочева культура може завдати шкоди за наявності у людини подагри. При гастритах із підвищеною кислотністю і гострих захворюваннях кишківника вона і зовсім протипоказана, оскільки може посилити больові відчуття.
- Після перенесеного оперативного втручання в ділянці черевної порожнини від продукту на деякий час рекомендується відмовитися.
- У разі подагри, гіпертонії та захворювань нирок вживати її можна тільки в маленьких кількостях.
- Зафіксовано зв'язок надмірного вживання овочів сімейства броколі та хвороб щитоподібної залози.
Як правильно вживати в їжу
Щоб посилити користь від цвітної капусти і звести до мінімуму шкоду, її важливо правильно приготувати.
Для збереження цінних властивостей бажано дотримуватися рекомендацій:
- Для варіння використовувати невелику кількість окропу.
- Не накривати каструлю під час приготування.
- Варити не довше 7 хвилин.
- Не використовувати для приготування алюмінієвий і залізний посуд.
- не заморожувати.
Після кулінарної обробки зберігаються всі смакові якості, проте найкорисніший продукт у сирому вигляді.
Висновок
У цвітній капусті поєднується зовнішня привабливість і велика кількість лікувальних властивостей. Незважаючи на наявність протипоказань, користі набагато більше. Овочева культура нормалізує роботу нервової системи й ефективно знімає хронічну втому. Дотримуючись усіх рекомендацій, з її допомогою можна не тільки урізноманітнити раціон, а й зміцнити своє здоров'я.



