Користь і шкода сьомги для організму

Сьомга, сімейства лососевих, промислова риба. Водиться в холодних морях Атлантичного океану і Північного Льодовитого океану. Споконвічно добувається жителями скандинавських країн, прибережними рибалками північно-західної частини Росії. Сьомга, з озер Ладога і Онега, особливо цінується за екологічну чистоту, за смак і поживне м'ясо.
З вересня по листопад, лососеві кочують по річках для метання ікри. Зменшення кількості дикої сьомги в природному середовищі призвело до їх розведення в штучних умовах. Основні виробники Чилі та Норвегія, які постачають її в усі країни світу.
Про сьомгу
Сьомга - велика морська риба, благородний лосось, що досягає в довжину 1,5 м. Рідкісні екземпляри важать понад 30 кг. Шкіра сріблястого кольору з дрібними лусочками, по хребту світло-сіра, з темними плямами з боків. Плавники червоного кольору. Голова видовжена, з великим ротом. Цінується за поживні та смакові властивості. Жирне і ніжне м'ясо увійшло в меню людей, які хочуть правильно і смачно харчуватися. Рибу нарізають впоперек великими шматками для приготування стейків і котлет на пару, на олії. З неї готують ароматну юшку, солять, в'ялять, коптять, їдять у сирому вигляді. Ікра сьомги велика, яскраво-оранжевого кольору. У солоному вигляді є делікатесним продуктом.
Харчова цінність на 100 г ваги за вмістом білків 22,43 г, жири становлять 12,5 г. Присутні основні вітаміни, необхідні для життя і здоров'я людини. Вітамін А (ретинол) становить майже 30 мкг. Енергетична цінність риби залежить від способу приготування. Сира сьомга видає 204 ккал.
У засоленому, копченому вигляді від 199 до 201 ккал енергії. Приготована на пару або відварена дає енергії 180-186 ккал. Вуха - всього 66 ккал. Жирна риба, засмажена в олії - 275 ккал. Дієтологи і кухарі кажуть, що при дотриманні способу приготування, продукт є дієтичним продуктом для дітей і дорослих.
Користь сьомги
- Поліненасичені жирні кислоти Омега 3 і Омега 6 в оптимальній корисній пропорції зустрічаються в морських жирних рибах. Омега 3 знижує рівень холестерину в крові. Розріджує кров і благотворно впливає на кровотворну і кровоносну систему організму людини. Звідси, здоров'я і молодість, енергія і бадьорість. Позитивно впливають на емоційно-психологічний настрій. Риба є природним антидепресантом.
- Тваринні жирні кислоти впливають на метаболізм і запускають механізм схуднення.
- Мінерали, у складі, корисні для будь-якого організму: фосфор, йод, кальцій, калій, магній, натрій, цинк, фтор.
- Вміло і смачно приготована риба дає насичення і отримання заряду бадьорості.
- Покращує стан кровоносних судин, капілярів, насичуючи їх корисними вітамінами і мінералами. Призупиняється тромбоутворення за рахунок виведення шкідливого холестерину з крові.
- Постійна присутність риби в меню позитивно позначається на зовнішньому вигляді людини, на сяйві шкіри, на органах зору та розумово-мозковій діяльності.
- Схильні до позитивного впливу риби робота шлунково-кишкового тракту, печінки та жовчовивідних шляхів. Підвищується опірність шкідливим інфекціям і бактеріям, вірусам.
- Вироблення меланіну під час вживання сьомги, захищає від шкідливих факторів довкілля та омолоджує.
- Споживання риби допомагає відтворенню гормону сну - мелатоніну, що допомагає регенерації клітин, омолоджує, позбавляє від безсоння.
Чи шкідлива сьомга
Вживання в їжу протипоказано з низки причин:
- Людям, які не переносять рибу, морські продукти.
- У разі хронічних захворювань жовчі, нирок, шлунка і кишечника краще відмовитися від вживання рибного делікатесу.
- Сьомга, вирощена в неволі, піддається введенню антибіотиків і годівлі їжею з добавками, що прискорюють ріст риби. Ці фактори, можливо, можуть негативно позначитися на організмі людини. Але це спірний факт, ще не вивчений до кінця.
- Не рекомендується вживати солону і копчену сьомгу в надмірній кількості, оскільки сіль негативно діє на людей з високим тиском і нирковою недостатністю.
- Деякий ступінь ожиріння також є перешкодою для зловживання жирною сьомгою.
Поради щодо обробки та приготування
Свіжу сьомгу слід промити під струменем холодної води, яка позбавить слизу. Луску можна не чистити, оскільки вона дрібна і не буде заважати.
Для тривалого збереження свіжовиловленої сьомги треба видалити зябра і випатрати нутрощі.
Свіжу сьомгу краще вживати у смаженому, тушкованому або пропареному вигляді з овочами та рисом, під різними соусами.
Можна власними силами посолити за рецептами і зберегти рибу на тривалий час, отримуючи вітаміни та мінерали повною мірою. Смачна слабосолона сьомга виходить при засолюванні великою морською сіллю з додаванням цукрового піску.Засолювання під гнітом зробить м'ясо пружним і гумовим - краще загорнути її в щільну паперову серветку або пергамент, і прибрати в холодильник на 3 дні. Жодних інших приправ не потрібно. Тушку для засолювання надрізають зсередини вздовж хребта, розділяючи рибу на дві частини.
Найсмачніша частина риби - це теша - черевна жирна частина тушки. Навариста й ароматна юшка виходить із голови, теші, плавників і хребтини, звільненої від м'якоті.
Висновок
Шляхетний лосось, що виріс на волі, і виловлений рибалкою - чудовий трофей і делікатесна їжа. Риба в морях харчується природною їжею: планктоном, ракоподібними і дрібними рибками, які впливають на колір м'яса - від ніжно-рожевого до світло-помаранчевого.
Штучно виведена і вирощена сьомга, харчується кормами з барвниками. Яскраво-помаранчевий колір вирізки і філе викликає побоювання щодо перегодовування барвниками. Але, виробники запевняють, що риба не шкідлива, якщо вживати її раз на місяць, і не може призвести до негативного впливу.
Щотижнева присутність сьомги в харчовому раціоні людини сприяє урізноманітненню меню, дає необхідні вітаміни, і особливо, тваринні жирні кислоти Омега 3 і 6. Здорова і смачно приготована жирна морська риба викликає позитивні емоції, насичуючи корисними вітамінами і речовинами, радуючи своїм незвичайним смаком.



