Користь і шкода сьомги для організму

Користь і шкода сьомги для організму
Риба та морепродукти

Сьомга, сімейства лососевих, промислова риба. Водиться в холодних морях Атлантичного океану і Північного Льодовитого океану. Споконвічно добувається жителями скандинавських країн, прибережними рибалками північно-західної частини Росії. Сьомга, з озер Ладога і Онега, особливо цінується за екологічну чистоту, за смак і поживне м'ясо.

З вересня по листопад, лососеві кочують по річках для метання ікри. Зменшення кількості дикої сьомги в природному середовищі призвело до їх розведення в штучних умовах. Основні виробники Чилі та Норвегія, які постачають її в усі країни світу.

Про сьомгу

Сьомга - велика морська риба, благородний лосось, що досягає в довжину 1,5 м. Рідкісні екземпляри важать понад 30 кг. Шкіра сріблястого кольору з дрібними лусочками, по хребту світло-сіра, з темними плямами з боків. Плавники червоного кольору. Голова видовжена, з великим ротом. Цінується за поживні та смакові властивості. Жирне і ніжне м'ясо увійшло в меню людей, які хочуть правильно і смачно харчуватися. Рибу нарізають впоперек великими шматками для приготування стейків і котлет на пару, на олії. З неї готують ароматну юшку, солять, в'ялять, коптять, їдять у сирому вигляді. Ікра сьомги велика, яскраво-оранжевого кольору. У солоному вигляді є делікатесним продуктом.

Сьомга

Харчова цінність на 100 г ваги за вмістом білків 22,43 г, жири становлять 12,5 г. Присутні основні вітаміни, необхідні для життя і здоров'я людини. Вітамін А (ретинол) становить майже 30 мкг. Енергетична цінність риби залежить від способу приготування. Сира сьомга видає 204 ккал.

У засоленому, копченому вигляді від 199 до 201 ккал енергії. Приготована на пару або відварена дає енергії 180-186 ккал. Вуха - всього 66 ккал. Жирна риба, засмажена в олії - 275 ккал. Дієтологи і кухарі кажуть, що при дотриманні способу приготування, продукт є дієтичним продуктом для дітей і дорослих.

Користь сьомги

  • Поліненасичені жирні кислоти Омега 3 і Омега 6 в оптимальній корисній пропорції зустрічаються в морських жирних рибах. Омега 3 знижує рівень холестерину в крові. Розріджує кров і благотворно впливає на кровотворну і кровоносну систему організму людини. Звідси, здоров'я і молодість, енергія і бадьорість. Позитивно впливають на емоційно-психологічний настрій. Риба є природним антидепресантом.
  • Тваринні жирні кислоти впливають на метаболізм і запускають механізм схуднення.
  • Мінерали, у складі, корисні для будь-якого організму: фосфор, йод, кальцій, калій, магній, натрій, цинк, фтор.
  • Вміло і смачно приготована риба дає насичення і отримання заряду бадьорості.
  • Покращує стан кровоносних судин, капілярів, насичуючи їх корисними вітамінами і мінералами. Призупиняється тромбоутворення за рахунок виведення шкідливого холестерину з крові.
  • Постійна присутність риби в меню позитивно позначається на зовнішньому вигляді людини, на сяйві шкіри, на органах зору та розумово-мозковій діяльності.
  • Схильні до позитивного впливу риби робота шлунково-кишкового тракту, печінки та жовчовивідних шляхів. Підвищується опірність шкідливим інфекціям і бактеріям, вірусам.
  • Вироблення меланіну під час вживання сьомги, захищає від шкідливих факторів довкілля та омолоджує.
  • Споживання риби допомагає відтворенню гормону сну - мелатоніну, що допомагає регенерації клітин, омолоджує, позбавляє від безсоння.

Свіжа сьомга

Чи шкідлива сьомга

Вживання в їжу протипоказано з низки причин:

  • Людям, які не переносять рибу, морські продукти.
  • У разі хронічних захворювань жовчі, нирок, шлунка і кишечника краще відмовитися від вживання рибного делікатесу.
  • Сьомга, вирощена в неволі, піддається введенню антибіотиків і годівлі їжею з добавками, що прискорюють ріст риби. Ці фактори, можливо, можуть негативно позначитися на організмі людини. Але це спірний факт, ще не вивчений до кінця.
  • Не рекомендується вживати солону і копчену сьомгу в надмірній кількості, оскільки сіль негативно діє на людей з високим тиском і нирковою недостатністю.
  • Деякий ступінь ожиріння також є перешкодою для зловживання жирною сьомгою.

Тарілка із сьомгою

Поради щодо обробки та приготування

Свіжу сьомгу слід промити під струменем холодної води, яка позбавить слизу. Луску можна не чистити, оскільки вона дрібна і не буде заважати.

Для тривалого збереження свіжовиловленої сьомги треба видалити зябра і випатрати нутрощі.

Свіжу сьомгу краще вживати у смаженому, тушкованому або пропареному вигляді з овочами та рисом, під різними соусами.

Можна власними силами посолити за рецептами і зберегти рибу на тривалий час, отримуючи вітаміни та мінерали повною мірою. Смачна слабосолона сьомга виходить при засолюванні великою морською сіллю з додаванням цукрового піску.

Засолювання під гнітом зробить м'ясо пружним і гумовим - краще загорнути її в щільну паперову серветку або пергамент, і прибрати в холодильник на 3 дні. Жодних інших приправ не потрібно. Тушку для засолювання надрізають зсередини вздовж хребта, розділяючи рибу на дві частини.

Найсмачніша частина риби - це теша - черевна жирна частина тушки. Навариста й ароматна юшка виходить із голови, теші, плавників і хребтини, звільненої від м'якоті.

Суп із сьомгою

Висновок

Шляхетний лосось, що виріс на волі, і виловлений рибалкою - чудовий трофей і делікатесна їжа. Риба в морях харчується природною їжею: планктоном, ракоподібними і дрібними рибками, які впливають на колір м'яса - від ніжно-рожевого до світло-помаранчевого.

Штучно виведена і вирощена сьомга, харчується кормами з барвниками. Яскраво-помаранчевий колір вирізки і філе викликає побоювання щодо перегодовування барвниками. Але, виробники запевняють, що риба не шкідлива, якщо вживати її раз на місяць, і не може призвести до негативного впливу.

Щотижнева присутність сьомги в харчовому раціоні людини сприяє урізноманітненню меню, дає необхідні вітаміни, і особливо, тваринні жирні кислоти Омега 3 і 6. Здорова і смачно приготована жирна морська риба викликає позитивні емоції, насичуючи корисними вітамінами і речовинами, радуючи своїм незвичайним смаком.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0