Лосось чи сьомга - що корисніше?

Люди з кожним роком дедалі більше дбають про своє здоров'я, намагаються вживати дедалі більше корисних продуктів, стежать за калоріями і приймають вітаміни. Купують червону рибу, бо в ній багато корисних мікроелементів, яких немає в м'ясі й овочах, але досі не знають відмінностей між сьомгою та лососем.
Загальна інформація
Риба дуже корисна для людського організму, тому що містить у собі багато вітамінів і мікроелементів, які неможливо отримати з мешканців суші або овочів. Лосось і сьомга - риби сімейства лососевих червоних риб, що належать до дієтичних. Єдине, що може стати на заваді у вживанні лосося або сьомги - їхня зовнішня схожість, вони майже не відрізняються. Але це не означає, що вони ідентичні і за дією.
Чим корисний лосось
- Для серцево-судинної системи. Лосось містить жирну кислоту омега-3, яка благотворно позначається на роботі серцево-судинної системи. Вона зміцнює стінки судин і серця, а також допомагає знизити рівень холестерину в крові, що запобігає розвитку серцево-судинних захворювань і зменшує ймовірність інфаркту. Також у лососі є амінокислоти, які зменшують кров'яний тиск і зміцнюють стінки судин, що перешкоджає їхньому пошкодженню, зменшуючи ймовірність серцевого нападу.
- Для метаболізму. Риба покращує травлення і благотворно впливає на шлунок і кишечник. Омега-3, вітамін Д і селен, що містяться в рибі, покращують роботу травного тракту, через що їжа швидше перетравлюється. Ще ці мікроелементи підсилюють інсулін, це допомагає в засвоєнні цукру і зниженні його рівня. Тож лосось можна включати в раціон харчування людей із цукровим діабетом.
- Для зору. Омега-3 і амінокислоти благотворно впливають на сітківку й оболонку ока, що допомагає запобігти хворобам очей, пов'язаним із втомою і сухістю. Наприклад, вживання риби допоможе знизити ймовірність втрати зору під час носіння лінз на постійній основі. Дослідження показують, що, як правило, у людей, які вживають у їжу червону рибу, зір виявляється кращим, ніж у тих, хто її не їсть. Ще лосось допоможе не втратити зір до старості, а це дуже важливо, оскільки більшу частину інформації людина отримує завдяки зору.
- Для нервової системи. Всюдисущий омега-3 і тут знайшов застосування. Ця кислота - один із найважливіших компонентів мозкової активності. Недарма бабусі змушують їсти риб'ячий жир, стверджуючи, що він покращує пам'ять. Омега-3 дійсно стимулює нервові клітини, допомагає в поліпшенні пам'яті та підвищує посидючість і увагу, тож червону рибу потрібно вживати школярам і студентам. Омега-3 та інші мікроелементи в рибі захищають нервову систему від старіння, тож лосось - перший засіб під час профілактики хвороб Альцгеймера і Паркінсона.
- Для схуднення. Червона риба містить багато білка й омега-3, завдяки чому вважається дієтичним продуктом. Вона надовго втамовує голод і містить багато вітамінів і мікроелементів, які потрібні в період схуднення. Омега-3 допомагає виводити жир із внутрішніх органів і з живота, покращує зовнішній вигляд шкіри та перешкоджає відкладенню жиру.
Чим корисна сьомга
- Для схуднення. Так само як і лосось, сьомга корисна при схудненні. Вона містить багато білка, через що надовго зберігається відчуття ситості. Сьомгу можна смажити на сковороді без олії, оскільки вона сама дуже жирна. Той жир, що міститься в рибі, перешкоджає відкладенню жиру і, за належних навантажень, можна добре схуднути.
- Підвищує імунітет. Оскільки в червоній рибі багато вітамінів і мікроелементів, це робить її справжнім скарбом. Можна, звісно, вживати вітаміни в таблетках, але вони засвоюватимуться не так добре, бо отримані хімічними шляхами. Мікроелементи з риби засвоюватимуться набагато краще, тому що отримані з натурального продукту.
- Жирні кислоти. У сьомзі містяться поліненасичені жирні кислоти омега-3 і 6, які дуже корисні для роботи всього організму. Вони допомагають і в роботі нервової системи, і в роботі шлунково-кишкового тракту, зміцнюють стінки судин, перешкоджають серцевим нападам, знижують рівень цукру в крові та покращують метаболізм. Щоб отримати достатню кількість жирних кислот, достатньо з'їсти зовсім небагато риби, що ставить її в безумовно виграшну позицію перед усіма іншими продуктами.
- Багато білка. В одній порції сьомги міститься дуже багато білка. Наприклад, денна норма покривається всього 250 грамами. Завдяки цьому можна включати сьомгу в дієту тих, хто худне, людей з цукровим діабетом і взагалі в будь-яку дієту.
- Багато інших вітамінів і мікроелементів. Фосфор покращує зовнішній вигляд волосся, нігтів і зубів, що потішить жіночу частину людства. Ще завдяки фосфору в рибі боротьба з прищами протікає легше. Завдяки вітаміну А й омега-3 відбувається профілактика зору. Омега-3 зміцнює сітківку, а вітамін А створений для того, щоб зберігати зір.
Протипоказання до вживання
Сьомга і лосось можуть бути алергенами, тож варто з обережністю вводити їх у раціон, навіть якщо до цього не спостерігалося жодних алергій. Те саме стосується і дітей. Давати їм сьомгу варто з великою обережністю, оскільки в дитини може бути непереносимість чогось, що в рибі є, або алергія.
Дієтологи рекомендують не налягати ні на сьомгу, ні на лосося, адже вживаючи тільки рибу, людина обмежує свій раціон, тому більше не почувається голодною. Краще харчуватися різноманітно, і іноді готувати рибу.Висновок
Лосось і сьомга - риби з одного сімейства, тому судити, яка ж із них корисніша, досить складно. Риби мають схожі, майже ідентичні, властивості, що ще більше ускладнює вибір, ніж їхня зовнішня схожість. Але все-таки з лососевих риб сьомга вважається найціннішою, оскільки в ній міститься більше вітамінів, мікроелементів, білка, хоч у неї і калорійність вища, ніж у лосося...
Якщо купувати рибу саме з метою схуднути, то перевага за лососем. Якщо головна мета придбання риби - це отримання користі, то вибір має бути на сьомгу. Хоч вона і досить дорога, пізніше здоров'я не купити вже ні за які гроші.



