Перець чилі: користь і можлива шкода

Перець чилі - дуже гостра і пекуча приправа. Його шанувальники думають, що додавати його в раціон корисно, але багато хто ставиться до нього неоднозначно.
Поширені види перцю чилі
- Хабанеро - має рекордну пекучість, крім сигар і танців, це ще один знаменитий «кубинець».
- Халапеньо - овочевий перчик середніх розмірів. Поїдаючи його, людина відчуває цікаві смакові відчуття: перехід від ледве помітної гостроти в пекучість.
- Серрано - форма його нагадує кулю, стінки товсті та соковиті.
- Поблано - родом із Мексики. Форма - серце. Не найгостріший за смаком.
- Пасілья - довгий і вузький за формою з непередаваним ароматом, неповторним смаком від ягідно-деревного до димно-шоколадного. Пекучість середня.
Як з'їсти
Чилі - поширена приправа. Слугує добавкою до гарячих страв, гарнірів, поєднується з м'ясом і овочами, дрібно нашаткований перчик гарний у салатах, цілий - придатний для маринування і консервації. Іноді їм присмачують десерти, шоколадні та кавові напої, алкоголь (наприклад, горілка-перцівка).
Чим корисний пекучий перець
- Капсаїцин - речовина, що міститься в чилі, позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт: збільшуючи вироблення слизу, слугує захистом слизових оболонок, підвищує апетит і покращує роботу печінки, має послаблювальний ефект.
- Бореться з депресивними станами, безсонням. На допомогу приходять капсаїцини: під їхнім впливом мозком продукується більше гормонів радості - ендорфінів. Ендорфіни допоможуть зняти або знизити інтенсивність болю.
- Додавання в їжу перчинки в спеку збільшує потовиділення, знижуючи ризик отримання теплового удару і перегріву організму.
- Гострий чилі багатий на вміст вітамінів групи B, що благотворно впливають на роботу серцево-судинної і нервової системи, поліпшують стан шкірних покривів, м'язової тканини. Входять до його складу аскорбінова кислота, що відновлює ріст і розвиток клітин тканин організму, фолієва кислота, яка стабілізує репродуктивну функцію чоловіків, сприяє жіночій красі, а також мінерали - марганець прискорює загоєння ран, збільшує мозкову активність... мідь для пружності шкіри та кровотворення. магній зміцнює імунітет.
- Досить поперчити «прісну» їжу, і смак набуде більш яскравих «відтінків», а кількість солі в раціоні скоротиться.
- Вживання цієї спеції знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.
- Розширюючи судини, пекучий перець стабілізує серцеву діяльність і знижує тиск, а антиоксиданти, що містяться в складі чилі, «розріджують» кров, не допускають утворення тромбів і розвиток атеросклерозу, підвищують еластичність і міцність кровоносних судин.
- Гострий сік гіркого плоду згубно діє на хвороботворні бактерії. Показаний при отруєнні та ангіні.
- Знижує рівень цукру в крові та потребу в інсуліні.
- Гіркота пекучої приправи покращує метаболізм, стимулює спалювання жиру, тому чилі є непоганим дієтичним продуктом. Калорійність продукту 40 ккал на 100 гр!
- Підвищує рівень тестостерону: репродуктивна функція чоловіків відновлюється, нормалізується потенція. Йдеться про помірне споживання перцю!
Зовнішнє застосування:
- Лікування артриту, ревматизму, остеохонрозу та ін.
- Народна медицина радить чилі в разі алергії та бронхіальної астми.
- У вигляді перцевого пластиру - зменшення болю і зняття запалень.
- У косметології - розігрівальний ефект антицелюлітних засобів.
- Стимуляція росту волосся, зміцнення волосяних цибулин, позбавлення лупи.
Про шкоду гострого перцю
- У разі проблем із травленням (гастрит, виразка) краще виключити його з раціону: подразнюючи стінки шлунка, ситуація може погіршитися - захворювання загостриться, з'явиться біль в епігастрії, печія, розлад шлунка. Вченими було проведено дослідження, результатом якого став той факт, що ризик розвитку недоброякісної пухлини шлунка зростає у разі вживання чилі понад 8 штук на день.
- У процесі приготування страв із гострою добавкою, не торкатися обличчя невимитими руками - висока пекучість соку може стати причиною опіку слизових оболонок очей, а один дотик до деяких сортів здатен спричинити сильне пошкодження шкіри... Безпечний спосіб готувати його - захист рук рукавичками.
- У разі використання мазей і гелів, виготовлених із додаванням витяжки з чилі перцю для створення розігрівального ефекту, а також застосування цього овоча в косметичних цілях, може стати причиною виникнення злоякісного захворювання шкіри.
- Негативний вплив на репродуктивність чинить спиртова настоянка гіркого перцю під час прийому всередину.
- У разі регулярного вживання в їжу пекучого перцю, сприйняття його смаковими рецепторами змінюється, він здається вже менш гострим, а для посилення пекучості потрібна вже дедалі більша «доза» перцю, а таке зловживання дуже небезпечне для організму.
- Краще відмовитися від гострого при хворобах нирок.
- Капсаїцин здатний посилити дію деяких ліків - потрібно пам'ятати про це, якщо людина приймає якісь препарати.
- Небажано додавати в їжу перець у період вагітності та годування груддю.
Як зберігати
- У холодильнику на середній полиці.
- В упаковці, що не пропускає повітря - скляна тара з кришкою, пластиковий контейнер або поліетиленовий пакет.
- Рекомендується зберігати не більше 14 днів.
- Допускається заморожування продукту або його висушування.
Це цікаво
- Птахи не відчувають пекучість перцю, а тварини «так».
- У битві індіанців з іспанцями перші, обсипаючи тліюче вугілля багаття перцем, змогли перемогти кривдників: дим став їдким, викликав сльозотечу та позбавив їх здатності продовжувати боротьбу.
- Для нейтралізації печіння в роті допоможе молоко, йогурт або часточка лимона.
- Якщо видалити з плода нутрощі (вони є найгострішими в перці), то знизиться пекучість страви.
Людям так полюбився цей незвичайний овоч, що вони стали шанувати його і навіть приурочили свята на його честь. Так, День перцю відзначають на Бермудах і у Франції, а в Італії проводять фестиваль гострого перцю.
Висновок
Незважаючи на численні корисні якості пекучого перцю, не потрібно забувати про його шкідливість при надмірному вживанні. Знаючи міру, можна не тільки насолодитися смаком цієї спеції, а й випробувати на собі її цілющі властивості.



