Перець чилі: користь і можлива шкода

Перець чилі: користь і можлива шкода
Овочі

Перець чилі - дуже гостра і пекуча приправа. Його шанувальники думають, що додавати його в раціон корисно, але багато хто ставиться до нього неоднозначно.

Поширені види перцю чилі

  • Хабанеро - має рекордну пекучість, крім сигар і танців, це ще один знаменитий «кубинець».
  • Халапеньо - овочевий перчик середніх розмірів. Поїдаючи його, людина відчуває цікаві смакові відчуття: перехід від ледве помітної гостроти в пекучість.
  • Серрано - форма його нагадує кулю, стінки товсті та соковиті.
  • Поблано - родом із Мексики. Форма - серце. Не найгостріший за смаком.
  • Пасілья - довгий і вузький за формою з непередаваним ароматом, неповторним смаком від ягідно-деревного до димно-шоколадного. Пекучість середня.

Види перцю чилі

Як з'їсти

Чилі - поширена приправа. Слугує добавкою до гарячих страв, гарнірів, поєднується з м'ясом і овочами, дрібно нашаткований перчик гарний у салатах, цілий - придатний для маринування і консервації. Іноді їм присмачують десерти, шоколадні та кавові напої, алкоголь (наприклад, горілка-перцівка).

Їжа з перцем чилі

Чим корисний пекучий перець

  • Капсаїцин - речовина, що міститься в чилі, позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт: збільшуючи вироблення слизу, слугує захистом слизових оболонок, підвищує апетит і покращує роботу печінки, має послаблювальний ефект.
  • Бореться з депресивними станами, безсонням. На допомогу приходять капсаїцини: під їхнім впливом мозком продукується більше гормонів радості - ендорфінів. Ендорфіни допоможуть зняти або знизити інтенсивність болю.
  • Додавання в їжу перчинки в спеку збільшує потовиділення, знижуючи ризик отримання теплового удару і перегріву організму.
  • Гострий чилі багатий на вміст вітамінів групи B, що благотворно впливають на роботу серцево-судинної і нервової системи, поліпшують стан шкірних покривів, м'язової тканини. Входять до його складу аскорбінова кислота, що відновлює ріст і розвиток клітин тканин організму, фолієва кислота, яка стабілізує репродуктивну функцію чоловіків, сприяє жіночій красі, а також мінерали - марганець прискорює загоєння ран, збільшує мозкову активність... мідь для пружності шкіри та кровотворення. магній зміцнює імунітет.
  • Досить поперчити «прісну» їжу, і смак набуде більш яскравих «відтінків», а кількість солі в раціоні скоротиться.
  • Вживання цієї спеції знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.
  • Розширюючи судини, пекучий перець стабілізує серцеву діяльність і знижує тиск, а антиоксиданти, що містяться в складі чилі, «розріджують» кров, не допускають утворення тромбів і розвиток атеросклерозу, підвищують еластичність і міцність кровоносних судин.
  • Гострий сік гіркого плоду згубно діє на хвороботворні бактерії. Показаний при отруєнні та ангіні.
  • Знижує рівень цукру в крові та потребу в інсуліні.
  • Гіркота пекучої приправи покращує метаболізм, стимулює спалювання жиру, тому чилі є непоганим дієтичним продуктом. Калорійність продукту 40 ккал на 100 гр!
  • Підвищує рівень тестостерону: репродуктивна функція чоловіків відновлюється, нормалізується потенція. Йдеться про помірне споживання перцю!

Зовнішнє застосування:

  • Лікування артриту, ревматизму, остеохонрозу та ін.
  • Народна медицина радить чилі в разі алергії та бронхіальної астми.
  • У вигляді перцевого пластиру - зменшення болю і зняття запалень.
  • У косметології - розігрівальний ефект антицелюлітних засобів.
  • Стимуляція росту волосся, зміцнення волосяних цибулин, позбавлення лупи.

Багато перцю чилі

Про шкоду гострого перцю

  • У разі проблем із травленням (гастрит, виразка) краще виключити його з раціону: подразнюючи стінки шлунка, ситуація може погіршитися - захворювання загостриться, з'явиться біль в епігастрії, печія, розлад шлунка. Вченими було проведено дослідження, результатом якого став той факт, що ризик розвитку недоброякісної пухлини шлунка зростає у разі вживання чилі понад 8 штук на день.
  • У процесі приготування страв із гострою добавкою, не торкатися обличчя невимитими руками - висока пекучість соку може стати причиною опіку слизових оболонок очей, а один дотик до деяких сортів здатен спричинити сильне пошкодження шкіри... Безпечний спосіб готувати його - захист рук рукавичками.
  • У разі використання мазей і гелів, виготовлених із додаванням витяжки з чилі перцю для створення розігрівального ефекту, а також застосування цього овоча в косметичних цілях, може стати причиною виникнення злоякісного захворювання шкіри.
  • Негативний вплив на репродуктивність чинить спиртова настоянка гіркого перцю під час прийому всередину.
  • У разі регулярного вживання в їжу пекучого перцю, сприйняття його смаковими рецепторами змінюється, він здається вже менш гострим, а для посилення пекучості потрібна вже дедалі більша «доза» перцю, а таке зловживання дуже небезпечне для організму.
  • Краще відмовитися від гострого при хворобах нирок.
  • Капсаїцин здатний посилити дію деяких ліків - потрібно пам'ятати про це, якщо людина приймає якісь препарати.
  • Небажано додавати в їжу перець у період вагітності та годування груддю.

Приготування їжі з перцем чилі

Як зберігати

  1. У холодильнику на середній полиці.
  2. В упаковці, що не пропускає повітря - скляна тара з кришкою, пластиковий контейнер або поліетиленовий пакет.
  3. Рекомендується зберігати не більше 14 днів.
  4. Допускається заморожування продукту або його висушування.

Це цікаво

  • Птахи не відчувають пекучість перцю, а тварини «так».
  • У битві індіанців з іспанцями перші, обсипаючи тліюче вугілля багаття перцем, змогли перемогти кривдників: дим став їдким, викликав сльозотечу та позбавив їх здатності продовжувати боротьбу.
  • Для нейтралізації печіння в роті допоможе молоко, йогурт або часточка лимона.
  • Якщо видалити з плода нутрощі (вони є найгострішими в перці), то знизиться пекучість страви.

Людям так полюбився цей незвичайний овоч, що вони стали шанувати його і навіть приурочили свята на його честь. Так, День перцю відзначають на Бермудах і у Франції, а в Італії проводять фестиваль гострого перцю.

3 перцю

Висновок

Незважаючи на численні корисні якості пекучого перцю, не потрібно забувати про його шкідливість при надмірному вживанні. Знаючи міру, можна не тільки насолодитися смаком цієї спеції, а й випробувати на собі її цілющі властивості.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0