Черешня: користь і можлива шкода для здоров'я

Чудові ягідні плоди черешні - одна з багатьох причин, через які ми так любимо літо, адже саме в цей сезон на прилавках в достатку з'являються соковиті темно-червоні ягоди з неповторним солодким смаком.
Черешня, крім того, що чудово втамовує голод і освіжає, корисна ще й тому, що містить у складі безліч вітамінів і необхідних організму мікроелементів.
Саме про хімічний склад цієї ягоди, а також про її корисні якості та потенційну шкоду для здоров'я і піде мова нижче.
Черешня - основні відомості про плоди
Темно-червоні глянцеві ягоди являють собою плоди фруктового дерева Черешня садова (або Вишня Пташина) роду Сливових. Ця культура любить тепло і сонце, а тому росте в країнах і регіонах з м'яким кліматом, наприклад, на території Південної Європи, Близького Сходу, в деяких африканських країнах. У нас черешневе дерево можна зустріти досить часто, особливо в Криму, Краснодарському краї, Кавказі.
Культивування черешневого дерева почалося давним-давно; плоди цієї рослини вживали в їжу ще стародавні греки, а потім - римляни. Самі слова «cherry» («вишня» англійською) і «черешня» походять від латинського «cerasi», як називали дерево римляни.
Багато людей задаються питанням, у чому принципова відмінність вишні від черешні. Насправді різниця між цими рослинами не дуже суттєва, оскільки вони належать до одного роду, але до різних видів. Також варто відзначити відмінність у смакових якостях плодів: плоди черешневого дерева не мають характерної для вишневих плодів кислинки, вони солодші.Корисні властивості
- Хімічний склад ягід вельми багатий різними вітамінними речовинами. Так, у черешні міститься значна кількість аскорбінової кислоти, що відповідає за нормальну роботу імунітету і підвищує стійкість організму до захворювань та інфекцій.
- Завдяки вітаміну A і кальцію в складі солодкі плоди зміцнювально впливають на весь організм загалом, особливо на кістки і зуби.
- Покращується від черешні і зір, знижується ризик багатьох очних захворювань.
- Плоди «пташиної вишні» містять природні антиоксиданти в складі, що допомагають боротися з процесами старіння і зношування організму. Антиоксиданти позитивно позначаються і на красі та здоров'ї жінок.
- У ягодах є й такі необхідні організму речовини, як: залізо, магній, марганець, калій, фосфор, йод і багато інших.
- Багата черешня вітамінами групи B (тіаміном), які беруть участь у метаболічних процесах. Також тіамін вкрай необхідний для здорового розвитку організму і профілактики безлічі неврологічних розладів.
- Вітамін PP (або нікотинова кислота), наявний у складі ягоди, покращує роботу травної системи, допомагає організму розщеплювати жири.
- Благотворно впливає на перетравлення їжі і природна клітковина, що міститься в плодах.
- Ягода має протизапальний ефект, значно зменшує запалення і набряки. Вкрай корисна за інтенсивних фізичних навантажень, оскільки знижує ризик травм суглобів, хребта, виникнення гриж.
- Йод у складі вкрай корисний для правильної роботи ендокринної системи, і, зокрема, щитоподібної залози, також він нормалізує гормональний фон.
- Черешня буде вельми корисна і жінкам, оскільки благотворно впливає на жіночу репродуктивну систему.
- Соковиті плоди рекомендується вживати тим, хто бажає позбутися зайвих кілограмів і жирових відкладень. Калорійність черешні вкрай мала - близько 55 калорій на 100 г продукту, вміст жирів також вкрай низький. Причому більшу частину ягоди становить вода, а солодкість зумовлена корисною природною фруктозою, яка вкрай швидко переробляється організмом і не відкладається в жир.
- Також плоди прискорюють метаболізм, мають сечогінний ефект, допомагають очистити організм від токсичних сполук.
- Солодка ягода значно знижує ризик захворювань печінки, нирок і сечовивідних шляхів.
- Антиоксиданти в складі активізують циркуляцію крові по судинах, а отже, наші тканини, органи і клітини насичуються поживними речовинами і киснем активніше і повніше. Крім того, чим активніше рухається кров, тим менший ризик виникнення судинних захворювань, утворення тромбів.
Можлива шкода ягоди
Черешня має вкрай невеликий перелік протипоказань і за здорового вживання не здатна завдати організму жодної шкоди. Однак варто пам'ятати, що:
- Зловживання соковитими ягодами може спровокувати появу алергічних реакцій.
- З обережністю варто їсти плоди людям, які страждають на цукровий діабет, оскільки вміст фруктози в ягоді досить високий.
- Серйозні захворювання кишківника і нирок також можуть бути протипоказанням до вживання в їжу черешні.
Рекомендації
- Смачну і солодку ягоду можна їсти як у свіжому вигляді (так навіть смачніше і корисніше), так і додавати в різноманітні салати, коктейлі та смузі. З черешні також варять компоти, джеми та варення.
- Існує кілька сортів ягоди, і всі вони по-своєму корисні. Наприклад, жовта черешня славиться великим вмістом аскорбінової кислоти і, отже, краще зміцнює імунну систему, а білі ягоди мають знижений ризик виникнення алергічних реакцій.
- Всі сорти плодів можна заморожувати або сушити, не боячись втрати більшості вітамінів і мінералів, оскільки ягоді легко і з мінімальними втратами дається термічний вплив.
- Кісточки також містять у собі користь. Наприклад, з них можна зварити відвар, що має тонізуючий, а також детокс-ефект.
- М'якоть свіжих плодів можна використовувати і в косметології, як інгредієнт освіжаючої маски для обличчя.
Висновок
Черешня - це не тільки смачно, але ще й дуже корисно! Ця солодка ягода здатна зміцнити імунітет, поліпшити стан серця і судин, а також роботу травної системи. Головне - не зловживати солодкими плодами, щоб не нашкодити організму.



