Що корисніше курага чи абрикос?

Що корисніше курага чи абрикос?
Порівняння

У категорії сухофруктів курага є одним із найпопулярніших продуктів. Її додають у кондитерські вироби, десерти, компоти, у рецептах народної медицини її включають до складу сумішей, призначених для зміцнення серцево-судинної системи, імунітету. Курага - це сушений абрикос, тому багато хто вважає ці продукти абсолютно ідентичними, оскільки в процесі висушування видаляється тільки вода. Однак у них є певні відмінності, про які слід знати.

Особливості кураги та абрикоса

Батьківщиною теплолюбного фруктового дерева є Китай. Ще до нашої ери його лікувальні властивості описувалися стародавніми китайськими лікарями. Зона вирощування рослини швидко розширювалася, абрикоси високо цінували в Стародавньому Єгипті, Римській імперії. Зараз вони ростуть у багатьох країнах, селекційні сорти успішно вирощують навіть у південних регіонах середньої смуги.

У виробництві кураги використовується природне сушіння. Для отримання цих сухофруктів вибирають тільки великоплідні сорти. Абрикоси розділяють на половинки, з них видаляють кісточку, плоди близько тижня перебувають під сонцем. Колір готового продукту залежить від сорту і технології виробництва, є курага жовтого, помаранчевого, коричневого кольору.

Курага й абрикос

Корисні властивості кураги

Відсутність спеціальної термічної обробки свіжих плодів у процесі виробництва кураги дає змогу зберегти в ній більшу частину вітамінів і мінералів. Це і забезпечує сухофруктам цілу низку корисних властивостей. Їх вживання:

  • Підтримує серцеву діяльність.
  • Прискорює нарощування м'язової маси.
  • Підвищує рівень гемоглобіну.
  • Нормалізує згортання крові.
  • Знижує артеріальний тиск.
  • Запобігає загостренню подагри, артриту.
  • Допомагає спалювати жирові прошарки.
  • Знижує рівень холестерину.
  • Позбавляє від закрепів.
  • Забезпечує профілактику простатиту.
  • Уповільнює ріст злоякісних пухлин.

Ці сухофрукти можна вживати під час вагітності, годування малюка. Курагу можна включати в раціон дитини віком від року, якщо немає алергічних реакцій. Вона корисна для літніх людей, дає змогу нормалізувати роботу травлення, уповільнює процеси старіння.

Курага

Корисні властивості абрикоса

У цього фрукта унікальний склад. За кількістю корисних речовин у нього мало конкурентів. Не дарма народні знахарі рекомендують вживати абрикоси для зміцнення імунітету. У 100 грамах цих плодів міститься 10 грамів аскорбінової кислоти, необхідної для активної роботи захисної системи організму. Широко представлена і група вітамінів B. До неї входять: тіамін, рибофлавін, пантотенова кислота, піридоксин тощо. Не менш значний склад мінералів.

Абрикоси постачають в організм калій і магній, фосфор і кальцій, залізо і сірку тощо. При цьому калорійність плодів невисока, можна вживати їх без обмежень навіть під час дієти.

Спектр корисних впливів на організм великий. Вживання свіжих плодів:

  • Зміцнює серцево-судинну систему.
  • Нормалізує артеріальний тиск.
  • Позбавляє від регулярних закрепів.
  • Відновлює баланс еритроцитів.
  • Сприятливо позначається на роботі нервової системи, нормалізує сон.
  • Підвищує інтелект, покращує пам'ять.
  • Загострює зір.
  • Виводить зайву рідину.
  • Покращує роботу печінки.
Позитивний вплив на роботу серця чинить надходження калію і магнію. Сечогінний ефект абрикоса дає змогу організму позбутися зайвої рідини. У результаті зникає мігрень, набряклість, знижується тиск. Активізувати роботу мозку дає змогу постачання магнію та фосфору, зір покращується завдяки каротиноїдам. В абрикосах міститься багато клітковини, що нормалізує роботу кишечника.

Вживати свіжі плоди рекомендують косметологи. Вони називають абрикоси «молодильними яблуками». У фрукті багато антиоксидантів, що гальмують процеси старіння. Крім того плоди постачають цінну вологу, що поліпшує структуру шкіри, волосся.

Абрикоси

Протипоказання до вживання кураги та абрикосів

Незважаючи на всі корисні якості цих продуктів, є протипоказання до їхнього вживання. Не можна включати їх у раціон, якщо є такі захворювання:

  • Виразка шлунка або хронічний гастрит у періоди загострень.
  • Знижена функція щитовидки.
  • Гепатит.
  • Цукровий діабет.
  • Гіпотонія.
  • Алергія.

Слід уникати переїдання абрикосів і кураги. Це може спричинити діарею, інші порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Потрібно приділяти увагу вибору сухофруктів. Іноді виробники використовують хімічні добавки як консерванти для продовження терміну зберігання, збереження красивого кольору. У такому разі вона перетворюється на шкідливий продукт, здатний чинити на організм негативний вплив. Курага, що пройшла натуральну сушку, має приглушений коричневий, оранжево-коричневий відтінок. Яскравий жовтий, помаранчевий колір свідчить про наявність хімікатів.

Який продукт корисніший, рекомендації щодо вживання

Немає необхідності визначати, який із продуктів здатний принести організму більше користі. У період дозрівання плодів потрібно їсти свіжі абрикоси. Вони не тільки забезпечать постачання вітамінів, мінералів, зміцнять організм, а й дадуть змогу насолодитися приємним смаком, ароматом соковитої м'якоті. В інші пори року чудовою заміною свіжих плодів стане курага. Вона допоможе зміцнювати імунітет, нормалізувати обмін речовин, забезпечити профілактику захворювань.

Є кілька специфічних рекомендацій щодо вживання абрикосів і кураги, з якими варто ознайомитися:

  1. При загостренні панкреатиту потрібно готувати компоти, настої з кураги.
  2. При цукровому діабеті можна вживати тільки свіжі абрикоси в обмеженій кількості.
  3. Курагу краще включити в раціон у першій половині дня.
  4. Свіжі абрикоси не потрібно їсти натщесерце.
  5. Навіть за відсутності проблем зі здоров'ям, більше 2 кг абрикосів на день їсти не можна.

Любителям абрикосових кісточок слід знати, що більше 5 штук на день з'їдати не можна. У них міститься амігдолін, він перетворюється в кишечнику на найсильнішу отруту, синильну кислоту.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0