Гранульований чай: чим корисний і чим шкідливий

Гранульований чай: чим корисний і чим шкідливий
Вода та напої

Напій із чайного листя користується популярністю в усьому світі. Але крім сорту - чорний, зелений, червоний - на коробках обов'язково є позначка про його вид - крупнолистовий, байховий, гранульований. Останній зустрічається найчастіше, але що ж він собою являє?

Коротко про чай у гранулах

Гранульований чай - листя чайного куща, яке пройшло обробку за особливою технологією, що була розроблена на початку 30-х рр. ХХ століття. Описати її можна трьома словами, які обов'язково позначені на коробках із продуктом абревіатурою СТС - «Рвати, тиснути, скручувати» («Crush, Tear, and Curl» - в оригіналі).

Для виготовлення гранул чайне листя спочатку пропускають через валки - машини із зубчастими роликами - які подрібнюють сировину і скручують, а потім сушать. Отримати в такий спосіб можна тільки чорний чай, і якість його не дуже висока, тому що:

  • Для виробництва використовують не тільки 1 - 3 листки, а й грубіші 4 -
  • Тривале сушіння скорочує кількість корисних речовин у заварці.

Основним експортером чаю в гранулах була і залишається Індія.

Чай у гранулах

У чому користь

В Індокитаї про користь листя камелії китайської - інша назва чайного куща - відомо давно. Приготоване з них питво широко використовувалося не тільки для втамування спраги, а й у лікувальних цілях.

  • У рослині містяться кофеїн і амінокислота L-теанін, які доповнюють один одного. Напій м'яко бадьорить, а свідомість залишається ясною, що дає змогу зосередитися й ефективно займатися розумовою діяльністю.
  • Завдяки амінокислотам і вітаміну Р (рутину), які розширюють дрібні кровоносні судини і зміцнюють їхні стінки, вживання 2 чашок гранульованого чаю на день знижує ризик інсульту на 50-70%.
  • Рутин також сприяє засвоєнню вітаміну С і затримці його в організмі. З цієї причини і лікарі, і народна медицина рекомендує вживати питво під час застуди та ГРЗ, додаючи в нього лимон або кислі ягоди (шипшину, журавлину, смородину).
  • Дубильні речовини, які становлять до 30% від сухої маси заварки: прискорюють виведення шкідливих речовин з організму в разі харчових отруєнь і сприяють відновленню нормальної роботи кишківника; зміцнюють ясна; покращують травлення - для чого чорний чай п'ють після їди;
  • Рослинні біофлавоноїди (катехіни), які зберігаються і після теплової обробки, уповільнюють перебіг патологічних процесів в організмі за деяких видів онкології (лейкоз, рак молочної залози). Їхня активність буде вищою, якщо вживати напій, не додаючи в нього цукор.
  • Міцна чайна заварка відома як протизапальний і антибактеріальний засіб, тому народна медицина рекомендує її в разі: стоматиту, кровоточивості ясен, запаху з рота - як полоскання; кон'юнктивіту й утоми очей - у вигляді примочок; запаленнях (дерматиті, екземі, вуграх) на обличчі - як засіб для вмивання; врослих нігтях і грибкових захворюваннях - можна робити ванночки та нетривалі компреси на уражені місця...
  • Пиття з гранул чайного листа благотворно діє на нирки і сечовидільну систему, покращуючи їхню роботу і допомагаючи позбутися набряків.

Свіжий гранульований чай

Шкода

Незважаючи на всю принесену користь, напій із гранул нерідко шкодить здоров'ю як через склад, так і через міцність.

  • Вироблена таким способом заварка не відрізняється якістю - містить багато сміття і пилу. Щоб компенсувати втрачений у процесі обробки аромат, у неї нерідко додають ароматизатори, що може похитнути здоров'я алергіків.
  • Вживання кофеїну може негативно позначитися на самопочутті вагітної жінки, тому вагітним жінкам чай можна пити тільки слабо заварений, а то й зовсім від нього відмовитися, якщо є ризики еклампсії.
  • Міцний чорний чай у великих дозах впливає на серце, збільшуючи частоту скорочення серцевих м'язів. Тому продукт слід з обережністю вживати: людям з підвищеною нервовою збудливістю; після важких фізичних навантажень і занять спортом; тим, у кого є проблеми з серцем.
  • Чашка такого пиття пізно ввечері завадить швидкому засинанню і спокійному сну, зсунувши їх настання на 2-3 години.
  • Гранульований чай не п'ють натщесерце, оскільки таніни, що містяться в ньому, подразнюють слизову оболонку шлунка і здатні посилити загострення шлункових хвороб. Вони ж при надмірному вживанні провокують закрепи, якщо до них є схильність.
  • Таніни, а також алкалоїди й ефірні олії, що містяться в заварці, несумісні з більшістю таблеток. Через утворення шкідливих нерозчинних сполук і зменшення ефективності ліків ним не можна запивати: засоби проти виразки; антибіотики; алкалоїди (папаверин, кодеїн) і ліки, які містять кофеїн; препарати, які використовують у психіатрії та неврології; азотовмісні (еуфілін, амідопірин); оральні контрацептиви; вітаміни...
  • Регулярне вживання напою знижує здатність організму всмоктувати залізо, тож його доведеться скоротити або зовсім прибрати з раціону під час лікування анемії і на період відновлення після великих крововтрат.
  • Чай має фарбувальну дію, тому після візиту до стоматолога заради постановки нової пломби або відбілювання від нього доведеться утримуватися близько доби.

Чай із гранул поблизу

Корисні поради

Заварювання чаю зазвичай не викликає труднощів, але коли йдеться не про елітний сорт, невеликі хитрощі при приготуванні не завадять.

  1. Цей сорт заварюють дуже гарячою водою (90-95 градусів). Оскільки він досить міцний, на 2-3 порції вистачить 1 ч.л. заварки.
  2. Щоб продукт став не тільки кориснішим, а й смачнішим, любителі чаю рекомендують робити купажі, змішуючи гранули з чайним листям у пропорції 3:7. Це зробить отриманий напій не таким міцним і додасть йому приємного аромату.
  3. Гранули дуже інтенсивно вбирають сторонні запахи, тому їх зберігають подалі від спецій у посуді з кераміки або фаянсу, що щільно закривається.

Гранульований чай не приносить користі більше, ніж напій з листя, обробленого іншим способом, і єдині його помітні переваги - міцність і невисока ціна. Тим, кому важливіші цілющі властивості продукту, варто віддати перевагу іншим, більш якісним сортам чорного чаю.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0