Чай з медом - чим корисний і в чому може бути шкода

Чаювання - традиція, якої дотримується безліч людей. У чашці чаю міститься щось більше, ніж просто втамування спраги і зігрівання тіла зсередини. Гарячий напій чудово поєднується з лимоном, імбиром, корицею, джемом або варенням і медом.
За правильного поєднання чаю та додаткових інгредієнтів він може стати справжнім цілющим напоєм, здатним тонізувати або заспокоювати організм, впливати на функціональний стан органів і систем. Чи справді чай із медом - унікальний і корисний напій, чи він може завдати шкоди організму?
Чай із медом - що це
Чай - один із найпоширеніших напоїв у світовій культурі харчування. Традиційно «чаєм» іменується напій, приготований шляхом заварювання висушених листів чайного куща роду Камелія. У сучасній інтерпретації до чаю відносять і заварені гарячою водою трави, квітки, ягоди та шматочки фруктів.
Не секрет, що чай прийшов прямо з китайської культури. Згідно з поширеним міфом, гарячий напій уперше приготували ще в третьому тисячолітті до нашої ери. Цікаво, що це сталося абсолютно випадково. Один із китайських імператорів варив традиційний трав'яний відвар, коли в казан випадково впало кілька листків чайного куща. Імператор зазначив, що отриманий напій вийшов смачним і надав йому бадьорості. Відтоді чай з упевненістю увійшов у раціон жителів Азії.
Зелений чай, який може скласти конкуренцію чорному, увійшов в ужиток завдяки Японії. Листя зеленого чаю вирізняється більш насиченим кольором, а заварений чай має ніжний аромат і великий діапазон смаків - від солодкуватого до гіркого. Він чудово тонізує організм і підвищує опірність до інфекційних захворювань.Одночасно із зародженням традиційного чаювання в побут людей увійшла практика додавання до чаю всіляких інгредієнтів. Найпопулярніші з них - молоко, мед і лимон. Чай з молоком - споконвічно англійський напій, цитруси до чаю вперше стали додавати в країнах Індостану. Донині неможливо точно встановити, яка країна стала прабатьком чаю з медом.
Вирощування і збір чаю на сьогоднішній день - великомасштабна індустрія, в якій задіяні мільйони людей. Приблизно кожні три місяці найбільші плантації Індії, Африки та Китаю здійснюють збирання та обробку сотень тонн урожаю чайного куща, завдяки чому кожен із семи мільярдів жителів планети може поласувати чаєм. Певна частка виробництва та імпорту чаю припадає і на Краснодарський край Росії, а також на сусідні країни - Грузію та Азербайджан.
Користь чаю з медом
- Немає кращого способу зігрітися зсередини, ніж випити гарячий чай з медом. Компоненти меду здатні впливати на судинну стінку, внаслідок чого в ній підтримується нормальний тонус. Це перешкоджає зайвому спазму артерій і вен, а отже, тканини організму отримують необхідний обсяг кровопостачання. Навіть після тривалого переохолодження чашка теплого напою допомагає нормалізувати терморегуляцію всього тіла.
- Мед славиться своїми антисептичними властивостями. Нейтралізуючи токсини мікроорганізмів і вбиваючи шкідливі бактерії, він захищає верхні дихальні шляхи від респіраторних захворювань. Регулярне вживання чаю з медом рекомендується пацієнтам із хронічними тонзилітами та синуситами.
- Напій здатний пом'якшувати і зволожувати слизову ротоглотки, що знімає перші симптоми ГРВІ - першіння і біль у горлі.
- Чай із медом благотворно впливає на сон. Він розслабляє організм і нормалізує психоемоційний фон. Низка досліджень із застосуванням електроенцефалографії (реєстрації активності мозку під час сну) довела, що категорія досліджуваних, які регулярно випивали цілющий напій, мали якісніший і триваліший сон.
- Напій сприяє детоксикації організму. Відновлювальний період після отруєнь та інфекційних захворювань пройде м'якше і швидше, якщо віддати свою перевагу чаю з медом. Примітне і вживання гарячого напою як полегшення проявів похмільного синдрому.
- Вітамін А і фолієва кислота меду - одні з найцінніших компонентів ласощів. Вони сприяють поліпшенню зору і нормалізації кровотворення. До того ж, фолієва кислота - незамінний вітамін для вагітних. Він бере участь у правильному формуванні органів плода, що розвивається.
- Мед містить у своєму складі незамінний мікроелемент - йод. Він буде корисний людям, які переживають тривалий емоційний стрес або надмірні розумові навантаження.
- Напій допомагає правильному функціонуванню імунної системи. Імуностимулюючий ефект допомагає запобігати розвитку гострих інфекційних захворювань.
- Користь зеленого чаю з лимоном складно переоцінити. Зелений чай ефективніше втамовує спрагу, має антиокислювальну дію і нормалізує ритм серця.
- Ефективність боротьби розслаблюючого медового напою з депресивними станами вже давно перебуває в полі зору вчених. Гарячий чай допомагає відновити нормальну роботу нервової системи та підвищує стійкість до стресів.
Шкода чаю з медом
- Найбільш вибірково до вибору гарячого напою повинні ставитися особи з цукровим діабетом. Мед має високий глікемічний індекс, а руйнуючись, перетворюється на глюкозу. Тому надлишок солодкого напою може призвести до підвищення рівня цукру крові та необхідності введення додаткової дози інсуліну.
- Занадто висока температура чаю сприяє окисленню фруктози меду, що перетворює нешкідливий вуглевод на небезпечний канцероген.
- Солодкий цукристий мед може чинити велике навантаження на підшлункову залозу. Наслідком збоїв у роботі органу можуть з'явитися діарея і біль у животі.
- Надмірне вживання напою незадовго до сну може призвести до складнощів із засинанням. Незважаючи на розслаблювальні властивості меду, таніни чорного чаю можуть сильно тонізувати нервову систему.
- Компоненти чаю знижують всмоктування заліза в шлунку, що веде до розвитку гіпохромної анемії.
Як правильно вживати чай з медом
- Одне з найважливіших правил - дотримання правильного температурного режиму приготування солодких ласощів. Перед додаванням меду чай слід остудити до 40-45 градусів.
- Оптимальна пропорція - одна чайна ложка меду на середню чашку чаю.
- Чай із медом рекомендовано вживати щонайменше за 1,5 години до сну.
- Малюкам до 3 років краще почекати зі знайомством із солодким напоєм. Мед - найсильніший алерген.
- Щоб уникнути руйнування емалі зубів і утворення карієсу, після вживання напою рекомендується прополоскати рот теплою водою.
Висновок
Чай з медом - такий затишний і з дитинства улюблений напій. У своїх корисних і унікальних властивостях він може позмагатися навіть з аптечними медикаментами, але слід пам'ятати про почуття міри і не вживати більше двох чашок корисного напою на день.



