Користь і можлива шкода шпинату для організму

Шпинат - листовий овоч, вельми поширений у Китайській республіці, а також популярний у Північній Америці та багатьох європейських державах. У нас овоч поки не завоював особливої любові, та й на прилавках його можна побачити не дуже часто.
А даремно, адже ця рослина обов'язково має входити в раціон людини, яка піклується про власне здоров'я. Шпинат має багатий вітамінно-мінеральний склад і приносить величезну користь організму.
Звідки з'явилася ця рослина, як вона впливає на наше здоров'я і кому може бути протипоказана? Про все це - нижче.
Шпинат - що це за овоч
Ця рослина являє собою, по суті, розетку гладкого насичено-зеленого листя із закругленими краями (чимось шпинат схожий на добре знайомий вітчизняному споживачеві щавель).
Дикий шпинат росте в Азії, на території арабських країн. Культивування рослини почалося багато століть тому в Стародавній Персії. Потім із цієї східної країни шпинат потрапив до Китаю, звідти - до Європи, а потім поширився і по всій земній кулі.
Ця овочева культура використовується не тільки як легка закуска або прикраса страв, як може здатися на перший погляд. Шпинат необхідний для повноцінного здорового харчування, оскільки в цьому овочі міститься колосальна користь для організму. Рослина - рекордсмен серед овочів за вмістом вітамінів і потрібних нам мікроелементів.
Листя трави особливо корисне для травної системи. Овоч також нормалізує артеріальний тиск, прочищає судини. Успішно використовується шпинат у косметології.
Корисні властивості для організму
- Рослина багата на клітковину, харчові волокна, необхідні для нормальної роботи травної системи та шлунково-кишкового тракту. Шпинат полегшує перетравлення їжі, а також допомагає швидше виводити токсини і шлаки з кишківника.
- Овоч може бути ефективним під час лікування закрепу, харчового отруєння, здуття живота або підвищеного метеоризму.
- Завдяки високому вмісту вітаміну A (каротину) шпинат покращує зір і слугує профілактикою безлічі очних хвороб.
- Зелень багаторазово прискорює обмін речовин, допомагає швидше позбутися зайвих кілограмів.
- Рослина містить у складі антиоксиданти, завдяки яким очищає кров і зміцнює судини від шкідливих речовин і знижує ризик онкологічних захворювань, а також хвороб серцево-судинної системи.
- Благотворно впливає шпинат на чоловіче здоров'я.
- Вкрай корисний овоч і жінкам, оскільки шпинатне листя позитивно позначається на красі та здоров'ї волосся і шкіри (через наявність антиоксидантів, вітаміну E, селену і багатьох інших речовин у складі).
- Зелень чинить заспокійливу дію на нервову систему, допомагає боротися зі стресами, тривогою і безсонням.
- Кальцій, калій, вітамін K, наявні в складі шпинату, зміцнюють кісткову тканину і зубну емаль.
- Допоможе овоч привести в норму артеріальний тиск.
- Шпинат рекомендовано включати в дитяче харчування, оскільки ця зелень бере участь у рості кісток і тканин дитини, запобігає рахіту й авітамінозу.
- Завдяки високому вмісту вітаміну C рослина зміцнює імунітет і допомагає організму боротися із захворюваннями та інфекціями.
- Сік із листя шпинату допомагає придушити застуду, бронхіт, полегшити симптоми астми, поліпшити роботу легенів.
- Позитивно позначається вживання зеленого овоча і на стані репродуктивної системи - як у чоловіків, так і у жінок.
- Зелень може допомогти в разі порушень роботи ендокринної системи. Продукт вкрай рекомендується вживати в разі хвороб щитоподібної залози.
- Шпинат, очищаючи травну систему від шкідливих речовин і шлаків, сприяє появі почуття бадьорості, чудово тонізує і надає тілу стан легкості.
- Листя овоча може бути використане і в косметології. Маски із зелені омолоджують і живлять шкіру обличчя, очищають її, знижують ризик появи зморшок і запалень.
Протипоказання та можлива шкода
- Існує точка зору, що вирощувані в Європі сорти шпинату можуть спровокувати сечокам'яну хворобу через високий вміст щавлевої кислоти в складі. Тож варто уважно слідкувати, овоч чийого саме виробництва ви споживаєте, і надавати перевагу азійському шпинату.
- Через кислоти, що містяться в зелені, не можна вживати рослину і в разі захворювань нирок, а також за наявності виразки шлунка або гастриту. Особам із цими недугами, втім, дозволено їсти молоде, не подразнювальне листя шпинату.
- За наявності алергії продукт, звісно ж, заборонений.
- Протипоказанням до вживання овоча є погане згортання крові.
Рекомендації щодо вживання
- Шпинатне листя можна їсти як у сирому вигляді, так і використовувати в складі овочевих салатів, як приправу до супів або овочевих гарнірів. Разом із зеленню можна запікати, наприклад, картоплю чи кабачок, а також м'ясо чи рибу.
- Щоб отримати максимальну користь від продукту, необхідно вибирати тільки найсвіжішу зелень. Під час купівлі овоча зверніть увагу на його листя: воно не має бути пожухлим, млявим, почорнілим. Колір хорошого шпинату - яскраво-зелений. При натисканні на листя можна почути тріск свіжої зелені.
- Свіже листя рослини можна заморожувати, а потім смажити разом зі стручковою квасолею або цвітною капустою. Виходить багата вітамінами, дуже корисна і смачна страва.
- З овоча можна вичавлювати сік. Напій буде корисний для нормалізації сну і при проблемах із травленням.
- Ідеально поєднуються молоде листя шпинату з лимонним соком, ароматною рослинною олією та горішками.
Висновок
Варто обов'язково включити шпинат у свій раціон, якщо ви ще не зробили цього. Зелень збагатить організм вітамінами, значно зміцнить ваше здоров'я, поліпшить настрій і нормалізує сон.



