Їжа на грилі: корисні властивості та можлива шкода

Їжа на грилі: корисні властивості та можлива шкода
Страви

Одним із правил здорового харчування є те, що якщо їжу можна приготувати за допомогою гриля, то не варто вдаватися до інших способів. Оскільки приготовані на грилі продукти, як правило, корисніші для здоров'я. Давайте розглянемо, чи насправді такий корисний цей метод приготування їжі, і що варто враховувати під час готування.

Що таке гриль і як на ньому готувати

Гриль - метод приготування м'яса, овочів тощо.п. на решітці або на рожні. Для м'ясних страв зазвичай використовують спеціальні алюмінієві, рифлені та перфоровані дека, які забезпечують вільну циркуляцію гарячого повітря і не дають змоги жиру вигоряти. Це важливо, тому що спалювання жиру під час нагрівання може призвести до виділення шкідливих хімічних сполук, наприклад канцерогенних перекисів ліпідів.

Необхідно пам'ятати, що решітка завжди має бути ретельно вимита. Спалений жир, що залишився на ній, є джерелом отруйних речовин. Як матеріал підпалювання рекомендується використовувати спеціальне деревне вугілля з листяних дерев.

Їжа на грилі

Корисні властивості

  • Менше жиру. Коли їжа готується на грилі, то в ній залишається менше жиру, тому що надлишкова кількість жиру просочується через решітку і не залишається на їжі. На відміну від сковороди, з якої жиру діватися нікуди, тож він вбирається в їжу, і зрештою ця речовина потрапляє разом зі стравою на стіл.
  • Овочі зберігають вітаміни. Більшість людей не знають, що овочі на грилі зберігають більше вітамінів і мінералів. Це особливо стосується тих овочів, які мають низький вміст води. Крім того овочі, приготовані таким способом зазвичай свіжі та сезонні, тому не потрібно вдаватися до консервацій, які менш корисні. Також готування овочів на грилі, це простіший і доцільніший спосіб, ніж варіння чи смаження.
  • М'ясо зберігає поживні речовини. Коли шматок м'яса поміщається на вогонь, то зберігаються такі вітаміни, як рибофлавін і тіамін. Обидві ці поживні речовини відіграють життєво важливу роль у здоровому харчуванні.
  • Менше олії. Якщо кухар є професіоналом і не перетравлює їжу, то за допомогою гриля можна отримати соковите м'ясо і смачні овочі. Оскільки гриль затримує більше вологи, і тому в олії або приправах практично не буде необхідності. Крім того що такі страви містять менше калорій, не доводиться використовувати шкідливих для здоров'я продуктів.
  • Активний відпочинок. Процедура приготування їжі на грилі проводиться на свіжому повітрі, на вулиці. Зазвичай це має на увазі активний відпочинок у колі сім'ї та друзів. Поки вечеря готується, можна зайнятися активною діяльністю, наприклад, пограти в м'яч або в доганялки на траві.

Ребра гриль

Шкода

  • Недопечена їжа. Якщо м'ясо не доготовлено, то це може спричинити зараження бактеріальними інфекціями. Це стосується будь-якого типу м'яса. Тому потрібно особливо уважно стежити за ступенем готовності м'ясних продуктів.
  • Небезпечний свинець. Їжа, приготована на грилі, для якої використовували газети як підпалювальний матеріал, є особливо шкідливою. Уся проблема в тому, що в друкованій друкарській фарбі міститься свинець, який осідає в легенях, а також може накопичуватися в організмі.
  • Діоксини. Це одна з найбільш токсичних сполук, відомих науці. Діоксини виникають під час приготування їжі на грилі. За 2 години виділяється така сама кількість діоксинів, як і в разі горіння 220 тисяч сигарет. Концентрація цих сполук за кілька метрів від гриля може навіть перевищувати допустимі норми викидів до семи разів. Дослідження показують, що діоксини, крім підвищення ймовірності розвитку раку, можуть також пошкодити ендокринну, нервову, імунну та репродуктивну системи, підвищити резистентність до інсуліну, сприяти розвитку діабету.
  • Фурани. Як і діоксини, фурани віднесено до так званих стійких органічних забруднювачів (СОЗ) - це хімічні речовини, які характеризуються високою стійкістю, здатністю накопичуватися в жировій тканині та швидким поширенням у навколишньому середовищі. Основним джерелом їх викидів є процеси горіння. Фурани активно виділяються під час приготування їжі на грилі.
  • Поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ). До цієї групи входить понад двісті сполук. Багато з них мають канцерогенні властивості. Серед ПАВ найбільш відомий бензопірен. Сполуки такого типу не викликають серйозних реакцій в організмі, але хронічний вплив може бути дуже небезпечним. Наукові дослідження показують, що вони можуть викликати пухлинні зміни в різних тканинах організму. Основним джерелом викидів ПАВ є процеси згоряння, або, точніше, процеси неповного згоряння вуглеводнів. Під час приготування їжі на грилі особливо активно виділяються ці шкідливі речовини.

Баклажани гриль

Як захистити себе від впливу шкідливих речовин

Гриль стає все більш популярним способом приготування їжі. Однак мало хто знає, що це може становити небезпеку для здоров'я. Під час обробки м'яса та овочів на грилі утворюються канцерогенні сполуки. Їхня кількість і токсичність зростають зі збільшенням часу готування і температури розігрівання їжі. Тому необхідно дотримуватися правил приготування їжі, які вбережуть від впливу шкідливих речовин.

Вплив токсинів, що утворюються під час обробки їжі на грилі, можна зменшити такими способами:

  1. Не кладіть на решітку ковбаси, а тільки свіже сире м'ясо. Тому що ковбаси часто містять консерванти, які під впливом температури перетворюються на небезпечні токсини.
  2. Перед запіканням м'ясо необхідно маринувати. Це допоможе заощадити час приготування і зменшить кількість токсинів, що виробляються.
  3. М'ясо слід готувати тільки за допомогою деревного вугілля з листяних дерев. Хвойні дерева містять смоли, з яких під час горіння можуть виділятися токсичні речовини.
  4. М'ясо безпечніше класти на алюмінієві піддони, а не прямо на решітку. Вони забезпечують захист від шкідливих речовин, присутніх у димі.

Приготування на грилі

Приготування їжі на грилі - це швидкий спосіб отримати смачну і корисну страву, проте слід дотримуватися перерахованих вище рекомендацій, щоб мінімізувати ступінь впливу шкідливих речовин на організм.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Ячмінні пластівці - користь і шкода Ячмінні пластівці - користь і шкода
Вважається, що ячмінь спочатку з'явився в Азії, звідти культура поширилася по всьому світу. Людям припали до смаку...
13.03.25
0
0
Корисні властивості та можлива шкода риби минь Корисні властивості та можлива шкода риби минь
Минь - це єдиний представник класу тріскових, який живе в прісній воді. Він холодолюбний, оскільки активізується за...
13.03.25
0
0
Який овоч корисніший огірок чи помідор? Який овоч корисніший огірок чи помідор?
«Їж овочі. Це корисно!« Такі фрази ми чуємо з самого дитинства. Чи так це насправді? І якщо це правда, то які саме...
13.03.25
3
0
Мюслі - користь і шкода для організму Мюслі - користь і шкода для організму
На початку ХХ століття Максимілліан Бірхер-Беннер, швейцарський лікар, основоположник принципів правильного харчування,...
13.03.25
2
0