Бараняча печінка - чим корисна і чим шкідлива

Бараняча печінка - чим корисна і чим шкідлива
Продукти

Харчування для кожної людини є одним із важливих чинників, що безпосередньо впливають на її здоров'я. Повсякденний раціон повинен обов'язково включати м'ясні продукти, що насичують організм енергією, вітамінами, білками, корисними жирами. Багато хто віддає перевагу баранині, причому не тільки м'якоті м'яса, а й внутрішнім органам, у тому числі печінці. Перш ніж включити до свого раціону цей продукт, необхідно розібратися, яка існує від нього користь, чи є шкода...

Що являє собою цей продукт

Бараняча печінка відрізняється від інших м'ясних продуктів тим, що має величезну кількість корисних якостей, а також дуже ніжний, насичений, приємний смак. Вона належить до субпродуктів першої категорії і славиться енергетичною цінністю. Містить високу кількість білків, що служать основою здорового функціонування організму, мінімальну кількість жирів. Що світлішим буде її відтінок, то м'якшою за структурою, смачнішою та ароматнішою вона стане після приготування.

Печінка барана

Користь, що надається

Печінка містить цілий скарб вітамінів, мікроелементів і мінералів, що позитивно впливають на серцево-судинну систему, внутрішні органи. Містить калій, фосфор, магній, кальцій, залізо, мідь, натрій. Також до її складу входить особливий елемент - гепарин, відмінною рисою якого є поліпшення кровообігу. Додатково до цього, він приводить у норму показник згортання крові, що дає змогу істотно знизити ризик виникнення інсульту та інфаркту. Тому якщо людина схильна до таких захворювань, необхідно обов'язково включити у своє меню баранячу печінку.

Підвищений вміст заліза перешкоджає розвитку анемії. Це відбувається за рахунок нормалізації рівня гемоглобіну та інших пігментів крові. А завдяки міді, що входить до складу, знижуються запальні процеси організму. Системне вживання цього продукту надає істотну користь кістковій, м'язовій тканині, що дуже важливо зростаючому дитячому організму для нормального фізіологічного розвитку.

Користь, яку надає печінка, також важлива для тих, хто займається спортом. Завдяки високому вмісту білків печінка допоможе наростити м'язову тканину.

Вживання такого субпродукту допомагає побороти вірусні, інфекційні захворювання, підвищує імунітет, забезпечує додатковою силою, енергією.

За рахунок вітамінізованого складу, вона входить до числа дієтичних продуктів. Тому люди, які стежать за своїм тілом, можуть сміливо включати її в меню, не боячись набрати зайві кілограми. Головне правило - правильно приготувати, не використовуючи занадто багато олії для обсмажування.

Таким чином, виділяють такі корисні властивості субпродукту:

  • Формування м'язових волокон, що відбувається за рахунок вмісту білків і амінокислот, які не дають змоги їм розпадатися.
  • Вироблення антитіл, що зміцнюють імунну систему.
  • Протизапальна властивість.
  • Посилення розумової активності, поліпшення пам'яті, концентрації.
  • Очищення організму від токсинів.
  • Стимулювання жовчного відтоку.
  • Розкриття і чищення кровоносних каналів від холестеринових бляшок.
  • Запобігання розвитку тромбоутворення.
  • Попередження розвитку цукрового діабету.
  • Поліпшення показників зору.
  • Стимулювання правильного функціонування нервової та ендокринної системи.

Свіжа печінка

Можлива шкода

Незважаючи на величезну корисність продукту, завжди може відбутися зворотний ефект. Особливо це стосується літніх людей із хронічними недугами, оскільки в ній містяться екстрактивні речовини, які не рекомендуються особам похилого віку.

Особливо важливо, щоб тварина була молодою, а її корм здоровим і різноманітним, інакше печінка навряд чи принесе користь. Тому що цей орган слугує своєрідним фільтром організму і вбирає шкідливі речовини.

Надмірне вживання може завдати такої шкоди:

  • Збільшення рівня холестерину в крові.
  • Загострення хронічних захворювань.
  • Негативний вплив у разі ниркової недостатності.

Не рекомендується вживати в їжу при індивідуальній непереносимості, появі алергічної реакції, а також особам, у яких діагностовано гепатит, панкреатит, холецистит, жовчнокам'яна хвороба, атеросклероз.

Вагітним і жінкам, які годують груддю, бажано вживати не частіше, ніж раз на тиждень.

Страва з баранячою печінкою

Поради та як правильно вибрати

Необхідно знати про правила вибору баранячої печінки. Вона належить до швидкопсувних продуктів, тому що в ній високий вміст рідини, саме через це слід обирати тільки свіже, а не тільки.

Спочатку слід детально оглянути зовні - плівка, якою вона вкрита, має бути тонкою і трохи вологою. Колір зрізу може бути червоного або коричневого відтінку, консистенція пружною і щільною, а після натискання має швидко повертатися у вихідне положення. Під час купівлі заморожений продукт краще уникати, у цьому разі складно визначити свіжість.

Перед приготуванням необхідно зняти плівку і ретельно промити. Вона матиме особливо ніжний смак, якщо перед приготуванням попередньо замочити в молоці. Головне завдання в приготуванні - звести до мінімуму втрату цінних якостей, тому найкращий спосіб термічної обробки - готування на парі, або тушкування. У жодному разі не можна пересмажувати, інакше вона стане сухою і дуже жорсткою. За порадами дієтологів найкращим гарніром до печінки стануть овочі, приготовані на грилі, відварені крупи, картопля, макаронні вироби.

Смажена бараняча печінка

Висновок

Бараняча печінка належить до делікатесів, і поки що не така популярна, як свиняча або яловича. Але, завдяки корисним властивостям, починає впевнено входити в раціон багатьох людей, а також у меню ресторанів.

Приготування і вибір баранячої печінки вимагає від людини ретельного дотримання правил та інструкцій. Тільки в цьому випадку вона зможе отримати всю користь від продукту, насититися вітамінами, корисними компонентами. Правильно приготована страва подарує приємний смак і відчуття насичення без негативного впливу на організм.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0