Що корисніше для організму насіння льону чи чіа

У сучасному світі все більше людей прагне до правильного способу життя і здорового харчування. Особливої популярності набуває зараз насіння рослин. Адже це справжнє джерело вітамінів, мінералів, жирних кислот, білків і клітковини, які так необхідні організму в будь-якому віці.
Що це таке
Насіння чіа та льону є найбільш використовуваними видами насіння завдяки своїм унікальним властивостям, поживному складу та безсумнівній користі для організму. Може вживатися як самостійний продукт або у вигляді добавок до різних продуктів харчування.
Насіння льону - яйцеподібної форми зерна, злегка сплюснуті та нерівнобокі, довжиною 5-7 міліметрів. Смак має маслянистий з відтінком горіхового. Колір може бути від світло-жовтого до темно-коричневого, залежно від різновиду. Використовуються у вигляді олії, настою, відвару, примочок, а також у чистому вигляді.
Насіння чіа або іспанської шавлії - маленькі овальні зернятка, що мають діаметр близько 1 міліметра. За кольором може бути золотистим, чорним, білим, сірим. Вживається як у чистому вигляді, так і у вигляді порошку або олії. Колір зерен залежить від умов зростання рослини і не впливає на якість або властивості насіння.
Користь насіння льону
Насіння льону багате різними поживними речовинами і клітковиною, що робить його дуже корисним для організму:
- Завдяки значній кількості клітковини в складі, чинить легку проносну дію і застосовується в разі хронічних закрепів. Покращують перистальтику кишківника, виводять токсини і шлаки з організму.
- Зерна містять розчинні та нерозчинні харчові волокна, які допомагають знижувати рівень «поганого холестерину» і є ефективним засобом для профілактики атеросклерозу. Харчові волокна допомагають регулювати рівень цукру в крові та підвищують еластичність судин. Навіть при вживанні невеликої кількості насіння, виникає відчуття насичення, що корисно при схудненні.
- Допомагають у боротьбі з паразитами, зокрема, з гельмінтами. Утворений під час контакту насіння з рідиною слиз має паралітичну дію для гельмінтів, обволікає стінки кишківника, не даючи змоги паразитам кріпитися на них, сприяє відновленню уражених ділянок кишківника. Насіння льону допомагає впоратися з будь-якими видами гельмінтів, крім аскарид.
- Відвари із зерен льону допомагають у разі захворювань дихальних шляхів, запальних процесів у ротовій порожнині, ангіни та болю в горлі. Мають протизапальну та відхаркувальну властивість.
- Примочки з лляного насіння сприяють швидкому дозріванню і загоєнню фурункулів і чирей.
- Зерна допомагають не тільки впоратися з гастритом, виразкою шлунка і запаленням кишківника, а й служать профілактикою цих захворювань. Вживається у вигляді настою. Захищає слизову оболонку шлунка, кишківника, стравоходу, має обволікаючу і пом'якшувальну дію.
- Лляне насіння містить жирні кислоти, амінокислоти, мінерали (калій, магній, селен, кальцій, марганець), які благотворно впливають на серцево-судинну систему, зменшують ризик утворення тромбів, а також запобігають інфарктам та інсультам.
- Льон є природним джерелом лігнанів (гормоноподібних речовин), що мають сильнодіючу антиоксидантну властивість. Лігнани допомагають справлятися з деякими видами ракових пухлин, нормалізують гормональний фон у жінок, подовжують молодість і зміцнюють здоров'я.
- Високий вміст вітаміну В1 допомагає нервовій системі організму справлятися зі стресом і наповнює організм енергією.
Користь насіння чіа
Насіння чіа відоме вже кілька тисячоліть, його вирощували в Південній і Центральній Америці. Раніше чіа не тільки вживали в їжу, а й використовували як валюту в племенах ацтеків. У цих маленьких зернятках міститься величезна користь для здоров'я:
- Чіа має низький глікемічний індекс, що робить насіння ідеальним продуктом для діабетиків і охочих схуднути.
- Великий вміст харчових волокон сприяє тому, що під час прийому їжі відчуття насичення виникає набагато швидше. Це дає можливість використовувати зерна як ефективний засіб у боротьбі із зайвою вагою.
- Насіння чіа має потужну антиоксидантну дію і містить у своєму складі альфа-ліноленову кислоту, що сприяє запобіганню розвитку злоякісних захворювань. Альфа-ліноленова кислота знищує небезпечні клітини, відповідальні за розвиток онкології, і не завдає шкоди організму в цілому.
- Містять велику кількість клітковини, що благотворно впливає на травлення. Зерна покращують обмінні процеси, налагоджують роботу кишечника, сприяють зникненню запорів.
- Калій, магній, натрій, кальцій, жирні кислоти, що містяться в насінні чіа, благотворно впливають на серцево-судинну систему. Допомагають зменшити рівень «поганого» холестерину, знижують артеріальний тиск, сприяють зменшенню ризику інфарктів та інсультів. При регулярному застосуванні зерен поліпшується робота мозку, підвищується концентрація, зникає хронічна втома і поліпшується якість сну.
- Захищають організм від впливу вільних радикалів завдяки вмісту антиоксидантів у складі.
- Лігнани, що містяться в зернах, нормалізують гормональний фон, що особливо необхідно жінкам під час менопаузи.
- Високий вміст жирних кислот омега-3 дає змогу підтримувати зір і зменшує ризик виникнення дегенерації жовтої плями.
- Чіа запобігає аутоімунним захворюванням і підвищує опірність організму до застудних та інфекційних захворювань.
- Аргінін, що входить до складу насіння, сприяє швидкому загоєнню ран.
Протипоказання до застосування
Насіння льону не рекомендовано вживати за захворювань щитоподібної залози, за захворювань печінки, за порушення функції згортання крові, за наявності каменів у сечовому, нирках або жовчному міхурі, за вагітності та дітям до 12 років. Приймати з обережністю слід діабетикам і людям, які мають гормонально-залежні пухлини.
Насіння чіа здатне знижувати тиск, тому його не рекомендується приймати гіпотонікам. З обережністю слід приймати їх під час вагітності.
Приймати насіння льону та чіа забороняється:
- У разі запальних захворювань кишківника або шлунка, непрохідності кишкового тракту.
- У разі прояву будь-яких ознак алергії, яка свідчить про індивідуальну непереносимість продукту.
- У разі будь-яких порушень з боку шлунково-кишкового тракту.
- У разі захворювань слизової оболонки рота і ясен, тому що воно має тверду оболонку.
Що ж корисніше
Насіння льону і чіа унікальні за своїм складом, містять величезну кількість мікроелементів, вітамінів, антиоксидантів, жирних кислот, білків і клітковини, тому не можна однозначно стверджувати, що одні з них корисніші або кращі за інші... Обидва види зерен є прекрасним доповненням до основного раціону, їхні відмінності незначні.
Насіння чіа більше підходить для діабетиків, дітей, матерів-годувальниць, за винятком людей, які мають низький тиск. Зерна є ідеальним замінником яєць у кулінарії та користуються особливою популярністю у вегетаріанців.
У разі боротьби з паразитами, захворюваннях дихальних шляхів або шкіри, результативніше буде використовувати насіння льону. За винятком людей, які мають проблеми зі щитоподібною залозою або печінкою, дітей до 12 років, вагітних і жінок, які годують груддю, а також за наявності каменів у нирках або сечовому міхурі.
Вживати зерна рослин необхідно починати з половини чайної ложки, поступово збільшуючи кількість до двох столових ложок. Неприпустимо перевищення максимальної кількості насіння на добу, оскільки це може призвести до проблем зі здоров'ям.Зберігати насіння потрібно в холодильнику, тому що через високий вміст жирів воно може окислюватися. Перед застосуванням зернятка бажано розмолоти, це збільшить кількість поживних речовин, що надходять в організм. При бажанні можна чергувати прийом насіння льону та чіа або вживати їх спільно.



