Печінка тріски: корисні властивості та шкода

Печінка тріски: корисні властивості та шкода
Риба та морепродукти

Печінка тріски є кулінарним делікатесом. Вона багата на різні мікроелементи, добре підходить для приготування салатів і холодних закусок. Вміст корисних і шкідливих властивостей визначається складом продукту, способом приготування і вживання.

Що являє собою продукт

Тріска представляє сімейство північноатлантичних риб. Унікальність анатомічної будови риби полягає в пісному м'ясі та жирній печінці. У стародавні часи її використовували як ліки від багатьох хвороб. Сучасна медицина підтверджує корисні властивості продукту.

Печінка тріски

З цього продукту виробляють всім відомий риб'ячий жир. Крім цього елемента, тріскова печінка багата:

  • Кальцієм.
  • Фосфором.
  • Магнієм.
  • Хромом.
  • Калієм.
  • Залізом.
  • Фтором.
  • Цинком.
  • Міддю.

Також вона містить вітаміни групи А, РР, В1, В2, В6, С, D, Е та фолієву кислоту. Печінка є білковим легкозасвоюваним продуктом, з якого організм черпає незамінні амінокислоти.

Печінка тріски в тарілці

Користь продукту

Багатий вітамінно-мінеральний склад дає змогу печінці мати такі корисні властивості:

  • Стабілізує колір обличчя, позбавляє дефектів шкіри, дає їй змогу насичуватися вологою.
  • Покращує стан зорової системи.
  • Підвищує імунітет.
  • Підвищує мозкову активність, прискорює клітинний ріст.
  • Підтримує роботу серцевих м'язів.
  • Покращує стан кісток, волосся та нігтів.
  • Допомагає у вирішенні недоліків ендокринної системи.
  • Бореться з мікробами та вірусами.
  • Зменшує рівень холестерину.
  • Покращує біохімічний склад крові.
  • Піднімає рівень згортання крові, покращуючи працездатність людини.
  • Омолоджує внутрішні системи організму.
  • Запускає систему обмінних процесів в організмі, що сприяють зниженню зайвої ваги та позбавленню целюліту.
  • Знижує ризик виникнення онкологічних захворювань.
  • Впливає на репродуктивні функції тіла.

Також вона може чинити протизапальну, знеболювальну та ранозагоювальну дію. Вона допомагає нормалізувати тиск і пульс.

Вітамін омега-3, присутній у складі, дає змогу вживати консерви в разі діабету.

Рибний субпродукт рекомендовано вживати вагітним у другому і третьому триместрі та жінкам, які годують груддю, але в обмеженій кількості. Олія печінки підвищує інтелектуальний розвиток дитини та захищає малюка від виникнення рахіту.

Консерва з печінкою тріски

Шкода печінки

Незважаючи на велику кількість позитивних властивостей, печінка тріски має і шкідливі сторони. Надмірне вживання продукту може зашкодити організму за таких обставин:

  • Якщо у людини присутня алергія на морепродукти.
  • За наявності сечокам'яної хвороби та інших хвороб сечостатевої системи.
  • Не вживають печінку в разі гіпотонії та гіпертиреозу (збільшеної щитоподібної залози).
  • Перевищення рекомендованої порції може призвести до перенасичення вітамінами А, D і кальцію.

Надлишок зазначених вітамінів негативно позначається на організмі. Найбільше можуть постраждати вагітні жінки, оскільки збільшення вітаміну А в організмі спричиняє дефекти й вади у плода та пошкодження печінки.

Вживання печінки при схудненні дозволено, але в обмежених порціях. Продукт має високу калорійність і швидко насичує організм, пригнічуючи відчуття голоду.

Продукт забороняють включати в раціон людям, які страждають на подагру, через вміст пуринових речовин, що можуть спричинити рецидив захворювання.

Печінку тріски не можна давати маленьким дітям до трирічного віку. Це зумовлено тим, що в консервованому продукті можуть міститися шкідливі компоненти. Першу пробу слід давати обережно, відстежуючи поведінку організму.

Для дорослої людини денна порція не повинна перевищувати 40 грамів, щоб замість отримання задоволення і безлічі корисних елементів не завдати шкоди організму.

Печінка тріски в чаші

Вибір хорошого продукту

Знайти якісний продукт на полицях сучасних магазинів досить непросто. Щоб вибрати правильні консерви, завжди слід вивчати інформацію, зазначену на етикетці. Близьке розташування виробничих потужностей до місць вилову риб цього сімейства свідчить про зменшену кількість канцерогенних речовин і можливе заморожування продукту.

На стан продукту також впливає стан баночної упаковки: вона не повинна мати вм'ятин, пошкоджень, здутості. Важливо перевіряти термін придатності. Печінка в законсервованому вигляді може зберігатися не більше 2 років.

Досвідчені покупці користуються невеликою хитрістю при виборі цієї консерви. Перед покупкою банку різко струшують. Банка, що булькає, свідчить про те, що було порушено технологію виробництва і малоймовірно, що виріб має свої корисні властивості.

Натуральність товару може видати його склад. Найпопулярніший рецепт консервації містить субпродукт із північноатлантичної риби, її власний жир, лавровий лист, горошок чорного перцю, сіль, цукор. Присутність інших інгредієнтів знижує корисні властивості.

Зберігати закриту в банці печінку необхідно в прохолодному місці. Після відкриття банки, печінку необхідно перекласти в скляну тару і помістити в холодильник.

Поради щодо вживання

Популярність тріскової печінки надає великий вибір кулінарних рецептів, що дозволяють насолодитися її смаком. Продукт вживають у складі паштетів, бутербродів, салатів. Деякі люди вживають і жир.

Печінка також може бути використана як косметологічний засіб. Багата на ретинол. Вона добре підходить як інгредієнт для масок для обличчя, засобу для пом'якшення та очищення п'ят. Багатьох любителів народних засобів може зупинити рибний аромат косметичної маски. Для усунення цього недоліку додають лимонне сміття, розведене водою.

Висновок

Печінка тріски містить у собі багато корисних мікро- і макроелементів, необхідних людському організму. Вона зміцнює імунітет, підвищує працездатність і покращує різні функції організму. Але слід пам'ятати, що надмірне вживання печінки принесе більше шкоди, ніж користі.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0