Яка риба корисніша і краща сайра чи сардина

Яка риба корисніша і краща сайра чи сардина
Риба та морепродукти

Унікальний склад риби робить її значущим продуктом харчування. Головним завданням рибної галузі Росії до 2030 року є збільшення споживання риби на людину до 27 кг на рік. У 2019 році цей показник дорівнює 12.5 кг.

На вітринах магазинів широкий вибір продукції: охолоджена, заморожена, солона, копчена, в'ялена, консервована. Ще більша різноманітність видів: лосось, осетер, оселедець, короп, тріска, навага. У кожної людини свої кулінарні вподобання: одні віддають перевагу сайрі, інші - сардині. А яка з них корисніша?

Сайра. Загальна інформація

Представниця макрелещукових є морською промисловою рибою і мешкає в Тихому й Атлантичному океанах. Довжина близько 30 см. Форма тіла видовжена, плоска з боків. Луска срібляста, легко піддається обробці. Вага однієї рибки не більше 220 гр. Харчується планктоном, віддає перевагу теплим течіям, переміщається групою.

Косяки двічі на рік мігрують: в осінній період на південь, де риби спаровуються, і відбувається запліднення. Навесні повертаються на північ. Нерест триває з травня по листопад.

Рибальські судна виловлюють сайру на світлові пастки, використовуючи реакцію на джерело світла. Промисловий період: середина літа початок осені.

Сайра

Користь сайри для організму

М'ясо риби легкозасвоюваний білковий продукт харчування, що має високий енергетичний показник. У ньому немає вуглеводів, а жири становлять 2 г. (на 100 г продукту). Містить речовину таурин, яка допомагає в роботі травлення, бере участь в очному метаболізмі тканин, є протисудомним засобом.

У рибі знаходяться природні антиоксиданти вітаміни: (В, Е, D) і мікроелементи: селен, фосфор, цинк, калій, магній. Вона багата на насичені жирні кислоти Омега III та Омега VI. Ці речовини є основою оболонки клітини; роблять її еластичною.

Глікемічний показник сайри дорівнює нулю, це рекомендований продукт для діабетиків. Вітамін РР у м'ясі становить 30% необхідної добової норми для людини. Нікотинова кислота бере участь в обміні вуглеводів.

Вживаючи сайру в невеликих кількостях кілька разів на тиждень, організм отримає неоціненну користь:

  • Стінки судин стануть міцнішими.
  • Покращиться метаболізм.
  • Волосся набуде природного блиску.
  • Зникне ламкість нігтів.
  • Підвищиться репродуктивна функція.
  • Нормалізується рівень гемоглобіну.
  • Стабілізується гормональний фон.

Сайру рекомендують для людей, які страждають на атеросклероз, новоутворення, мігрень. Рибу можна їсти дітям. Це благотворно вплине на ріст кісток і м'язів малюка.

На прилавках магазинів продається сайра у власному соку в баночці. У продукті не містяться вуглеводи і відсутні консерванти. Шматочки риби добре втамовують відчуття голоду, не шкодячи фігурі. У домашніх умовах із неї готують закуски, начинки, супи, салати.

Сардина. Основні характеристики

Срібляста риба загону оселедцеподібних мешкає в морях і досягає до 25 см у довжину. Спина із зеленуватим відтінком, а зяброві стулки із золотистим відливом. Уздовж спини розташований ряд темних рівних плям.

У літні місяці підходить до берегів атлантичного і тихоокеанського узбережжя. Харчується креветками, водоростями, ікрою інших риб, молюсками.

У промислових масштабах сардину (оселедець-івасі) не ловили 25 років, відновлювали популяцію на Далекому Сході країни. Сьогодні промисел відновлено. Це ніжна риба, тому видобуток ведеться великими траулерами, здатними обробити її в морі: заморозити або законсервувати.

Сардини

Корисні властивості сардини

М'ясо івасі багате на білок і риб'ячий жир, тому цю рибу рекомендують включати в меню вагітних жінок. Вона має у своєму складі мінерали: кальцій, калій, магній, фтор, залізо. Жирні кислоти групи Омега запобігають утворенню тромбів, зміцнюють кістки і зуби, допомагають у складних ситуаціях із зачаттям.

Шматочок івасі, з'їдений після закінчення трудового дня, додасть сили, допоможе відновитися клітинам мозку, заспокоїть нерви. Мікрохімічний склад, багатий на вітаміни: А, В, D, Е, благотворно діє на шкіру і допомагає за перших ознак псоріазу.

Властивості риби унікальні, її біохімічний склад:

  • Покращує роботу шлунка і травлення загалом.
  • Розріджує кров, бореться з варикозними проблемами.
  • Зміцнює серце і судини.
  • Благотворно діє на мозок.
  • Допомагає в лікуванні хвороб шкіри.
  • Приводить у норму: холестерин, гемоглобін.
  • Підтримує нервову систему.
  • Допомагає за частих нападів астми.
  • Позитивно впливає на гостроту зору.

Склад сардини допомагає впоратися організму із запальними процесами, зміцнить імунітет.

Різноманітність продуктів переробки івасі продається в будь-якому супермаркеті: пресерви, консерви, копченості. На російський ринок надходить морожена продукція. Івасі готують як самостійну страву: смажать, тушкують, роблять котлети.

Протипоказання та обмеження

Корисних якостей багато в обох представниць моря. Але є обмеження у вживанні сайри та івасі.

Не можна їсти рибу:

  • Якщо можливі алергічні реакції на цю продукцію.
  • Людям, які страждають на хвороби нирок і схильні до набряків.
  • Гіпертонікам у частині вживання солоної їжі.
  • При дотриманні режиму дієтичного харчування.
  • При подагрі.
  • У період загострення хронічних захворювань шлунка і шлунково-кишкового тракту.

Сайра і сардина

Висновки та рекомендації щодо вживання

Якщо порівнювати калорійність двох видів риб, то у сайри вона в 2.5 рази нижче. Для тих, хто дотримується дієти і стежить за вагою, краще вживати в їжу сайру.

Вміст жирних кислот у сардині більший, тому вона корисніша та поживніша. Якщо риба не протипоказана, то їсти її потрібно обов'язково.

Заміна червоного м'яса на сайру або івасі в раціоні раз на тиждень і частіше, проявиться змінами в організмі вже незабаром: нормалізується тиск, з'явиться легкість, зникнуть головні болі.

Під час купівлі консервів у власному соку, звертають увагу на банку. Вона має бути без сколів, іржі, здуття. Перевіряють маркування на кришці упаковки: виключають прострочений період. Свіжу рибу вибирають зі щільною консистенцією і блискучою лускою; без запаху.

Корисніше для здоров'я приготування сайри і сардини на пару або запікання у фользі. Тоді організм отримає поживні речовини без зайвої солі, консервантів, олії.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму
Плоди гранатового дерева, які ростуть у південних країнах, а в Росії на півдні країни, з фантастично великою кількістю...
07.04.25
0
0
Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан
Яблука і банани давно стали невід'ємною частиною людського раціону і на сьогоднішній день є одними з...
07.04.25
0
0
Варення з кизилу: користь і шкода Варення з кизилу: користь і шкода
Варення - давній і популярний спосіб заготівлі на зиму. Будучи натуральним консервантом, цукор забезпечує збереження...
07.04.25
0
0
Риба муксун - корисні властивості та шкода Риба муксун - корисні властивості та шкода
Муксун - цінна риба, належить до сімейства лососевих. У Росії вона водиться тільки в крижаних сибірських річках, озерах...
07.04.25
0
0