Ікра тріски - користь і шкода

Любителі такого морського продукту, як рибна ікра, знають, що важливо знайти не тільки прийнятний за ціною, а й гідний за якістю і смаковою характеристикою продукт. А це означає, що не варто проходити повз баночки з ікрою тріски, яка найбільше відповідає перерахованим вище параметрам.
Розберемося, що саме являє собою ікра тріски, чим вона корисна для організму, які можуть бути протипоказання, а також як правильно вибрати цей продукт.
Що це таке
Ікра тріски є досить дрібною за структурою зерен, а за колірною характеристикою варіюється від світло-коричневого до світло-рожевого кольорів. За смаковими якостями вона не поступається своїм конкурентам, має ніжний смак, відмінний запах, і досить пружні ікринки, які буквально тануть у роті. Використовується для приготування бутербродів, різних закусок, соусів і як інгредієнт у салатах. Для деяких рецептів може стати гідною заміною червоної ікри й одночасно урізноманітнити страву, що вже стала звичною.
Тріска мешкає у водах Тихого океану і півночі Атлантики. Її виловом і виробництвом займається більшість північно-східних країн Європи, а також Гренландія та Ісландія. Тому щоб потрапити на прилавки вітчизняних магазинів, продукт проходить шлях, що займає тисячі кілометрів. Однак баночки такої ікри можна знайти в кожному місті на полицях будь-якого великого супермаркету.
Не дивлячись на те, що цей продукт не можна назвати вишуканою стравою, він все ж займає велику нішу і користується величезною популярністю завдяки відмінній якості та доступній вартості продукту.
Ікра тріски має помірну калорійність, яка залежить від методу консервування, і величезний запас корисних мікроелементів. Співвідношення білків, жирів і вуглеводів (які зовсім відсутні в цьому продукті) робить його пісним.Корисні та лікувальні властивості
- Ікра тріски буде особливо корисною людям, які займаються спортом, оскільки.к. містить у своєму складі велику кількість білків, що сприяють нарощуванню м'язової маси.
- Містить жирні кислоти і речовини, що пригнічують окислення (антиоксиданти), що служить профілактикою онкології і перешкоджає виникненню злоякісних утворень. Також, завдяки наявності цих речовин, ікра рекомендується при проблемах зі щитоподібною залозою.
- Крім жирних кислот, продукт містить ще й поліненасичені кислоти та протеїни, які відіграють важливу роль у кровотворній функції організму, а отже, допомагають боротися з недокрів'ям.
- Завдяки різноманітності мікроелементів і вітамінів, що містяться, цей рибний продукт стане на захист ослабленого імунітету. Особливо в періоди міжсезонних застуд, поширення вірусів і штамів грипу.
- Підвищений вміст такого мікроелемента, як кальцій і магній, покращує стан шкірних покривів, надає блиску волоссю та зміцнює нігтьові пластини і зубну емаль.
- Ще однією лікувальною властивістю продукту є благотворний вплив на стан серцево-судинної системи, допомога в зниженні рівня шкідливого холестерину.
- Також набір мікроелементів, що містяться в ікрі тріски, бере участь у профілактиці хвороб психіки і нормалізації роботи нервової системи.
- Продукт має властивість, не перевантажуючи шлунок, відновлювати і покращувати процеси обміну речовин в організмі.
- Людям, які страждають від зайвої ваги, не варто боятися вживати цей вид ікри, оскільки.к. продукт вважається дієтичним.
- Вживати ікру тріски можна починаючи з трирічного віку. Це сприятливо вплине як на фізичний, так і на психічний розвиток дитини, зміцнить її опорно-руховий апарат, нормалізує випорожнення, а також поліпшить обмінні процеси...
- Для людей похилого віку ікра тріски буде корисною у випадках погіршення якості зору, проблем з моторикою, і віковими психічними захворюваннями.
- Тріскова ікра також показана тим, хто годує груддю (поліпшення лактації) і вагітним жінкам (допомога у формуванні зародка).
- Продукт допомагає відновити репродуктивну чоловічу функцію, вилікувати імпотенцію, попередити облисіння.
Протипоказання до вживання
- У консервованій продукції, залежно від виробника, може бути перевищено норму вмісту солі, а також хімічних речовин, необхідних для кращого збереження товарного вигляду і збільшення терміну зберігання продукції. У даному випадку велику обережність потрібно проявляти людям, які страждають від хвороб шлунка і нирок, підвищеного кров'яного тиску, проблем із судинами і суглобами. Особливо не рекомендується купувати ікру з додаванням майонезу та олії.
- Забороняється вживання в разі індивідуальної непереносимості або алергії на компоненти або рибну продукцію в цілому.
- Також обережність у вживанні необхідна тим, хто страждає від цукрового діабету, оскільки.к. незважаючи на те, що глікемічний індекс свіжої ікри перебуває в межах норми, в консервованому продукті він може бути підвищений на кілька одиниць.
- Не варто вживати ікру у великій кількості під час приймання курсу вітамінів, щоб уникнути надлишку організму певними елементами.
Як правильно вибрати
Необхідно ретельно вивчати інформацію на етикетці і брати ікру перевірених відомих марок, а також звертати увагу на термін придатності, зазначений на упаковці. Найбільш корисною виявиться ікра, яку виготовили безпосередньо після вилову, з мінімально можливим вмістом солі, а також без сторонніх ароматизаторів і підсилювачів смаку.
При струшуванні від баночки не повинно виходити ніяких звуків. Хлюпаючий звук вказує на наявність води, а отже, неякісного товару. Сама ікра має бути рівномірної структури і кольору, не містити сторонніх включень.
Після розкриття ікру необхідно зберігати в холодильнику не більше десяти діб.
Висновок
Ікра тріски є гідною альтернативою більш дорогим аналогам не тільки щодо вартості та хороших смакових якостей, але також і щодо вмісту корисних речовин.



