Ікра тріски - користь і шкода

Ікра тріски - користь і шкода
Риба та морепродукти

Любителі такого морського продукту, як рибна ікра, знають, що важливо знайти не тільки прийнятний за ціною, а й гідний за якістю і смаковою характеристикою продукт. А це означає, що не варто проходити повз баночки з ікрою тріски, яка найбільше відповідає перерахованим вище параметрам.

Розберемося, що саме являє собою ікра тріски, чим вона корисна для організму, які можуть бути протипоказання, а також як правильно вибрати цей продукт.

Що це таке

Ікра тріски є досить дрібною за структурою зерен, а за колірною характеристикою варіюється від світло-коричневого до світло-рожевого кольорів. За смаковими якостями вона не поступається своїм конкурентам, має ніжний смак, відмінний запах, і досить пружні ікринки, які буквально тануть у роті. Використовується для приготування бутербродів, різних закусок, соусів і як інгредієнт у салатах. Для деяких рецептів може стати гідною заміною червоної ікри й одночасно урізноманітнити страву, що вже стала звичною.

Ікра тріски

Тріска мешкає у водах Тихого океану і півночі Атлантики. Її виловом і виробництвом займається більшість північно-східних країн Європи, а також Гренландія та Ісландія. Тому щоб потрапити на прилавки вітчизняних магазинів, продукт проходить шлях, що займає тисячі кілометрів. Однак баночки такої ікри можна знайти в кожному місті на полицях будь-якого великого супермаркету.

Не дивлячись на те, що цей продукт не можна назвати вишуканою стравою, він все ж займає велику нішу і користується величезною популярністю завдяки відмінній якості та доступній вартості продукту.

Ікра тріски має помірну калорійність, яка залежить від методу консервування, і величезний запас корисних мікроелементів. Співвідношення білків, жирів і вуглеводів (які зовсім відсутні в цьому продукті) робить його пісним.

Корисні та лікувальні властивості

  • Ікра тріски буде особливо корисною людям, які займаються спортом, оскільки.к. містить у своєму складі велику кількість білків, що сприяють нарощуванню м'язової маси.
  • Містить жирні кислоти і речовини, що пригнічують окислення (антиоксиданти), що служить профілактикою онкології і перешкоджає виникненню злоякісних утворень. Також, завдяки наявності цих речовин, ікра рекомендується при проблемах зі щитоподібною залозою.
  • Крім жирних кислот, продукт містить ще й поліненасичені кислоти та протеїни, які відіграють важливу роль у кровотворній функції організму, а отже, допомагають боротися з недокрів'ям.
  • Завдяки різноманітності мікроелементів і вітамінів, що містяться, цей рибний продукт стане на захист ослабленого імунітету. Особливо в періоди міжсезонних застуд, поширення вірусів і штамів грипу.
  • Підвищений вміст такого мікроелемента, як кальцій і магній, покращує стан шкірних покривів, надає блиску волоссю та зміцнює нігтьові пластини і зубну емаль.
  • Ще однією лікувальною властивістю продукту є благотворний вплив на стан серцево-судинної системи, допомога в зниженні рівня шкідливого холестерину.
  • Також набір мікроелементів, що містяться в ікрі тріски, бере участь у профілактиці хвороб психіки і нормалізації роботи нервової системи.
  • Продукт має властивість, не перевантажуючи шлунок, відновлювати і покращувати процеси обміну речовин в організмі.
  • Людям, які страждають від зайвої ваги, не варто боятися вживати цей вид ікри, оскільки.к. продукт вважається дієтичним.
  • Вживати ікру тріски можна починаючи з трирічного віку. Це сприятливо вплине як на фізичний, так і на психічний розвиток дитини, зміцнить її опорно-руховий апарат, нормалізує випорожнення, а також поліпшить обмінні процеси...
  • Для людей похилого віку ікра тріски буде корисною у випадках погіршення якості зору, проблем з моторикою, і віковими психічними захворюваннями.
  • Тріскова ікра також показана тим, хто годує груддю (поліпшення лактації) і вагітним жінкам (допомога у формуванні зародка).
  • Продукт допомагає відновити репродуктивну чоловічу функцію, вилікувати імпотенцію, попередити облисіння.

Приготована ікра тріски

Протипоказання до вживання

  • У консервованій продукції, залежно від виробника, може бути перевищено норму вмісту солі, а також хімічних речовин, необхідних для кращого збереження товарного вигляду і збільшення терміну зберігання продукції. У даному випадку велику обережність потрібно проявляти людям, які страждають від хвороб шлунка і нирок, підвищеного кров'яного тиску, проблем із судинами і суглобами. Особливо не рекомендується купувати ікру з додаванням майонезу та олії.
  • Забороняється вживання в разі індивідуальної непереносимості або алергії на компоненти або рибну продукцію в цілому.
  • Також обережність у вживанні необхідна тим, хто страждає від цукрового діабету, оскільки.к. незважаючи на те, що глікемічний індекс свіжої ікри перебуває в межах норми, в консервованому продукті він може бути підвищений на кілька одиниць.
  • Не варто вживати ікру у великій кількості під час приймання курсу вітамінів, щоб уникнути надлишку організму певними елементами.

Чаша з ікрою

Як правильно вибрати

Необхідно ретельно вивчати інформацію на етикетці і брати ікру перевірених відомих марок, а також звертати увагу на термін придатності, зазначений на упаковці. Найбільш корисною виявиться ікра, яку виготовили безпосередньо після вилову, з мінімально можливим вмістом солі, а також без сторонніх ароматизаторів і підсилювачів смаку.

При струшуванні від баночки не повинно виходити ніяких звуків. Хлюпаючий звук вказує на наявність води, а отже, неякісного товару. Сама ікра має бути рівномірної структури і кольору, не містити сторонніх включень.

Після розкриття ікру необхідно зберігати в холодильнику не більше десяти діб.

Ікра тріски перед вживанням

Висновок

Ікра тріски є гідною альтернативою більш дорогим аналогам не тільки щодо вартості та хороших смакових якостей, але також і щодо вмісту корисних речовин.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я начос чи звичайні чіпси Що шкідливіше для здоров'я начос чи звичайні чіпси
Кожен послідовник здорового харчування хоч раз та відступився від дієти на користь чіпсів. Хрустку закуску з яскравим...
08.07.25
0
0
Яка процедура шкідливіша КТ чи флюорографія? Яка процедура шкідливіша КТ чи флюорографія?
З відкриттям Вільямом Конрадом Рентгеном у 1895 році рентгенівських променів, стався великий прорив у діагностиці. За...
08.07.25
0
0
Лимон із медом: користь і можлива шкода Лимон із медом: користь і можлива шкода
Позитивний вплив лимонно-медового поєднання на всі системи організму відомий з давніх часів. Цитрусові фрукти - джерело...
08.07.25
0
0
Вода Єсентуки 17: корисні властивості та протипоказання Вода Єсентуки 17: корисні властивості та протипоказання
Єсентуки № 17 - природна мінеральна вода з високою концентрацією іонів водню. Основне родовище, з якого видобувають...
08.07.25
0
0