Що корисніше сіль чи соєвий соус

Відтоді, як на російському ринку з'явився соєвий соус, багато споживачів замислилися над тим, що вигідніше і корисніше купувати його, а не сіль, у якій міститься багато речовин, що негативно впливають на здоров'я. Соєвий соус, за відгуками багатьох покупців, легко замінює і сіль, і соняшникову олію, і багато інших приправ. Так що ж корисніше - сіль чи соєвий соус?
Загальна інформація
Для того, щоб повною мірою зрозуміти цінність солі та соєвого соусу, необхідно звернутися до історії виникнення цих продуктів.
Сіль
Відомо, що її використовували в стародавні часи до нашої ери. Перші великі цехи з виробництва солі були знайдені на територіях Західної та Південно-Західної Азії, а також Європи, на узбережжі нинішньої Болгарії. Уже тоді сіль дуже цінувалася людьми і коштувала дорого. На сьогоднішній момент сіль, як добавку, здатну поліпшити смак, використовують до кожної страви.
Соєвий соус
Його вперше винайшли в стародавньому Китаї, потім він зайняв міцне місце в серцях європейців. І лише років 15 тому, коли китайська їжа стала користуватися в Росії заслуженою популярністю, споживачі розсмакували темну рідину, яка подібно до чарівного зілля, перетворювала багато страв.
Корисні якості солі
Існує безліч різновидів солі: кухонна, кошерна, кам'яна, чорна, морська тощо.д. Усі ці види різні за текстурою, кольором і смаком, лише за складом відмінність однакова: натрій і хлор. Обидва ці мікроелементи необхідні організму людини для нормального функціонування. Перший забезпечує кислотно-лужний баланс, організовує роботу м'язів і передає нервові імпульси, а другий допомагає шлунку працювати, а організму - засвоювати їжу.
Крім цих корисних якостей сіль має ще низку переваг:
- Антисептичні властивості в неї досить слабкі, але вони все ж таки присутні. Саме тому цей продукт часто використовується в консервації, що дає змогу їжі довго зберігатися і не пропадати.
- Сприяє активації слиновиділення, таким чином допомагаючи ретельному перетравленню їжі. Крім цього, мікроелементи солі знаходяться навіть у підшлунковому соку.
- Завдяки солі в організмі людини на належному рівні підтримується енергетичний клітинний обмін.
- Правильне регулювання рідини, розрідження лімфи і крові - це також заслуга солі.
- Сіль відповідає за регулювання кров'яного тиску.
Корисні якості соєвого соусу
З приходом у Росію моди на китайську кухню соєвий соус став незамінним у таких стравах, як суші та роли. Незабаром з'ясувалося, що це нововведення здатне прикрасити й іншу їжу, зробивши її смак яскравішим і насиченішим. Низка дієтологів радять вживати соєвий соус людям, які бажають схуднути, адже в 100 грамах цього продукту міститься всього 55 калорій, а також він не містить холестерину, що підійде людям із хворим серцем.
Крім цих переваг виділяється ще низка корисних властивостей, якими володіє соєвий соус:
- Вміст великої кількості вітамінів, мінералів, амінокислот, здатних уповільнити старіння клітин організму.
- Покращує гемодинаміку (кровообіг), що своєю чергою, зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
- Попереджає виникнення ракових пухлин.
- Сприяє очищенню печінки від шкідливих речовин.
- Зміцнює кровоносні судини, роблячи їх міцнішими та еластичнішими.
- Прибирає головний біль і мігрень.
- Покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
- Попереджає виникнення деструктивних змін головного мозку та вдосконалює роботу нервової системи.
- Підвищує вироблення серотоніну (гормону щастя).
- Знищує безсоння.
Протипоказання продуктів
Сіль
Відмовитися від цього продукту зовсім не вийде. Дієтологи стверджують, що деяка кількість солі міститься в практично будь-якому продукті (сирі, ковбасі, у рибних консервах, помідорах, огірках, зокрема й консервованих). Добова норма вживання становить від 3 до 10 грамів на добу на людину. Але найчастіше людина зловживає цим продуктом, через що набуває проблем зі здоров'ям:
- Погіршення роботи нирок і серця.
- Порушення обміну речовин, через що хворий швидко набере непотрібну вагу.
- Порушення функціонування жовчного міхура, підшлункової та печінки.
- Розвиток гіпертонії.
Соєвий соус
З обережністю слід поставитися і до соєвого соусу, оскільки в ньому також міститься сіль. Добова норма, якої потрібно дотримуватися - це пара столових ложок на добу. Незважаючи на значний список переваг, немає ніяких гарантій, що вживання цього продукту не матиме негативного впливу на організм здорової людини. Ось кілька конкретних протипоказань:
- Соєвий соус протипоказаний вагітним. Він містить ізофлавоноїди, які за складом схожі на жіночі статеві гормони та негативно впливають на розвиток плода і його виношування.
- Дієтологи не радять вживати цей продукт дітям, яким не виповнилося 14-ти років, тому що підвищений рівень сої в організмі призведе до проблем зі щитовидною залозою.
Який продукт краще вживати
Обидва ці продукти корисні лише в помірних кількостях, проте шкідливі для людей, які страждають на конкретні серцево-судинні захворювання, а також із хворобами нирок або шлунка. Виходячи з цього, можна зрозуміти, що немає сенсу замінювати соєвим соусом сіль. Найкраще звернутися до лікаря. Лише дієтолог, виходячи з особливостей організму людини, призначає їй відповідну дієту і необхідне лікування.
Однак є кілька загальних рекомендацій, які допоможуть людям знизити навантаження на організм і ні в чому собі не відмовляти:
- Зменшення щоденного споживання приправи допоможе людині зберегти на належному рівні роботу різних систем організму.
- Соєвий соус хорошої якості коштує дорого. Обираючи між його дешевим аналогом і сіллю, слід обрати вживання другого продукту в помірних кількостях.
- Слід урізноманітнити щоденний раціон і споживати різну їжу в різних кількостях. Тоді організм перестане вимагати відсутні вітаміни.
- Варто зменшити використання спецій, прянощів і солі. Згодом природний смак їжі стане більш насиченим і принесе більше задоволення.



