Мак - користь і шкода для здоров'я

Ця рослина деякий час є гнаним продуктом через те, що у своєму листі та стеблах містить наркотичні речовини. Але саме його насіння, яке здавна вживають і в їжу, і в народній медицині - чи є від нього користь і якої шкоди воно може завдати?
Які способи вживання макових зерен і як правильно їх приготувати?
Мак - що це таке
З кількох, поширених у природі та квітникарстві сортів виділяють так званий харчовий мак. Навіть в результаті селекції його не вдалося позбавити від вмісту наркотичної складової, тому зараз його вирощування пов'язане з низкою обмежень.
Проте споживання насіння в їжу закон не забороняє, оскільки в ньому не міститься нічого протизаконного. Потрібно лише, щоб із ними не потрапляла соломка, яка має наркотичні властивості. Насіння харчового та кондитерського маку вільно продається в оптовому та роздрібному продажі.
Користь вживання
Корисні властивості рослини знали з доісторичних часів. Наука звернула на них увагу в 16 столітті, тоді ж його було рекомендовано до застосування для лікування різних захворювань.
Але наукові дослідження здебільшого зупинилися на тих самих властивостях, що використовувала в маку народна медицина. Зерна використовувалися для поліпшення сну хворих, для знеболення, для відхаркування. Зокрема, вживався мак і як протизапальний засіб.
- Відвари здавна вживали для лікування лихоманки, для лікування набряків різних суглобів і для очищення шкіри від бородавок. Зерна не тільки слугували приправою до різних страв, а й активно використовувалися під час випікання здоби та хліба.
- Через наявність у рослині складової алкалоїду морфіну, раніше широко застосовуваного в медицині, зрілі зерна маку допомагають впоратися з головним болем, а також прискорювати загоєння різних ранок, відновлювати організм після перенесених хвороб.
- Імунітет теж можна підвищити, вживаючи продукти, виготовлені з нього, оскільки макове насіння забезпечує надходження в організм великої кількості цинку, що є однією з речовин, які відтворюють білі клітини крові. Речовини, що містяться в продукті, допомагають захисній реакції організму боротися з вірусами і бактеріями, що проникають в організм.
- Калій, що міститься в насінні, розслабляє стінки кровоносних судин, і це допомагає знизити тиск в артеріях, а також запобігає утворенню в судинах тромбів. Якоюсь мірою допомагає боротися він і з виникненням атеросклерозу.
- Залізо, що міститься в насінні, збільшує в крові гемоглобін і кількість еритроцитів, які забезпечують приплив кисню до тканин організму. Тож мак дає людині додатковий приплив енергії.
- З віком сітківка ока може втрачати свої властивості. Запобіганням таким віковим змінам можуть займатися речовини, що містяться в маку (антиоксиданти, вітаміни та інші). Мак допоможе зберегти гарний кольоровий зір до глибокої старості.
- Зріле насіння може слугувати гарним засобом для запобігання виникненню цукрового діабету 2 типу, адже його виникнення, зокрема, пов'язане з нестачею в організмі сполук цинку, якого в харчовому маку хоч відбавляй.
- Хоч вжити велику кількість насіння одночасно й неможливо, але все одно та мала кількість, яку ми вживаємо з булочками та іншими продуктами, якоюсь мірою знижує ризик розвитку остеопорозу, відновлює дефіцит кальцію в кістках, та й загалом бореться з демінералізацією... Те саме стосується і зубів. Рослина містить у собі багато кальцію. Але звісно ж одне вживання його насіння цю проблему до кінця не вирішить.
- Продукти з насіння знімають отруєння з діареєю, а також запальні процеси в шлунково-кишковому тракті. Рослинні волокна, що містяться в продукті, відновлюють перистальтику кишківника, що допомагає в боротьбі із закрепами, а також нормалізують роботу шлунка.
- Мак - гарний снодійний і заспокійливий засіб. Вживання його запобігає нервовим і навіть психічним захворюванням, його можна вживати як антидепресанти (причому такі, що працюють одразу, а не накопичують кумулятивний ефект) - макові зернятка стабілізують нервові процеси і вирівнюють настрій.
- Вживання макового насіння робить людину стійкішою в різних стресових ситуаціях.
Шкода від вживання продуктів маку
- Тривале вживання будь-яких продуктів маку, що містять у своєму складі алкалоїди, призводить до сильної залежності. Взагалі всі препарати з нього в аптеці ви можете отримати тільки за рецептом. Перебувають ці препарати під контролем.
- Продукти з нього шкідливі для хворих із поганим постачанням крові киснем. Не рекомендується воно і в разі емфіземи, астми та різних захворювань печінки.
- Не поєднується вживання харчового маку з наркотичною залежністю та алкоголізмом.
- Насіння має малу снодійну дію, але при цьому воно наркотиком не є. Попри це не рекомендують їх приймати дітям до 2-х років і людям похилого віку.
- Є випадки алергії та непереносимість продукту.
Поради щодо вживання
Під час вживання препаратів, виготовлених із маку потрібен суворий лікарський контроль. Це не стосується застосування в традиційній медицині та харчуванні продуктів зі зрілого макового насіння. Але надмірне захоплення подібним продуктом, що містить багато калорій, буде неправильним. Можна з'їдати до 100 або трохи більше грам насіння на день.
Основне споживання зерен відбувається зазвичай із випічкою, посипаною насінням, але можна готувати і млинці, і рулети, замішуючи мак просто в тісто. Існує і макове молочко - цей продукт готується із зерен, розтертих у борошно, змішаних з медом. Нині також, додають розтерте насіння в кефіри чи йогурти, обсмажують насіння в олії та приправляють ним гарніри.
Висновки
Вживання визрілого насіння харчового маку не тільки безпечне в більшості випадків, а й корисне для організму. Існує безліч продуктів, до яких воно входить, як щось звичне. Але не варто перестаратися - надмірне вживання його може завдати шкоди здоров'ю. Усьому має бути своя міра.



