Зародки пшениці: користь і шкода

Вирощування зернових супроводжувало людину з доісторичних часів. Завдяки ідеальному складу поживних речовин, зручному вирощуванню, злаки незабаром стали сільськогосподарськими культурами, які вирощують найширше.
З точки зору поживної цінності найважливіша культура для організму людини - пшениця. Хоча цей злак уже «старомодний» у плані вирощування та використання, він здатний здивувати новими корисними ефектами на здоров'я і простотою у використанні. Один із варіантів споживання злаку - зародки пшениці.
Зародки пшениці - що це таке
Пшеничне зерно складається з 4 частин: зародок (паросток), ендосперм, насінники, перикарпій. З фізіологічної точки зору найцінніша частина - паростки, які знаходяться в нижній частині зерна і мають зародкову форму. Паростки відіграють важливу роль у лікуванні раку: вони запобігають розмноженню пухлинних клітин, допомагають запобігти пошкодженню ДНК, ефективно використовуються проти раку передміхурової залози.
Зародки пшениці допомагають запобігти хворобі Альцгеймера, серцево-судинним захворюванням, різним легеневим хворобам. Оскільки пшеничні паростки сприяють поліпшенню імунної системи організму та підтримці психологічного балансу, їх споживання особливо рекомендується активним спортсменам і студентам.
Октакосанол, що міститься в них, покращує чоловічу фертильність, розслабляє м'язи після стресу, стимулює почуття, прискорює рефлекси. Активні інгредієнти зародків пшениці знижують рівень холестерину в крові, підтримують баланс в організмі загалом.
Ефекти на здоров'я
Незважаючи на маленький розмір, пшеничні зародки містять вражаючі поживні речовини. Зовнішня оболонка ядра, висівки також корисні, але паростки мають необхідні компоненти, що роблять їх важливою частиною раціону.
Цінні речовини, що містяться в зародках пшениці:
- Вітамін С. Він необхідний для правильного обміну речовин і виробництва амінокислот. Його нестача спричиняє серйозні захворювання, зокрема, м'язові хвороби, проблеми зі шлунком, випадання зубів, набряк ясен, ламкість кісток. Але з прийомом вітаміну С не слід перестаратися, його тривалий надлишок спричиняє серйозні судинні захворювання, хвороби серця.
- Вітамін Е. Природний антиоксидант, нестача якого призводить до таких захворювань, як анемія, безпліддя, захворювання кишківника.
- Вітамін F. Допомагає знизити рівень холестерину в крові.
- Вітаміни групи B. Ці вітаміни благотворно впливають на серце і нерви.
- Залізо. Чудова профілактика анемії.
- Магній. За відсутності магнію в раціоні, слід звернути увагу на зародки пшениці, що містять його в необхідній кількості. Здоровий сніданок у формі пшеничних паростків збереже здоров'я серця.
- Калій. Калій важливий для сильних м'язів, сприяє втраті ваги.
- Клітковина. Це нерозчинний харчовий компонент, що захищає організм від проблем із травленням.
- Лізин. Це будівельний блок усіх білків в організмі, тому він надзвичайно важливий. Особливо цінний лізин після хірургічних втручань.
Зміцнення імунної системи
Включення зародків пшениці до раціону - хороша можливість позитивно вплинути на імунну систему, боротися з низкою захворювань і розладів, таких як хвороби серця і навіть рак. Було показано, що гідролізати білка з пшеничного паростка зародка збільшують антиоксидантну активність в органічних системах.
Антиоксиданти шукають і знищують вільні радикали та інші патогенні мікроорганізми в організмі, тим самим зменшуючи або виключаючи ймовірність серйозних захворювань. Було показано, що зародки пшениці містять високі їхні рівні, завдяки чому зміцнюють імунну систему.
Поліпшення стану серця
Дослідження показали, що регулярне споживання зародків цільної пшениці може знизити фактори ризику, пов'язані з ішемічною хворобою серця, вплинути на здоров'я всієї серцево-судинної системи. Холестерин ЛПНЩ - це холестерин, який був окислений, через що розбухає в судинах. Це спільна риса і фактор ризику серцевого нападу та інсульту.
Включення пшеничних паростків у раціон збільшує кількість клітковини, що науково пов'язано зі зменшенням ризику серцевих захворювань. Також було показано, що октахосанол знижує рівень холестерину, тим самим запобігаючи інсульту. Високий рівень омега-3 сприяє усуненню негативного впливу омега-6, які додатково захищають серцево-судинну систему.
Уповільнення старіння
Зародки пшениці насичені поживними речовинами і вітамінами на такому високому рівні, що можуть мати значний вплив на процеси старіння. Їм притаманні різні омолоджувальні ефекти, такі як, підтримка якості шкіри та запобігання випадінню волосся. Регулярне споживання білків і вітамінів, присутніх у пшеничних паростках, позитивно впливає на такі захворювання і проблеми, як псоріаз, опіки, екзема, зморшки, тьмяна, сіра шкіра, погіршення стану волосся.
Компонент дитячого харчування
Зародки пшениці - це висококонцентрована натуральна їжа в ефективному поєднанні з. Тому вони рекомендуються для дитячого організму, що росте і потребує достатньої кількості необхідних поживних речовин, якими відносно бідні сьогоднішні раціони харчування.
Протипоказання та шкода
Попри всю корисність пшеничних паростків, вони мають низку протипоказань до застосування. Ця здорова їжа не рекомендується людям, які страждають на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки. Причина виключити з раціону зародки пшениці - надмірний метеоризм, розлади випорожнень, постійна втома, часте запаморочення.
Попередження: вживання в їжу зародків пшениці не рекомендується в разі алергії на глютен і дітям із фенілкетонурією.
Як приготувати
Пшеничні паростки можна купити в магазинах здорового харчування. Але їх легко приготувати самостійно. Помістіть змочені зерна пшениці в каструлю або на тацю. Рекомендується підкласти їх папером. За кімнатної температури зерна залиште на 1-2 тижні.
Як споживати?
Зернові паростки можна вживати без будь-яких обробок і добавок. Але їх також можна подавати з вівсяними пластівцями та іншими продуктами, залитими молоком або тільки зволоженими.
На закінчення
Багатий склад поживних речовин робить паростки надзвичайно корисним продуктом, особливо, взимку та навесні. У разі регулярного вживання вони регулюють травлення, зміцнюють імунну систему і приносять низку інших позитивних ефектів.



