Що корисніше пшоно чи гречка?

Що корисніше пшоно чи гречка?
Продукти

Злаки - це основа харчування здорової людини. Уже давно всі знають, що починати свій день потрібно з каші. Вона легко та швидко засвоюється в організмі, має корисні вуглеводи, а також вітаміни та мікроелементи. Містить грубі волокна, які допомагають вивести шлаки, покращують роботу шлунково-кишкового тракту. У тому, що злаки корисні сьогодні вже ніхто не сумнівається. Але в чому саме полягає їхня користь, і яка каша корисніша пшоно чи гречка, ви дізнаєтеся далі.

Пшоно - що це, склад, застосування

Пшоно - сонячно-жовті крупинки круглої форми. Крупу отримують із зерна просо, яке очищають від зовнішньої оболонки способом шліфування.

Просо із сімейства Тонконогових, належить до хлібних злаків другої групи. Рослина має дрібні суцвіття і має плоди не тільки золотистого забарвлення. Пшоно буває червоного, попелястого і білого кольору, але найбільше поживних властивостей містять жовті зерна.

Просо відкрили китайці, вони називають його золотою крупою. Через «шовковий шлях» пшоно потрапило в Європу, Африку, а потім і в Америку. З нього готували пшоняну кашу (пшенку). Експорт пшона приносив країнам Сходу гарний прибуток, жовту крупу цінували вище за рис.

Згодом просо почали вирощувати в Індії, Індокитаї. Цей злак став популярним у середні віки, він стійко переносить посуху та інші несприятливі природні умови.

Пшоняна крупа містить білок, мікро- та макроелементи, вітаміни групи В і бета-каротин. Калорійність злаку на 100 г - 434 Ккал, з них 70% - крохмаль, 15% - білок і амінокислоти, 3,8% - жирів.

На основі цієї крупи готують каші, супи, запіканки. Причому в деяких рецептах використовують просте пшоно, а в інших пшоняні пластівці. Застосовують пшоно і під час дієти. Крупа містить різноманітний набір поживних речовин, людина під час дієти не потребує додаткових вітамінів.

Пшоно

Гречка - що це, склад, застосування

Гречка - корисний і доступний дієтичний продукт, робиться з гречки посівної. Гречка не є злаком - це трав'яниста і медоносна рослина, із сімейства Гречаних. Нагадує невеликий кущик, з широкою і м'ясистою листовою пластиною. Квіточки білого або перламутрового відтінку. Після цвітіння з'являються плоди, дрібної трикутної форми.

Батьківщина гречки - Північна Індія, там її називають «чорний рис». З європейським континентом знайомство відбулося в XII - XIII столітті, але особливої любові в країнах Західної Європи домогтися не вдалося. На територію Русі гречка потрапила з Візантії. Уже в XV столітті на Русі вирощували найбільшу кількість гречки.

Гречка багата на амінокислоти, мікроелементи, клітковину, вітаміни групи В і вітамін Р. У 100 г - 313 Ккал, вуглеводів - 62,1 %, жирів - 3,3 %, білків - 12,6 %.

Гречка буває двох видів: ядриця, гречаний проділ. Із крупи найчастіше варять каші. За допомогою гречки виробляють борошно, з якого печуть оладки, млинці, роблять гречану локшину. Китайці з гречаної крупи заварюють чай. Суцвіття гречки приваблюють бджіл, вони беруть з її квітів корисний сік. Гречаний мед дуже цінний, до його складу входять корисні компоненти, яких немає в жодному іншому меді.

Гречка

Корисні властивості пшона

Жовта каша багата на складні вуглеводи, які насичують організм на тривалий час. Сприятливо впливає на роботу органів травної системи клітковина, що входить до складу. А саме:

  • Полегшує процес засвоєння їжі.
  • Усуває утворення запорів, здуття кишечника.
  • Покращують активність стравоходу.

Страва з пшоняної крупи:

  • Зміцнює імунітет.
  • Посилює опір організму до різних вірусних та інфекційних захворювань.

У пшоні присутній марганець, мідь і залізо. Ці компоненти потрібні для нормальної роботи судин.

Крупа містить каротин, який:

  • Сприяє формуванню кісткової системи, зубів.
  • Зберігає зір літнім людям.

Дефіцит каротину може призвести до порушення опорно-рухової системи.

Вітаміни групи В:

  • Регулюють метаболізм.
  • Сприятливо впливають на функціонування серця.
  • Нормалізують роботу судин і шлунково-кишкового тракту.

У продукті присутні калій і магній, вони:

  • Зміцнюють серцево-судинну систему.
  • Нормалізують роботу серцевого м'яза.
  • Регулюють артеріальний тиск.
  • Стимулюють кровообіг.

Природні антиоксиданти в жовтій каші допомагають боротися з раковими клітинами. Амінокислоти сприяють швидкому загоєнню ран. Люди з цукровим діабетом, обов'язково мають вводити в раціон страви з пшона.

Корисні властивості гречки

Гречана крупа виводить шлаки з організму, покращує стан судин, запобігає атеросклерозу.  З огляду на склад крупи, стає зрозуміло, що при регулярному вживанні:

  • Поліпшується робота серцево-судинної системи.
  • Знижується холестерин у крові.
  • Зміцнюється імунітет.
  • Знижується ризик появи анемії.
  • Підвищується витривалість.
  • Покращується метаболізм.
  • Усувається набряклість і запалення.

Гречку необхідно включити в раціон спортсменам, чоловікам, у яких важка фізична праця. Вітамінний склад покращує потенцію, знижує ризик запалення простати. Гречана крупа покращує кровообіг, завдяки цьому знижується ризик виникнення інфаркту та інсульту.

Регулярна присутність гречки в раціоні жінки, підтримує волосся, нігті та шкіру в хорошому стані. Гречана крупа уповільнює старіння клітин, допомагає зупинити розвиток варикозного розширення вен і зміцнює кісткову систему.

Під час вагітності гречка поповнює нестачу вітамінів і мінеральних речовин, надає жінці додаткових сил та енергії. Завдяки високому вмісту білка і фолієвої кислоти плід розвивається без патологій.

Жінкам у період лактації рекомендують вживати гречку. Вона позитивно впливає на розвиток м'язів, формування кісток і нервової системи малюка.

Протипоказання до вживання

Пшоно абсолютно безпечне. Вона швидко засвоюється, не пробуджує алергію. Пшоняну кашу рекомендують вживати діткам, вагітним, людям похилого віку та з надмірною вагою. Але в разі коліту, зниженої кислотності шлункового соку та серйозних захворювань травної системи від пшона слід відмовитися. Пшеном не можна зловживати чоловікам, це може призвести до імпотенції.

Особливих протипоказань гречка не має, але в її вживанні існують деякі обмеження:

  • Індивідуальна непереносимість.
  • Кашею не можна зловживати в разі гастриту та виразки шлунка.
  • Підвищене газоутворення.

Прямих заборон на вживання гречки немає, необхідно в усьому дотримуватися норми.

Пшоно та гречка

Висновок

Сказати яка з круп корисніша дуже складно. Якій каші віддати перевагу - справа смаку, адже корисні речовини знайдуться в будь-якій крупі. Але медики та дієтологи серед усіх каш виділяють гречку.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що корисніше і краще для організму цикорій чи чай Що корисніше і краще для організму цикорій чи чай
Чи не випити нам по чашечці чаю, так часто запрошують до відвертої розмови. Іноді людина вживає напої, не обираючи і не...
20.05.25
0
0
Що корисніше пшоно чи гречка? Що корисніше пшоно чи гречка?
Злаки - це основа харчування здорової людини. Уже давно всі знають, що починати свій день потрібно з каші. Вона легко...
20.05.25
0
0
Що корисніше гречана крупа чи пластівці Що корисніше гречана крупа чи пластівці
Гречка - невибагливий і екологічно чистий продукт, у процесі його вирощування не використовують хімічні добрива і ГМО....
20.05.25
0
0
Чим шкідлива борна кислота для людини Чим шкідлива борна кислота для людини
Борна кислота вже давно є одним із найпопулярніших лікарських засобів, які часто купують. Цей препарат легко знайти в...
20.05.25
0
0