Що корисніше для здоров'я зефір чи шоколад

Мільйони людей у всьому світі обожнюють солодке. І скільки б поборники здорового способу життя не говорили про шкоду цукру, його негативний вплив на зуби, печінку, красиву фігуру - прихильників солодких ласощів від цього менше не стає. Ласунам важко пройти повз кондитерський магазин із величезним вибором цукерок, печива, тістечок. Вони не уявляють свій день без улюблених продуктів.
У світі існує величезна кількість кондитерських виробів. І з кожним роком солодощів стає все більше. Фантазія кондитерів не знає меж.
Дуже популярними продуктами є шоколад і зефір.
- Корисні якості зефіру
- Протипоказання
Чому невелика кількість цукру необхідна організму
Багато дієтологів висловлюють думки, що цукор схожий на наркотик і викликає залежність. Цікаво розібратися, наскільки правильним є це твердження і чи справедливе таке ставлення до глюкози.
У будь-якому солодкому продукті міститься глюкоза - натуральний моносахарид. Деяка кількість цієї речовини життєво необхідна людині. Глюкоза несе енергію клітинам організму, з її допомогою відбуваються важливі біохімічні реакції та процеси метаболізму.
Ба більше, мозок людини живиться виключно глюкозою. Її нестача може позначитися негативно на розумових здібностях. У разі дефіциту цієї речовини у будь-якої людини спостерігається занепад сил, сонливість і нездужання. На добу людському мозку потрібно близько 116 грамів глюкози.
Шоколад, його склад, історія продукту
Шоколад - десерт, який отримують з масла какао, на основі переробки какао-продуктів. Відомий і улюблений у всьому світі, застосовується в кулінарії для виготовлення десертних страв. Батьківщиною шоколаду вважають Центральну та Південну Америку, індіанцям майя та ацтекам був уже відомий цей десерт. До Європи продукт потрапив у 16 столітті, у вигляді гарячого і солодкого напою. А ось твердий шоколад стали виробляти тільки в 19 столітті.
Основна сировина - це какао-боби, плоди какао-дерева. Сучасна шоколадна маса - це суміш тертого какао, масла какао та цукрової пудри. У 19-20 століттях шоколадне виробництво інтенсивно розвивалося, люди спробували молочний, пористий, білий шоколад. У місті Покрові Володимирської області є музей шоколаду і пам'ятник цьому десерту.
Корисні якості шоколаду
Говорячи про користь шоколаду завжди потрібно пам'ятати про почуття міри. Якщо не вживати його кілограмами, знати свою норму, можна принести відчутну користь організму:
- Сприятливий вплив на серцево-судинну систему. Речовини, присутні в шоколаді, стабілізують тиск і не дають відкладатися холестериновим бляшкам.
- Профілактика онкологічних захворювань. Речовина катехін знижує ризик розвитку злоякісних пухлин.
- Поліпшення роботи мозку і нервової системи. Це пояснюється наявністю в шоколаді калію і кофеїну.
- Поліпшення настрою, розумових процесів. Завдяки шоколаду в організмі виробляється серотонін. За нестачі його людина відчуває нервозність, впадає в депресивні стани.
- Швидке поповнення енергії. Навіть невеликий шматочок додасть сил після виснажливих навантажень.
- Необхідні організму хімічні елементи. Шоколад багатий на магній, йод, цинк, хром.
- Підвищення імунітету. Допомагає захисним силам організму в періоди застудних та інфекційних епідемій.
- Користь для жіночого здоров'я. Шоколад стабілізує гормональний фон жінки, благотворно впливає на стан шкіри та волосся.
Протипоказання
Іноді від вживання шоколаду краще відмовитися:
- Не слід давати ласощі малюкам до 3 років, можуть бути алергічні реакції.
- З особливою обережністю слід ставитися до десерту людям старше 50 років, особливо гіпертонікам і тим, хто страждає нападами мігрені.
- Не рекомендується вживати шоколад хворим на цукровий діабет.
- Людям, які мають проблеми зі шкірою, також слід мінімізувати вживання ласощів, щоб не було алергічних реакцій і шкірних висипань.
Зефір, його склад, походження
Зефір - кондитерський виріб із фруктово-ягідного пюре з цукром і яєчним білком. З деяким застереженням можна сказати, що у цих ласощів російське коріння. У Росії був відомий з 15 століття як пастила. Але замість цукру використовувався мед. Хоча саме слово «зефір» французького походження.
Класичний варіант виготовляється з яблучного пюре, цукру, желатину і яєчного білка. Інгредієнти відомі й доступні, тому зефір за бажання можна виготовити в домашніх умовах.
Корисні якості зефіру
- Користь для дітей. Зефір рекомендований інститутом харчування для дітей, починаючи з 3 років. Добре заповнює енергію, відновлює роботу шлунково-кишкового тракту, травної системи.
- Користь під час грудного вигодовування. Чистий продукт без наповнювачів корисний для мам-годувальниць, насичує молоко корисними мінералами.
- Природні хондропротектори. До складу натурального продукту входять ці корисні речовини, які добре впливають на кісткову тканину, стан хрящів і суглобів.
- Більш низька калорійність. Якщо в 100 г. шоколаду міститься 550 к/кал, то в тій самій кількості зефіру тільки 300. Це важливо знати тим людям, які прагнуть схуднути, але не в силах відмовитися від солодкого.
- Желатин, що входить до складу десерту, благотворно впливає на шкірні покриви, нігті, запобігає сухості шкіри і появі тріщин
- Яблучний зефір містить багато мінералів: залізо, кальцій, магній, фосфор.
- Пектин, що входить до складу зефіру, виводить з організму солі важких металів, тим самим підвищує імунітет.
Протипоказання
Зефір у малих кількостях практично не має протипоказань:
- Не рекомендується людям з інсуліновим цукровим діабетом
- Дітям можна давати ці ласощі з 3 років.
Коли, кому і що корисніше
- Золотого правила міри слід дотримуватися в усьому. Якою б не була великою користь від продуктів, надмірне вживання може призвести до негативних результатів.
- Дітям більш корисно вживати зефір. Чим пізніше вони спробують шоколад, тим краще для дитячої травної системи та стану молочних зубів.
- Людям старше 50 років краще віддати перевагу зефіру, щоб знизити зайве навантаження на серце.
- Бажаючим схуднути ласунам особливо треба стежити за вуглеводами, що надходять в організм, і придивитися до зефіру, калорій у ньому на порядок менше, ніж у шоколаді.
- Шоколад добре відновлює сили організму, тому донорам на станціях переливання крові обов'язково дають солодку плитку.
- Жінкам у період критичних днів не завадить шматочок гіркого шоколаду: стабілізується гормональний фон і покращиться настрій.
- Студентам у період сесій і людям, які займаються інтенсивною розумовою працею також можна підбадьорити мозок шоколадом.
У світі гастрономічного достатку дуже важко протистояти смачним спокусам. Але якщо стежити за своїм харчовим раціоном, дотримуватися режиму, почуття міри і вживати тільки якісні продукти, організму буде тільки користь і ніякої шкоди.



