Що корисніше для здоров'я зефір чи шоколад

Що корисніше для здоров'я зефір чи шоколад
Солодке

Мільйони людей у всьому світі обожнюють солодке. І скільки б поборники здорового способу життя не говорили про шкоду цукру, його негативний вплив на зуби, печінку, красиву фігуру - прихильників солодких ласощів від цього менше не стає. Ласунам важко пройти повз кондитерський магазин із величезним вибором цукерок, печива, тістечок. Вони не уявляють свій день без улюблених продуктів.

У світі існує величезна кількість кондитерських виробів. І з кожним роком солодощів стає все більше. Фантазія кондитерів не знає меж.

Дуже популярними продуктами є шоколад і зефір.

  • Зефір, його склад, походження
    • Корисні якості зефіру
    • Протипоказання
  • Коли, кому і що корисніше
  • Чому невелика кількість цукру необхідна організму

    Багато дієтологів висловлюють думки, що цукор схожий на наркотик і викликає залежність. Цікаво розібратися, наскільки правильним є це твердження і чи справедливе таке ставлення до глюкози.

    У будь-якому солодкому продукті міститься глюкоза - натуральний моносахарид. Деяка кількість цієї речовини життєво необхідна людині. Глюкоза несе енергію клітинам організму, з її допомогою відбуваються важливі біохімічні реакції та процеси метаболізму.

    Ба більше, мозок людини живиться виключно глюкозою. Її нестача може позначитися негативно на розумових здібностях. У разі дефіциту цієї речовини у будь-якої людини спостерігається занепад сил, сонливість і нездужання. На добу людському мозку потрібно близько 116 грамів глюкози.

    Шоколад, його склад, історія продукту

    Шоколад - десерт, який отримують з масла какао, на основі переробки какао-продуктів. Відомий і улюблений у всьому світі, застосовується в кулінарії для виготовлення десертних страв. Батьківщиною шоколаду вважають Центральну та Південну Америку, індіанцям майя та ацтекам був уже відомий цей десерт. До Європи продукт потрапив у 16 столітті, у вигляді гарячого і солодкого напою. А ось твердий шоколад стали виробляти тільки в 19 столітті.

    Основна сировина - це какао-боби, плоди какао-дерева. Сучасна шоколадна маса - це суміш тертого какао, масла какао та цукрової пудри. У 19-20 століттях шоколадне виробництво інтенсивно розвивалося, люди спробували молочний, пористий, білий шоколад. У місті Покрові Володимирської області є музей шоколаду і пам'ятник цьому десерту.

    Шоколад

    Корисні якості шоколаду

    Говорячи про користь шоколаду завжди потрібно пам'ятати про почуття міри. Якщо не вживати його кілограмами, знати свою норму, можна принести відчутну користь організму:

    • Сприятливий вплив на серцево-судинну систему. Речовини, присутні в шоколаді, стабілізують тиск і не дають відкладатися холестериновим бляшкам.
    • Профілактика онкологічних захворювань. Речовина катехін знижує ризик розвитку злоякісних пухлин.
    • Поліпшення роботи мозку і нервової системи. Це пояснюється наявністю в шоколаді калію і кофеїну.
    • Поліпшення настрою, розумових процесів. Завдяки шоколаду в організмі виробляється серотонін. За нестачі його людина відчуває нервозність, впадає в депресивні стани.
    • Швидке поповнення енергії. Навіть невеликий шматочок додасть сил після виснажливих навантажень.
    • Необхідні організму хімічні елементи. Шоколад багатий на магній, йод, цинк, хром.
    • Підвищення імунітету. Допомагає захисним силам організму в періоди застудних та інфекційних епідемій.
    • Користь для жіночого здоров'я. Шоколад стабілізує гормональний фон жінки, благотворно впливає на стан шкіри та волосся.

    Протипоказання

    Іноді від вживання шоколаду краще відмовитися:

    • Не слід давати ласощі малюкам до 3 років, можуть бути алергічні реакції.
    • З особливою обережністю слід ставитися до десерту людям старше 50 років, особливо гіпертонікам і тим, хто страждає нападами мігрені.
    • Не рекомендується вживати шоколад хворим на цукровий діабет.
    • Людям, які мають проблеми зі шкірою, також слід мінімізувати вживання ласощів, щоб не було алергічних реакцій і шкірних висипань.

    Зефір, його склад, походження

    Зефір - кондитерський виріб із фруктово-ягідного пюре з цукром і яєчним білком. З деяким застереженням можна сказати, що у цих ласощів російське коріння. У Росії був відомий з 15 століття як пастила. Але замість цукру використовувався мед. Хоча саме слово «зефір» французького походження.

    Класичний варіант виготовляється з яблучного пюре, цукру, желатину і яєчного білка. Інгредієнти відомі й доступні, тому зефір за бажання можна виготовити в домашніх умовах.

    Зефір

    Корисні якості зефіру

    • Користь для дітей. Зефір рекомендований інститутом харчування для дітей, починаючи з 3 років. Добре заповнює енергію, відновлює роботу шлунково-кишкового тракту, травної системи.
    • Користь під час грудного вигодовування. Чистий продукт без наповнювачів корисний для мам-годувальниць, насичує молоко корисними мінералами.
    • Природні хондропротектори. До складу натурального продукту входять ці корисні речовини, які добре впливають на кісткову тканину, стан хрящів і суглобів.
    • Більш низька калорійність. Якщо в 100 г. шоколаду міститься 550 к/кал, то в тій самій кількості зефіру тільки 300. Це важливо знати тим людям, які прагнуть схуднути, але не в силах відмовитися від солодкого.
    • Желатин, що входить до складу десерту, благотворно впливає на шкірні покриви, нігті, запобігає сухості шкіри і появі тріщин
    • Яблучний зефір містить багато мінералів: залізо, кальцій, магній, фосфор.
    • Пектин, що входить до складу зефіру, виводить з організму солі важких металів, тим самим підвищує імунітет.

    Протипоказання

    Зефір у малих кількостях практично не має протипоказань:

    • Не рекомендується людям з інсуліновим цукровим діабетом
    • Дітям можна давати ці ласощі з 3 років.

    Коли, кому і що корисніше

    1. Золотого правила міри слід дотримуватися в усьому. Якою б не була великою користь від продуктів, надмірне вживання може призвести до негативних результатів.
    2. Дітям більш корисно вживати зефір. Чим пізніше вони спробують шоколад, тим краще для дитячої травної системи та стану молочних зубів.
    3. Людям старше 50 років краще віддати перевагу зефіру, щоб знизити зайве навантаження на серце.
    4. Бажаючим схуднути ласунам особливо треба стежити за вуглеводами, що надходять в організм, і придивитися до зефіру, калорій у ньому на порядок менше, ніж у шоколаді.
    5. Шоколад добре відновлює сили організму, тому донорам на станціях переливання крові обов'язково дають солодку плитку.
    6. Жінкам у період критичних днів не завадить шматочок гіркого шоколаду: стабілізується гормональний фон і покращиться настрій.
    7. Студентам у період сесій і людям, які займаються інтенсивною розумовою працею також можна підбадьорити мозок шоколадом.

    Шоколад і зефір

    У світі гастрономічного достатку дуже важко протистояти смачним спокусам. Але якщо стежити за своїм харчовим раціоном, дотримуватися режиму, почуття міри і вживати тільки якісні продукти, організму буде тільки користь і ніякої шкоди.

    Ctrl
    Enter
    Заметили ошЫбку
    Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
    Топ из этой категории
    Що корисніше і краще для організму цикорій чи чай Що корисніше і краще для організму цикорій чи чай
    Чи не випити нам по чашечці чаю, так часто запрошують до відвертої розмови. Іноді людина вживає напої, не обираючи і не...
    20.05.25
    0
    0
    Що корисніше пшоно чи гречка? Що корисніше пшоно чи гречка?
    Злаки - це основа харчування здорової людини. Уже давно всі знають, що починати свій день потрібно з каші. Вона легко...
    20.05.25
    0
    0
    Що корисніше гречана крупа чи пластівці Що корисніше гречана крупа чи пластівці
    Гречка - невибагливий і екологічно чистий продукт, у процесі його вирощування не використовують хімічні добрива і ГМО....
    20.05.25
    0
    0
    Чим шкідлива борна кислота для людини Чим шкідлива борна кислота для людини
    Борна кислота вже давно є одним із найпопулярніших лікарських засобів, які часто купують. Цей препарат легко знайти в...
    20.05.25
    0
    0