Затяжне печиво: чим корисне і чим шкідливе

Затяжне печиво вважається дієтичним продуктом завдяки своєму легкому складу та низькій калорійності. Його обирають у піст, на дієтах, у період лактації та для дитячого харчування. Розглянемо докладніше, чим же такий корисний і привабливий цей сорт печива, чи може воно нашкодити фігурі та коли варто утриматися від його вживання.
Яке це - затяжне печиво
Під незвичайною назвою «Затяжне» мають на увазі цілу серію випічки, яку готують із крутого тіста. Воно стає альтернативою здобному і цукровому виду, відрізняючись від них меншим вмістом калорій, харчовою легкістю і простотою приготування.
Найчастіше серед затяжних сортів ми впізнаємо галети та традиційне домашнє печиво. Ці різновиди вважаються пісними, печиво готується з мінімуму інгредієнтів, але за всієї своєї простоти виходить смачним і ситним.
Робиться печиво з тугого тіста на воді або молоці з додаванням рослинного жиру або вершкового масла. Для пишності в тісто додають розпушувач, а для збагачення харчової цінності та надання м'якості - яйця. Цукор не є обов'язковим інгредієнтом.
Калорійність такої страви коливається між 370-450 ккал на 100 грамів.
Тісто доводиться довго вимішувати і розгортати шарами, щоб поліпшити пластичні властивості. Саме тому печиво й отримало свою назву. Завдяки вмісту рослинної олії та характеру вимішування на зламі галет можна спостерігати їхню листкову текстуру.Цікава особливість цього виду випічки - його універсальність: воно не нудотне і може використовуватися не тільки як десерт, а й як їдальня закуска, а ніжна щільна текстура не залишає відчуття тяжкості в шлунку. Печиво не кришиться, тому його часто беруть із собою в дорогу та на перекус. А додатковим плюсом є тривалий термін придатності виробів - від 6 місяців до півроку.
Чим корисне галетне і домашнє затяжне печиво
Головною перевагою цього типу випічки залишається його дієтичність. З мінімуму компонентів виходять смачні цукрові ласощі до чаю, щільні хлібці для бутербродів і пісна закуска.
На суворій дієті можна вибрати найпростіший рецепт печива - без додавання яєць, дріжджів, молочних продуктів і надлишку цукру. Для солодкості та загальної користі в тісто можна додати сухофрукти - родзинки, курагу, скибочки банана, чорнослив. Також домашнє печиво можна присмачити горіхами, присипати насінням кунжуту або льону. Тоді страва стане калорійнішою, але залишиться максимально корисною для здоров'я.
Яку ж користь несе затяжне печиво:
- Допомагає швидко вгамувати голод за рахунок крохмалю і невеликої кількості цукру.
- Не обтяжує процес травлення і легко засвоюється.
- Підходить в якості сніданку або вечері, не приносячи шкоди для фігури в будь-який час доби.
- Не містить зайвих жирів і солодощі, тому підходить навіть діабетикам, людям із діагнозом атеросклероз чи надмірною вагою.
- Дає заряд енергії на кілька годин.
- Не містить важких алергенів, рекомендується в дитячому харчуванні та під час вагітності, може вживатися під час дієт.
Крім того, серед переваг цієї легкої закуски:
- Великий вибір домашніх рецептів.
- Простота приготування.
- Приємний смак.
Затяжне печиво з легкістю може приготувати навіть людина без кулінарного досвіду. Вибирайте свої улюблені корисні компоненти, чергуйте наповнювачі, робіть печиво десертним або столовим - і насолоджуйтеся без шкоди для організму.
Для приготування затяжного печива можна використовувати на вибір:
- Пшеничне, вівсяне, кукурудзяне, рисове борошно або їх поєднання.
- Будь-яка рослинна олія, маргарин або вершковий компонент.
- Молоко або будь-який кисломолочний продукт - сироватку, кефір, ряжанку.
- Фруктові наповнювачі - яблука, банани, ягоди, сухофрукти.
- Горіхи, насіння, шоколадну крихту або глазур.
- Цукор або мед.
Усі ці добавки підвищать калорійність печива, але також зроблять його кориснішим і смачнішим.
У яких випадках затяжне печиво може бути шкідливим
Як і будь-яка випічка, галетне печиво є ситним продуктом, а низький вміст калорій у ньому є лише відносним. Тому корисним таке «чисте» печиво може вважатися тільки у випадках помірного вживання. Якщо з'їдати на день до 100 грамів такої випічки, поєднуючи їх з іншою корисною їжею, шкоди для фігури не буде. Якщо ж їсти печиво великими порціями, можна зіткнутися з такими неприємними наслідками:
- Нетравлення, відчуття тяжкості через переїдання борошняних продуктів, особливо якщо в раціоні немає овочів або фруктів.
- Закрепи або в'язкі випорожнення.
- Неприємні відчуття в кишківнику через дію пшеничного білка глютену і подібних до нього речовин (помірне споживання зазвичай не викликає дискомфорту).
- Утворення жирового прошарку - при надмірному споживанні калорій.
- В окремих випадках - діатез, якщо печиво занадто солодке.
У деяких людей виражені алергічні реакції на злакові культури, лактозу та інші компоненти, тому склад печива потрібно регулювати таким чином, щоб він підходив під вашу дієту.
В іншому ніжне печиво не приносить організму жодної шкоди.
Цікаві рекомендації та секрети приготування смачного домашнього печива
Базовий рецепт затяжного печива максимально простий, його можна приготувати будь-якої миті, адже страва не потребує особливих інгредієнтів:
- Борошно - 250 г.
- Молоко - 100 мл.
- Рослинна олія - 40 мл.
- Цукор - 60 г (за смаком).
- Крохмаль - 50 г.
- 0,5 ч.л. соди та 1 ст.л. лимонного соку, дрібка солі.
Борошно потрібно просіяти з крохмалем і додати погашену соду, змішати рідкі компоненти з цукром до розчинення. Далі потрібно поступово з'єднати заготовки, додаючи за потреби наповнювачі - фрукти, горіхи, приправи. Тісто вимішують, кілька разів розкочуючи шарами. Замішане тісто загортають у плівку на 20 хвилин, після чого розгортають і нарізають формочками.
Для пишності важливо зробити характерні дірочки на поверхні печива за допомогою виделки. Потім фігурки викладають на застелене кулінарним папером деко і відправляють у духовку, розпечену до 180С, на 15-20 хвилин. Дуже важливо не пересушити випічку, інакше печиво буде черствим.- Щоб тісто стало біліше м'яким і ніжним, у нього додають молоко або кефір.
- Для пишності вводять розпушувач.
- Щоб отримати хрусткі печенюшки, тісто розкачують тонким шаром - у 2 мм. Більш м'яке печиво можна отримати з коржа в 4 мм.
Приготоване несолодким печиво можна використовувати як основу до бутербродів або пастоподібних закусок - гуакамоле, песто, паштетів, ікри. Також іноді затяжне печиво може замінити сухарики в салаті або з бульйоном. Тісто можна підсолити, додати трави, кунжут, часник, томатну пасту, паприку або цибулевий порошок.
Крім того, галети часто використовують як заготовки для тістечок, додаючи крем, сиропи та глазур.
Такий простий рецепт випічки може збагатити ваш стіл, не шкодячи фігурі, і забезпечити приємну різноманітність у раціоні.



