Житні пластівці - корисні властивості та шкода

Жито - корисна зернова культура. Про її властивості відомо з давніх часів. Раніше на Русі її використовували в народній медицині. Із жита виготовляють пластівці - вторинний продукт, який не поступається сировині в корисних властивостях.
Цей виріб часто використовують для дієт і профілактики багатьох захворювань. Вживання житніх пластівців сприяє поліпшенню роботи всього організму. Існує безліч рецептів, до яких додається цей продукт: перші та другі страви, булочні та кондитерські вироби, напої. Особливо корисна каша з житніх пластівців - проста в приготуванні, але дуже поживна.
Житні пластівці
Виріб отримують шляхом спеціальної обробки зерен жита: їх лущать, висушують, шліфують і пропарюють. Далі проходять розкачування і термічна обробка. У підсумку виходять поживні житні житні пластівці. Після процесу всі корисні властивості, які містилися в сировині, переходять у готовий виріб.
Продукт продається в магазинах, у відділах із крупами. Слід звертати увагу на упаковку - вона не деформована, а пластівці не містять дрібного сміття. Найкраще купувати виріб у прозорих герметичних пакетах - так можна оцінити його якість. У хорошого продукту колір сірий, сіро-коричневий або жовто-сірий. Зустрічаються житні пластівці дрібного, середнього та грубого помелів. Смак не залежить від цього.
Зберігається виріб у сухому місці, захищеному від сонячних променів, за кімнатної температури. Для тривалого зберігання підходить скляна або пластмасова ємність із кришкою, що щільно закривається. Це захистить продукт від забруднень.Корисні властивості та хімічний склад
Енергетична цінність виробу (у 100 грамах) становить:
- Білки - 6,5 г.
- Жири - 3,2 г.
- Вуглеводи - 82,6 г.
- Калорійність - 343 ккал.
Велика калорійність зумовлена високим вмістом корисних вуглеводів. Завдяки цьому, вживання продукту не сприяє набору ваги.
Житні пластівці містять безліч корисних елементів, що сприяють правильному розвитку організму і зміцненню здоров'я. До складу входять:
- Кальцій, калій, залізо, магній, марганець.
- Вітаміни A, B2, B4, B5, B6, B7, B12, C, D, PP.
- Нуклеїнові кислоти.
- Амінокислоти: лізин, цистеїн, лейцин, валін, треонін, тирозин.
- Ненасичені кислоти: лінолева, ліноленова, олеїнова.
- Ферменти.
Продукт благотворно впливає на функціональність усього організму. Він має такі корисні властивості:
- Виводить шлаки і токсини з організму (високий вміст клітковини).
- Покращує роботу серцево-судинної системи, попереджає захворювання серця (калій).
- Сприяє схудненню, оскільки знижує відчуття голоду (клітковина, амінокислоти).
- Покращує нервову систему (вітамін B).
- Сприяє лікуванню простудних захворювань.
- Насичує енергією та життєвими силами.
- Зміцнює імунну систему.
- Зміцнює кістки і зв'язки (калій і фосфор).
- Зменшує концентрацію жовчі.
- Знижує рівень кислотності в шлунку.
- Знижує холестерин і цукор у крові.
- Покращує роботу травної системи.
- Знижує ризик утворення ракових пухлин.
Вживати поживний продукт рекомендується при:
- Цукровому діабеті.
- Підвищеному холестерині.
- Зайвій вазі.
- Нестачі м'ясних продуктів у раціоні харчування.
- Вегетаріанське харчування.
Корисний виріб для вагітних і жінок, які годують груддю. Поживні речовини необхідні для здоров'я матері та дитини. Після пологів вживання житніх пластівців приводить фігуру в нормальний стан. Виріб допоможе відновити організм після важкого навантаження.
Кашу можна давати дітям із 3 років. Вона сприяє правильному розвитку незміцнілого організму і запобігає закрепам у малюків. Не варто захоплюватися цим продуктом. Надмірне вживання провокує проблеми зі шлунком.Можлива шкода та протипоказання
Житні пластівці не мають у складі шкідливих компонентів, тому їх вживання ніяк не зашкодить здоров'ю організму. Однак існує кілька протипоказань, за наявності яких не слід додавати продукт до раціону харчування:
- Гастрит.
- Коліт.
- Запор.
- Діарея.
- Виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки.
- Спайки в черевній ділянці.
- Індивідуальна непереносимість хімічного складу.
Якщо в людини є захворювання травної системи, перед вживанням слід звернутися до лікаря. Спеціаліст дозволить або заборонить споживання і призначить добову норму.
Надмірне вживання виробу може спровокувати проблеми з травним процесом, анемію та гіповітаміноз. Добова норма не перевищує 25-30 грамів.
Способи приготування
Житні пластівці мають широке застосування в кулінарії. Досвідчені господині використовують їх для готування страв. Виріб дуже популярний, як низькокалорійний дієтичний продукт.
Із житніх пластівців готують кашу. Досить залити кип'яченим молоком або водою, накрити і дати настоятися протягом 10 хвилин. Далі додаються сіль і цукор за вподобаннями. Використовується також мед, варення, сухофрукти, горіхи тощо. На прилавках магазинів трапляються готові суміші із сушеними ягодами та фруктами. Вони підходять для швидких сніданків, але не для приготування страв.
Інший спосіб виготовлення дієтичного сніданку: залити сухий продукт кефіром, кислим молоком або фруктовим йогуртом.
Суміш поміщається в холодильник і стоїть там близько 15 хвилин. Пластівці набухають і стають м'якими. Разом із ними додаються мюслі та свіжі фрукти, наприклад, банан. Залежно від пропорції, можна приготувати коктейль або густу масу.
Сухий виріб використовують, як панірування - його додають у фарш, з якого готують котлети. Страва стає смачнішою та кориснішою.
Додається сухий продукт у салати зі свіжих овочів і зелені. Достатньо невеликої жмені, щоб змінити смак страви.
Домашні булочки можна зробити кориснішими, якщо в тісто додати трохи житніх пластівців. З'явиться приємний смак і аромат.
Житні пластівці - корисний і поживний продукт. Багатий склад благотворно впливає на роботу всього організму. Страви, приготовані з використанням сухого виробу, виходять смачними та корисними.



