Ревінь: користь і шкода для організму

Останнім часом на просторах інтернету все частіше можна зустріти фотографії та рецепти випічки, яка містить фактурні рожево-червоні стебла. Ця рослина називається ревінь, а в Америці її називають «рослиною для пирога» і наразі вона перебуває на піку популярності. Розберемося, що являє собою ревінь, яке його використання в кулінарії, а також якими властивостями володіє.
Використання в кулінарії
Ревінь - багаторічна трав'яниста рослина, ареал зростання якої завдяки холодостійкості досить широкий і захоплює територію Азії, Європи, а також Сибіру. Рослина не є вибагливою. Виростаючи в диких умовах, являє собою досить густі зарості висотою до 45 сантиметрів. У звичайних умовах рослину періодично проріджують і збирають стебла тільки на другий рік, коли їхня товщина стає достатньою для вживання.
Їстівною частиною рослини є тільки стебло, а ось листя містить отруйні речовини і до вживання категорично протипоказане. Корінь застосовується тільки у вигляді порошків.
Ревінь використовують не тільки для приготування випічки, де він відмінно поєднується з багатьма фруктами і ягодами. Він є інгредієнтом компотів, киселів, салатів, соусів і гарнірів. Також на основі ревеню роблять вино, квас, настоянки, екстракти та сиропи.Багато з солодких страв, в основі яких використовуються ревінь, належать до традиційних у національних кухнях багатьох європейських країн.
Необхідно зазначити, що протягом багатьох століть ревінь застосовували не тільки в їжу, а й для лікування різних недуг. Сучасна медицина також застосовує черешки цієї рослини як один з офіційних лікарських засобів.
Корисні та лікувальні властивості
- Завдяки високому вмісту вітамінів і мікроелементів ревінь особливо ефективний у боротьбі з травними проблемами, такими як гастрит і виразка. У разі поганого апетиту рекомендуються настої ревеню на основі спирту.
- Також його властивості дуже корисні в боротьбі з кишковими захворюваннями. Глікозиди, що входять до складу рослини, чинять проносний, і водночас протидіарейний та антисептичний ефекти. При цьому речовини ревеню практично не чинять жодного впливу на тонус шлунка й тонкого кишечнику.
- Відвари і настої на основі черешків рекомендують тим, хто страждає на хронічні закрепи, порушення тонусу стінок і тріщини кишківника, запалення жовчного міхура і порушення в його скороченні, метеоризм.
- Стебла можуть бути корисними в боротьбі зі зниженим гемоглобіном, термічними опіками, туберкульозом і загальним виснаженням організму.
- Ревінь не містить холестерину та кофеїну. Його застосовують як засіб для звуження й очищення судин, а також поліпшення роботи кровоносної та кровотворної систем.
- Два стебла рослини можуть повністю заповнити добову нестачу вітаміну С для організму дорослої людини.
- Вживання цього продукту може стати профілактикою розвитку онкологічних захворювань. Поліфенол, що міститься в складі, запобігає росту небажаних клітин, а також вбиває їх. Учені з'ясували, що для того, щоб підвищити вміст речовин, які борються з онкологічними утвореннями, необхідно запікати черешки рослини протягом 15-20 хвилин. Результати цього відкриття опубліковані в спеціальних журналах і є науково доведеними. Також надалі планується розробка нових препаратів на основі поліфенолу, які відрізнятимуться меншим вмістом отруйних речовин. Особливо ефективний у боротьбі з онкологією ревінь британського походження.
- Простим у виготовленні та дієвим сечогінним засобом є порошок із коренів ревеню. Цей продукт має безліч позитивних властивостей (регулює менструальний цикл, має болезнижувальний ефект на шлунково-кишковий тракт, печінку, селезінку, сечостатеву систему).
- У зовнішньому застосуванні порошок з кореня ревеню використовується у вигляді компресів. Вони можуть допомогти в разі дерматологічних проблем (прищі, акне), а також у разі ударів, гематом і невеликих ранок.
Протипоказання до вживання
- Важливо розуміти, що занадто часте приймання препаратів і відварів на основі ревеню може призвести до звикання, а також значного зниження лікарського ефекту. У разі частого вживання, можуть виникнути проблеми зі слизовою оболонкою кишечника.
- Людям похилого віку, які мають проблеми з гемороїдальними венами, також не слід зловживати ліками на основі цієї рослини.
- Також, щоб уникнути викидня, не рекомендується вживання вагітним жінкам.
- Ревінь, зібраний наприкінці липня, краще вживати в їжу після термообробки. У його черешках величезними кількостями накопичується щавлева кислота, яка багатьом може бути протипоказана, оскільки.к. призводить до отруєння та інтоксикації. Симптомами цього може бути печіння в очах і ротовій порожнині, проблеми з диханням.
Як правильно вибрати і зберігати ревінь
Перше, на що варто звернути увагу під час купівлі цього продукту, це його колір, який має бути яскраво-червоним. Черешки мають бути пружними, щільними і хрусткими, без будь-яких нерівностей.
Також у продажу можна зустріти ревінь із зеленими стеблами. Він має більш прісний і трав'янистий смак, тому частіше використовується для приготування супів і салатів.
Зберігати ревінь можна в холодильнику не більше 3 діб, а безпосередньо перед застосуванням промити і зрізати з країв кілька сантиметрів. При цьому необхідно також видалити тверді волокна, які будуть помітно тягнутися за ножем.Також можливий варіант дрібного подрібнення і подальшого заморожування. У такому вигляді продукт можна зберігати близько одного року.
Висновок
Спектр корисних властивостей ревеню дає можливість застосовувати його одночасно для кулінарних і лікувальних цілей. Це підтверджує безліч дієтичних рецептів, інгредієнтом яких він є. Однак, щоб уникнути небажаних побічних ефектів, необхідно суворо дотримуватися рекомендацій при виборі ревеню і його приготуванні.



