Ревінь: користь і шкода для організму

Ревінь: користь і шкода для організму
Рослини

Останнім часом на просторах інтернету все частіше можна зустріти фотографії та рецепти випічки, яка містить фактурні рожево-червоні стебла. Ця рослина називається ревінь, а в Америці її називають «рослиною для пирога» і наразі вона перебуває на піку популярності. Розберемося, що являє собою ревінь, яке його використання в кулінарії, а також якими властивостями володіє.

Використання в кулінарії

Ревінь - багаторічна трав'яниста рослина, ареал зростання якої завдяки холодостійкості досить широкий і захоплює територію Азії, Європи, а також Сибіру. Рослина не є вибагливою. Виростаючи в диких умовах, являє собою досить густі зарості висотою до 45 сантиметрів. У звичайних умовах рослину періодично проріджують і збирають стебла тільки на другий рік, коли їхня товщина стає достатньою для вживання.

Ревінь росте

Їстівною частиною рослини є тільки стебло, а ось листя містить отруйні речовини і до вживання категорично протипоказане. Корінь застосовується тільки у вигляді порошків.

Ревінь використовують не тільки для приготування випічки, де він відмінно поєднується з багатьма фруктами і ягодами. Він є інгредієнтом компотів, киселів, салатів, соусів і гарнірів. Також на основі ревеню роблять вино, квас, настоянки, екстракти та сиропи.

Багато з солодких страв, в основі яких використовуються ревінь, належать до традиційних у національних кухнях багатьох європейських країн.

Необхідно зазначити, що протягом багатьох століть ревінь застосовували не тільки в їжу, а й для лікування різних недуг. Сучасна медицина також застосовує черешки цієї рослини як один з офіційних лікарських засобів.

Який вигляд має ревінь

Корисні та лікувальні властивості

  • Завдяки високому вмісту вітамінів і мікроелементів ревінь особливо ефективний у боротьбі з травними проблемами, такими як гастрит і виразка. У разі поганого апетиту рекомендуються настої ревеню на основі спирту.
  • Також його властивості дуже корисні в боротьбі з кишковими захворюваннями. Глікозиди, що входять до складу рослини, чинять проносний, і водночас протидіарейний та антисептичний ефекти. При цьому речовини ревеню практично не чинять жодного впливу на тонус шлунка й тонкого кишечнику.
  • Відвари і настої на основі черешків рекомендують тим, хто страждає на хронічні закрепи, порушення тонусу стінок і тріщини кишківника, запалення жовчного міхура і порушення в його скороченні, метеоризм.
  • Стебла можуть бути корисними в боротьбі зі зниженим гемоглобіном, термічними опіками, туберкульозом і загальним виснаженням організму.
  • Ревінь не містить холестерину та кофеїну. Його застосовують як засіб для звуження й очищення судин, а також поліпшення роботи кровоносної та кровотворної систем.
  • Два стебла рослини можуть повністю заповнити добову нестачу вітаміну С для організму дорослої людини.
  • Вживання цього продукту може стати профілактикою розвитку онкологічних захворювань. Поліфенол, що міститься в складі, запобігає росту небажаних клітин, а також вбиває їх. Учені з'ясували, що для того, щоб підвищити вміст речовин, які борються з онкологічними утвореннями, необхідно запікати черешки рослини протягом 15-20 хвилин. Результати цього відкриття опубліковані в спеціальних журналах і є науково доведеними. Також надалі планується розробка нових препаратів на основі поліфенолу, які відрізнятимуться меншим вмістом отруйних речовин. Особливо ефективний у боротьбі з онкологією ревінь британського походження.
  • Простим у виготовленні та дієвим сечогінним засобом є порошок із коренів ревеню. Цей продукт має безліч позитивних властивостей (регулює менструальний цикл, має болезнижувальний ефект на шлунково-кишковий тракт, печінку, селезінку, сечостатеву систему).
  • У зовнішньому застосуванні порошок з кореня ревеню використовується у вигляді компресів. Вони можуть допомогти в разі дерматологічних проблем (прищі, акне), а також у разі ударів, гематом і невеликих ранок.

Ревінь на столі

Протипоказання до вживання

  • Важливо розуміти, що занадто часте приймання препаратів і відварів на основі ревеню може призвести до звикання, а також значного зниження лікарського ефекту. У разі частого вживання, можуть виникнути проблеми зі слизовою оболонкою кишечника.
  • Людям похилого віку, які мають проблеми з гемороїдальними венами, також не слід зловживати ліками на основі цієї рослини.
  • Також, щоб уникнути викидня, не рекомендується вживання вагітним жінкам.
  • Ревінь, зібраний наприкінці липня, краще вживати в їжу після термообробки. У його черешках величезними кількостями накопичується щавлева кислота, яка багатьом може бути протипоказана, оскільки.к. призводить до отруєння та інтоксикації. Симптомами цього може бути печіння в очах і ротовій порожнині, проблеми з диханням.

Як правильно вибрати і зберігати ревінь

Перше, на що варто звернути увагу під час купівлі цього продукту, це його колір, який має бути яскраво-червоним. Черешки мають бути пружними, щільними і хрусткими, без будь-яких нерівностей.

Ревінь перед вживанням

Також у продажу можна зустріти ревінь із зеленими стеблами. Він має більш прісний і трав'янистий смак, тому частіше використовується для приготування супів і салатів.

Зберігати ревінь можна в холодильнику не більше 3 діб, а безпосередньо перед застосуванням промити і зрізати з країв кілька сантиметрів. При цьому необхідно також видалити тверді волокна, які будуть помітно тягнутися за ножем.

Також можливий варіант дрібного подрібнення і подальшого заморожування. У такому вигляді продукт можна зберігати близько одного року.

Висновок

Спектр корисних властивостей ревеню дає можливість застосовувати його одночасно для кулінарних і лікувальних цілей. Це підтверджує безліч дієтичних рецептів, інгредієнтом яких він є. Однак, щоб уникнути небажаних побічних ефектів, необхідно суворо дотримуватися рекомендацій при виборі ревеню і його приготуванні.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що корисніше і краще для організму цикорій чи чай Що корисніше і краще для організму цикорій чи чай
Чи не випити нам по чашечці чаю, так часто запрошують до відвертої розмови. Іноді людина вживає напої, не обираючи і не...
20.05.25
0
0
Що корисніше пшоно чи гречка? Що корисніше пшоно чи гречка?
Злаки - це основа харчування здорової людини. Уже давно всі знають, що починати свій день потрібно з каші. Вона легко...
20.05.25
0
0
Що корисніше гречана крупа чи пластівці Що корисніше гречана крупа чи пластівці
Гречка - невибагливий і екологічно чистий продукт, у процесі його вирощування не використовують хімічні добрива і ГМО....
20.05.25
0
0
Чим шкідлива борна кислота для людини Чим шкідлива борна кислота для людини
Борна кислота вже давно є одним із найпопулярніших лікарських засобів, які часто купують. Цей препарат легко знайти в...
20.05.25
0
0