Хрін: користь і можлива шкода для здоров'я

Завдяки своєму гострому смаку хрін часто використовують як приправу до різних страв. Коріння рослини використовують як антисептик під час консервування та домашнього лікування. Рослина має здатність: зменшувати втрату ваги, знижувати кров'яний тиск, знімати респіраторні стани, зміцнювати кістки, покращувати імунну систему. Корінь стимулює травлення, зміцнює здоров'я серця, запобігає раку.
Що таке хрін
Хрін - багаторічна трав'яниста рослина, середня висота 95 см. Належить до сімейства хрестоцвітних. Користь для здоров'я хрону здебільшого пояснюється його високим вмістом поживних речовин і мінералів, включно з дієтичним волокном, вітаміном С, калієм, кальцієм, магнієм, цинком і марганцем.
Під час подрібнення кореня з рослинних клітин вивільняється гірчична олія, яка дає гострий і подразнювальний запах на ніс та очі тих, хто його нюхає. Хрін часто використовується як пряність до холодців.
Користь
Плюси рослини для здоров'я людини, полягає в наступному:
- Підвищує імунітет. Рослина насичена корисними поживними речовинами, які мають характерний гострий запах. Саме з цієї причини корінь і листя використовують у кулінарії по всьому світу. Рослина хороший антиоксидант, який підвищує імунітет організму і стимулює вироблення лейкоцитів.
- Запобігає раку. У корені високий вміст вітаміну С, що підвищує силу імунної системи та приєднується до захисних сил проти вільних радикалів. Що стосується профілактики раку, то хрін є специфічним типом антиоксидантів, які допомагають захистити організм від розвитку ракових клітин. Додаючи шматочок кореня до різних страв, збільшить профілактику онкологічних захворювань і сповільнить поширення метастазів пухлин.
- Сприяє втраті ваги. Хрін низькокалорійний продукт і не має жиру. Він містить омега-3 і омега-6 жирні кислоти, які відіграють важливу роль для здоров'я людини. Рослина багата на клітковину і білок, тому посилює відчуття ситості. Його використовують у рецептах, не турбуючись про будь-які зайві жири або калорії.
- Зменшує кров'яний тиск. Калій входить до групи найважливіших елементів, необхідних організму. Він обов'язковий учасник багатьох обмінних процесів, який регулює потік клітинних рідин і напругу кровоносних судин. Дефіцит калію призводить до підвищення артеріального тиску, що означає вищий ризик захворіти на серцево-судинні захворювання й отримати атеросклероз, серцевий напад або інсульт. Хрін як джерело калію покращує здоров'я серця, зменшує кров'яний тиск і регулює проходження рідин і поживних речовин між клітинними мембранами.
- Покращує травлення. Відомо, що деякі з елементів кореня діють як шлункові стимулятори, а рослина загалом впливає на травлення. Корисні речовини стимулюють залози в організмі, зокрема слиновиділення, шлункового та кишкового соку. Волокна рослини стимулюють перистальтичний рух гладких м'язів кишківника. Рослина регулює роботу кишківника, зменшуючи при цьому закреп і діарею.
- Покращує здоров'я кісток. У корені існує невелика кількість кальцію, який необхідний здоров'ю, зростанню та відновленню кісток. Додавання в раціон хрону зробить їх сильнішими та молодшими. Під час вагітності вживання кореня стимулює розвиток плода.
- Засіб від бактерій. Якщо їсти хрін щодня, то можна захистити себе від небажаних бактерій. Корінь має сечогінну якість. Вдихання чистого хрону стимулює секрецію різних соків, які допомагають очистити скупчення слизу через застуду, хворобу або алергію. Рослина підходить для лікування бактеріальних інфекцій сечових шляхів. Вживання 10-25 г тертого кореня призводить до виведення бактерій протягом 1-3 годин. Відомим домашнім засобом є сироп із кореня (свіжий хрін, дрібно натертий і покритий медом у скляній тарі, зберігають у холодильнику протягом тижня). Через подразнювальний вплив на слизову оболонку, рекомендують вживати не більше 4-6 тижнів.
Шкода
Крім позитивних якостей, хрін має низку протипоказань:
- Занадто багато хрону небезпечно для вагітних жінок, тому їм рекомендують обмежити вживання.
- Хоча корінь зазвичай споживають у невеликих кількостях, однаково важливо пам'ятати, що він має сечогінну властивість, яка тільки поглибить проблеми у людей із захворюваннями нирок.
- Не рекомендують людям із виразкою або запаленням кишківника.
- Якщо людина страждає на гіпотиреоз, то краще уникати її.
- Як не дивно, але рослина отруйна для коней.
Як приготувати
Хрін легко вирощується і легко готується. Посадіть частину кореня в сонячну частину городу, переконайтеся, що він отримує трохи води, і скоро буде більше хрону, ніж можна використовувати. Вибирають коріння хрону з вересня по лютий. Приготування хрону:
- Добре вимити корінь під проточною водою.
- Почистити хрін.
- Натерти корінь на дрібній тертці.
- Помістити в банку.
- Додати охолоджену кип'ячену воду, сіль, цукор і оцет за смаком.
- Надати колір продукту соком буряка.
- Зберігати в скляній банці, закритій пластмасовою кришкою, в холодильнику.
При приготуванні хрону на тертці виділяється ефірна олія, яка подразнює очі та секрецію зі слизових оболонок носа. Якщо не потрібне таке лікування, можна надіти маску, щоб уникнути гострих ефірних олій. Корінь і листя використовують при консервації помідорів та огірків. Вони призначаються не тільки як пряність для смаку, а й як антисептик. Хрін можна додавати в соуси.
Висновок
Хрін використовують як кулінарний інгредієнт. Рослина стимулює вироблення шлункового соку і жовчної кислоти, що впливає на апетит. Наявність олії гірчиці в корені чинить протимікробну дію на бактерії та гриби в організмі.
Компреси з хрону покращують кровообіг. Цю властивість кореня використовують у разі м'язового болю, подагри та ревматизму. Рослина зміцнює імунітет. У формі припарки хрін застосовується до шиї в разі головного болю, і до щоки від зубного болю.



