Знежирений кефір: чим корисний і чим шкідливий

Кефір - це кисломолочний напій, що має не тільки приємний смак, а й освіжаючі властивості. Про це знали стародавні жителі Кавказу та Тибету, які довго зберігали своє «рідке біле золото» від зовнішнього світу. Сьогодні кефірний гриб і зерна широко поширені по всьому світу. Тож кожен може покращити стан здоров'я за допомогою цього напою. Корисні властивості притаманні також знежиреному кефіру.
Що таке кефір
Кефір - це вид ферментованого молочного напою, що бере свій початок на Кавказі та в Тибеті. Класично він походить із комбінації кефірних зерен і молока (коров'ячого, козячого, овечого, кінського, верблюжого). Проте існують також варіанти, відповідно до яких молоко тваринного походження замінюється рослинною рідиною, а молоко тваринного походження - рослинною рідиною. Згадані кефірні зерна віддалено нагадують цвітну капусту, фактично є симбіотичною культурою дріжджів і бактерій, що живуть у суміші білків, цукрів і жирів. Симбіоз цієї культури досить складний, і типовим для нього є середовище, присутнє у тваринному молоці.
Навіщо пити знежирений кефір - користь для здоров'я
Якщо ви щодня п'єте кефір (у т.ч. знежирений), дотримуєтеся інших важливих принципів здорового харчування, регулярно займаєтеся спортом, ви, безумовно, здорова і щаслива людина. Якщо ви не п'єте кефір, подумайте, чи не варто включити його в раціон. Чому? Тому що знежирений кефір неймовірно позитивно впливає на здоров'я людини.
Найбільш виражені позитивні ефекти знежиреного кефіру на організм:
- Сприятливий вплив на імунну систему, підвищення імунітету.
- Підвищення опірності організму хворобам і травмам, пов'язаним, зокрема, з переломами кінцівок, прискорення їх загоєння.
- Регулювання кров'яного тиску, допомога в лікуванні діабету.
- Лікування, поліпшення курсу захворювання легень, бронхіту, туберкульозу.
- Ефективна боротьба з астмою, алергією, сильним головним болем, у т. ч. з астмою.ч., мігренню.
- Сприятливий вплив на серце, кровообіг, систему кровообігу, кровообіг.
- Підтримка лікування різних типів дерматитів, інших проблем зі шкірою.
- Допомога в лікуванні захворювань нирок, сечовивідних шляхів.
- ефективна профілактика та підтримка лікування захворювань передміхурової залози.
- Зниження рівня холестерину.
- Зниження ризику остеопорозу, ревматизму.
- Підтримка вироблення ферментів.
- Лікування більшості внутрішніх і зовнішніх запалень.
- Поліпшення діяльності печінки, жовчного міхура, регулювання їхньої активності та вироблення жовчі.
- Покращення травної діяльності, усунення діареї, відновлення балансу кишкової флори та шлункової кислоти.
- Лікування виразки шлунка.
- Завдяки виробництву власних протиракових речовин, запобігає метастазам, підтримує їх лікування.
- Слугує гарною альтернативою молока в разі алергічних реакцій на лактозу.
- Уповільнення процесів старіння, розгладження, поліпшення шкіри, волосся.
- Зменшення депресії, підвищення енергії, почуття задоволення.
- Виробництво необхідних вітамінів і корисних для організму бактерій, важливих для життєдіяльності тіла.
Знежирений кефір - сильніший пробіотик, ніж йогурт
Пробіотичні мікроорганізми здатні благотворно впливати на здоров'я людини. Їхній вплив на здоров'я відбувається різними способами, включно з позитивним впливом на травлення, підтриманням постійної ваги тіла, впливом на психічне здоров'я.
Йогурт - це найвідоміший пробіотичний продукт у західному харчуванні. Але знежирений кефір є більш ефективним джерелом важливих мікроорганізмів. Кефірні зерна містять близько 30 штамів бактерій і дріжджів. Завдяки такому складу корисний напій - багате джерело пробіотиків. Інші кисломолочні продукти містять набагато менше штамів, у їхньому складі відсутні дріжджі.
Сильні антибактеріальні властивості
Більшість пробіотиків, присутніх у кефірі, здатні захищати від інфекцій. Наприклад, пробіотик Lactobacillus kefiri може пригнічувати ріст деяких патогенів, у т.ч. сальмонели, Helicobacter pylori та E. coli. Кефіран, тип вуглеводів, присутніх у кефірі, також має антибактеріальні властивості.
Захист від раку
Рак - це одна з основних і найбільш поширених причин смерті сучасного населення. Хвороба виникає внаслідок неконтрольованого зростання аномальних клітин в організмі. Пробіотики, що містяться в кисломолочних продуктах, можуть пригнічувати ріст пухлини, зменшуючи утворення канцерогенних сполук і стимулюючи імунну систему. Цей захисний ефект було продемонстровано під час кількох досліджень. Одне з досліджень показало, що екстракт кефіру зменшує кількість клітин раку молочної залози на 56%, порівняно з 14%-вою ефективністю екстракту йогурту.
Відсутність негативної реакції при непереносимості лактози
Молочні продукти містять натуральний цукор, лактозу. Багато людей не можуть правильно перетравлювати лактозу (непереносимість лактози). Бактерії молочного бродіння, що містяться в кисломолочних продуктах (у т. ч. в кисломолочних).ч., у знежиреному кефірі) перетворюють лактозу на молочну кислоту, тому відсоток лактози в них набагато менший, ніж у молоці.
Знежирений кефір також містить ферменти, що уповільнюють розщеплення лактози. З цієї причини він зазвичай добре переноситься людьми, які не переносять лактозу. Крім того, можна виробляти кефір, який на 100% не містить лактози. Цей напій готується з використанням кокосової води, фруктового соку або іншої молочної рідини.Протипоказання та негативні ефекти
Знежирений кефір має не тільки корисні властивості на організм. Він може мати несприятливі впливи на тіло, особливо, при надмірному споживанні. Найчастіші негативні ефекти - підвищене газоутворення, діарея, метеоризм.
Кефір протипоказаний маленьким дітям. Вагітним жінкам слід споживати його в мінімальних кількостях.
Також слід мати на увазі ризик алергічної реакції. Незважаючи на ферментацію, знежирений кефір зберігає властивості молочних продуктів.
Як часто пити кефір
Тут немає однозначної відповіді. Оптимальна кількість споживання - 300 мл на день. Але воно індивідуальне. Деякі люди п'ють кефір по 1 л 2 рази на тиждень, інші - споживають щодня по 100-200 мл. Тому дозування для кожної людини окреме.
Порада на закінчення
Кефір, у т.ч. знежирений, необов'язково пити тільки в чистому вигляді. Натуральний смак із часом може «приїстися». Крім того, багатьом може не подобатися його природний кислуватий смак. Можете спробувати поєднувати продукт з ягодами, фруктами та навіть овочами.



