Чайний гриб - у чому користь і шкода

Історія чайного гриба сягає далеко в минуле. Його корисні властивості відкрили ще давно і користуються донині. Багато хто його називає домашньою медузою, через цікавий зовнішній вигляд. Але головне необхідно зрозуміти, як правильно його приготувати, а також виростити, інакше він не допоможе, а тільки нашкодить здоров'ю.
Що таке чайний гриб
Цей напій був знайдений у Китаї. Про нього ходили легенди, що він робить людей безсмертними. Але фахівці нашого часу так не вважають. У цього чаю є маса корисних якостей і його використовують люди практично по всьому світу.
Зовні гриб нагадує медузу, яка плаває на поверхні рідини. За розмірами вона може бути різною, дивлячись що за ємність, в якій вона мешкає і від умов залицяння. Чайний гриб складається з кислотних бактерій, а також із невеликої кількості етилового спирту. Важливо правильно його вирощувати і використовувати при певному життєвому циклі. Якщо він лягає на дно, ймовірно, він захворів і його категорично заборонено використовувати. Рідина є газованою, характеризується освіжаючими та зміцнювальними якостями. Його використовують як прості люди вдома, а також медичні фахівці, роблячи з нього лікувальні напої.
Користь від прийому цього напою
У багатьох лабораторіях проводили дослідження чайного гриба і виявили для будь-якої людини масу корисних властивостей. Розглянемо їх докладніше.
- Містить дуже корисні вітаміни групи С і D, а саме кислоти. Покращує тиск, має заспокійливі властивості, допомагає швидше заснути. Організм наповнюється необхідними поживними речовинами, сприяючи хорошій роботі всіх клітин тіла.
- Зміцнює імунітет, тому його можна вживати за більшості захворювань. Він має протизапальні, знеболювальні властивості, загоюючи і заспокоюючи внутрішні органи.
- Застосовується в разі закрепів, діареї, а також для поліпшення обміну речовин. Але необхідно обережніше бути при виразці шлунка, а краще не вживати.
- Бореться із застудними захворюваннями, грипом, нежиттю, ангіною. У таких випадках краще вживати його теплим, тоді буде потрібний ефект.
- Корисний для поліпшення роботи очей, вух і носа, навіть якщо захворювання хронічне.
- Покращує стан шкіри тіла і волосся, допомагає позбутися бородавок. Тут використовується як зовнішнє, так і внутрішнє вживання.
- Багато хто його використовує для зниження ваги. Чайний гриб є також дуже поживним, але при цьому не містить багато калорій. Знижується апетит, а також поліпшується обмін речовин, завдяки чому людина втрачає у вазі. Але не варто забувати про правильне харчування, виключивши з їжі солоне і смажене, тільки тоді буде результат.
- А також застосовується в разі отруєнь, виводячи все зайве з організму.
- Сприятливо впливає на роботу нирок, сечостатевої системи, а також стабілізує тиск і кількість холестерину в організмі.
- Допомагає при лікуванні дизентерії, туберкульозу, а також артеріосклерозу.
Можна дійти висновку, що цей напій надзвичайно корисний і необхідний на столі в кожному домі.
Якої шкоди він завдає
У чайному грибі є як корисні, так і шкідливі властивості. В основному це відбувається через неправильне приготування напою.
Наслідки неправильного виготовлення
Коли роблять напій на зеленому чаї, при вживанні, можливо, дуже сильно знизиться тиск. Якщо його приготувати в керамічному посуді, то це може призвести до отруєння організму свинцем. Ну а коли під час виготовлення використовується дуже багато цукру, напій не сприятиме схудненню, а навпаки, призведе до набору ваги та збою в усьому організмі.
Захворювання, за яких не рекомендується вживати чайний гриб
- Цукровий діабет.
- Гастрит, виразка шлунка.
- Не рекомендується вживати напій, коли призначені антибіотики. У цьому випадку можуть виникнути проблеми з печінкою.
- Радять не пити чай разом зі знеболювальними таблетками, оскільки гриб погано впливає на нервову систему.
- У разі поєднання зі снодійним, гриб може надати токсичний ефект.
Негативний вплив напою в цілому
Не варто пити його у великій кількості, оскільки є ймовірність обпекти слизову оболонку. А також є ризик зниження згортання крові, що несприятливо позначиться на всьому організмі. Оцет, який міститься в напої, здатний спричинити гастрит, проблеми з кишківником і виразку шлунка. Якщо чай зроблений дуже міцним, він може спровокувати нездужання, а також головний біль.
Перш ніж почати вживати чайний гриб, варто оцінити всі плюси і мінуси, щоб не нашкодити собі, а принести тільки користь.
Як правильно виготовити, вирощувати, а також приймати
Для приготування важливо взяти неміцний чай. Водночас не варто допускати, щоб у рідині залишилися крупинки цукру, оскільки, потрапляючи на гриб, вони можуть його зіпсувати. Не треба замінювати цукор іншими продуктами, припустимо, медом, оскільки від нього буде не дуже приємний смак.
Воду для напою краще очистити, прокип'ятити, а сам гриб дуже акуратно промити. Варто тримати і ростити його у світлому місці, щоб гриб краще розвивався. Чай краще вибирати крупнолистий, без усіляких добавок. На 1 літр води кладуть дві ложки чаю і 50 грамів цукру. Найправильніше для його зберігання використовувати трилітрову банку.
Не варто її закривати кришкою, оскільки необхідно, щоб надходив кисень, достатньо буде накрити марлевою тканиною. Гриб дуже швидко росте, відокремлюється від материнського тіла і падає на дно. Через деякий час він починає підніматися, приблизно через тиждень його можна буде пити.
Гриб з часом не перестає жити, а періодично розмножується, ділячись на дві половини, які можна вирощувати окремо. Чай необхідно постійно доливати, оскільки вода періодично випаровується. Важливо один раз на сім днів зливати весь чай, щоб він не перетворився на оцет.
Якщо гриб потемнів, отже, він пропав. Розпізнати, що напій готовий можна за смаком, він буде кислим і солодким, головне, щоб не був присутній спирт. Ще одна ознака того, що медуза не пропала, це якщо вона не спустилася на дно. Хоча відбувається й таке, коли вона ще не звикла до нового середовища. Варто почекати два дні, ну а якщо вона не спливе, значить, напій не варто вживати.Приймати його найкраще до споживання їжі, оскільки він містить кислоту, яка збільшує процес травлення, а значить знову захочеться їсти. Максимальна норма на день, приблизно півлітра і не більше 2 місяців. Далі, необхідно зробити перерву, щоб тіло очистилося й відпочило.
Чайний напій можуть вживати як дорослі, так і діти. За умови правильного виготовлення властивості гриба дуже корисні й оздоровчі, тому варто хоч раз виростити його в домашніх умовах, спробувавши ці чудові ліки.



