Яблучний оцет: користь і шкода для організму

Яблучний оцет: користь і шкода для організму
Продукти

Яблучний оцет здавна відомий своїми лікувальними властивостями. Цей натуральний продукт використовується в косметології та досить поширений у сфері народної медицини. Користь його давно доведена, тому багато хто практикує використання цього засобу для лікування різних захворювань, не замислюючись про те, що кожен організм індивідуальний.

У разі невмілого використання цей цілющий еліксир може не тільки не допомогти, а й завдати шкоди організму. Що ж потрібно знати, щоб уникнути несприятливих наслідків?

Що таке яблучний оцет

Цей продукт є результатом бродіння м'якоті та соку стиглих яблук. В отриманому напої зберігаються всі корисні властивості плодів. Яблучний оцет можна приготувати самостійно або придбати в торговельній мережі. Щоб купити якісний товар, потрібно знати деякі нюанси:

  • До складу натурального продукту мають входити тільки природні інгредієнти.
  • Рідина повинна мати насичений колір бурштину.
  • На дні ємності має бути невеликий осад, рідина не повинна бути кристально прозорою.
  • Через зниження цінних властивостей унаслідок взаємодії кислоти з пластиком упаковка продукту має бути скляною.
  • Термін придатності яблучної есенції - не більше 6 місяців, міцність - не більше 6%. Якщо ці параметри вищі - продукт не натуральний.

Яблучний оцет

Яблучний оцет - джерело мінеральних речовин і вітамінів, необхідних для правильної роботи організму. Його склад включає:

  1. Вітамін А, аскорбінову кислоту, вітаміни Е, Р і групи В.
  2. Мікроелементи - магній, калій, залізо, кальцій, фосфор, сірка.
  3. Органічні кислоти - яблучна, щавлева, лимонна, молочна.
  4. Близько 16 амінокарбонових кислот.
  5. Полісахарид (більш відомий під назвою пектин).

Концентрація амінокарбонових кислот у цьому продукті в 3 рази вища, ніж у яблуках. Тому під час його вживання потрібно суворо дотримуватися рецепта. Щоб уникнути негативних реакцій організму перед початком застосування цього препарату необхідно проконсультуватися з гастроентерологом або терапевтом.

Оцет із яблук

Корисні властивості

Оцет з яблук тонізує і зміцнює, має антисептичний, регенерувальний і бактерицидний ефект. Список корисних властивостей цього продукту досить різноманітний:

  • Сприяє виведенню шкідливих речовин з організму. Склянка води з додаванням 1 ст. л. оцту знижує інтоксикацію в разі харчових та алкогольних отруєнь.
  • Прискорює розщеплення жирів і вуглеводів, що покращує метаболізм і сприяє зменшенню маси тіла.
  • Відновлює баланс мікрофлори кишківника, покращує перетравлення їжі, внаслідок чого нормалізується робота системи травлення.
  • Сприяє зниженню рівня холестерину, зміцнює стінки судин, покращує кровообіг, тим самим знижуючи ризик інфаркту.
  • Нормалізує вміст цукру в крові.
  • Використовується під час боротьби із застудою, ГРВІ, знижує температуру тіла. При лікуванні ангіни хороший ефект дають полоскання розведеним яблучним оцтом. У разі підвищення температури розчин оцту застосовують для розтирання.
  • Знижує артеріальний тиск.
  • Завдяки високому вмісту кальцію, зміцнює кістки і зубну тканину. Ефективний у разі хвороб ясен, карієсу.
  • Прискорює загоєння шкірного покриву після різних ушкоджень. Зменшує свербіж після укусів комах. Позбавляє від грибкових інфекцій.
  • Зміцнює захисні властивості організму, тим самим підвищуючи імунітет і знижуючи сприйнятливість до різних захворювань.
  • Позбавляє хронічної втоми і нервового напруження, покращує сон.
  • Допомагає в разі підвищеного потовиділення. Для цього серветкою, змоченою в оцті, кілька разів на день потрібно протирати проблемні місця.
  • Широко використовується при лікуванні варикозу. У початковій стадії хвороби зменшує набухання вен. Ванночки з яблучним оцтом знімають відчуття важкості в ногах і усувають набряклість.
  • Покращує стан шкірного покриву, зміцнює волосяні цибулини.
  • Усуває болі в суглобах.

Крім цього, цей продукт відмінно зарекомендував себе в кулінарії. Його використовують під час маринування м'яса та консервування овочів на зиму. Вона має низьку калорійність і чудово підходить як приправа до дієтичних страв.

Оцет і яблука

Шкода

Незважаючи на численність корисних властивостей, слід пам'ятати, що яблучна есенція - це кислота, яка має подразнювальний ефект. Не можна приймати цей продукт, якщо є такі захворювання:

  • Підвищена кислотність шлунка.
  • Гепатит, цироз печінки.
  • Хвороби нирок.
  • Коліти.
  • Хронічний гастрит, панкреатит, виразка шлунка
  • Запалення сечового міхура.
  • Схильність до алергічних реакцій.

Слід знати, що вживання нерозбавленої яблучної есенції протипоказано! Для полоскань також слід застосовувати розведений продукт, оскільки кислота стоншує зубну емаль, що підвищує чутливість зубів.

Протипоказаний оцет дітям до 3-х років! Під час застосування у дітей старше 3-х років, за відсутності схильності до алергії, допускається використовувати розбавлений концентрат у вигляді розтирань за високої температури, або примочок для зняття свербежу від укусів комах.

Якщо в результаті прийому засобу з'являються неприємні відчуття, нездужання, то вживання продукту варто припинити.

Перед прийомом яблучного оцту

Способи застосування

Спосіб застосування цього універсального засобу залежить від мети прийому. З лікувальною метою його приймають всередину, роблять компреси та ванночки. У косметології він застосовується у вигляді масок, обгортань, ополіскування волосся.

З метою зниження ваги

2 ч. л. натурального концентрату розмішати в 250 мл. води. Приймати 3 рази на день за 20 хвилин до їди. Для поліпшення смаку можна додати 1 ч. л. л. меду. Курс прийому - 4 тижні. Протягом року можна провести 3-4 курси.

Цей спосіб приймання також підходить для лікування гіпертонії, хронічної втоми, нормалізації обміну речовин і роботи травної системи.

У разі неврозів

3 ст. л. сухої трави собачої кропиви подрібнити й залити 0,5 л. яблучної есенції. Настояти в темному місці протягом 12 годин. Для прийому 2 ч. л. отриманої настоянки розвести в 1 ст. л. води, додати 1 ч. л. меду. Приймати тричі на день. Зберігати в холодильнику.

У разі варикозу

Вранці та ввечері приймають 1 ст. води з 1 ст. л. оцту. Поряд із цим роблять обгортання. М'яку тканину, просочену яблучною есенцією, прикладають до набряклих вен. Зверху вкривають рушником. Тримати 30 хв. Процедуру роблять у положенні лежачи.

Також хороший ефект дає втирання нерозбавленої рідини в місця виступання вен. Можна робити обливання: 150 гр. оцту змішати з 2 л. води і поливати хворі місця протягом 5 хвилин.

У разі целюліту

Змішати 1 частину оцту і 2 частини води. Намочити в цьому розчині тканину, віджати. Вологою тканиною обгорнути проблемні місця, зверху обмотати харчовою плівкою та одягнути одяг. Через 60 хвилин змити.

У косметології

Для поліпшення стану волосся застосовують ополіскування з розрахунку 2 ст. л. меду. л. яблучного концентрату на 2 ст. води. Непоганий ефект буде і від застосування маски: 0,5 ст. води, 1 ч. л. оцту, 1 ч. л. меду перемішати і втирати в шкіру голови за 30 хвилин до миття волосся.

Добре освіжає й тонізує шкіру маска для обличчя. 1 яйце, 1 ч. л. меду та ¼ ч. л. нерозбавленого концентрату змішати й нанести на обличчя та шию. Тримати 20 хв., потім змити теплою водою.

Регулярне вмивання прохолодною водою з додаванням 0,5 ч. л. л. яблучного оцту покращує циркуляцію крові та сприяє відбілюванню шкіри. А якщо під час прийняття ванни додавати у воду 1 ст. оцту, то шкіра стане гладкою і пружною. Температура води при цьому має бути не більше 40º С. Тривалість - не більше 20 хвилин.

Як видно, цей універсальний засіб має безліч цінних якостей. Безумовно, користі в ньому більше, ніж шкоди. Однак при його застосуванні необхідно пам'ятати про протипоказання та правильне вживання. Не варто експериментувати зі здоров'ям, перед початком оцтової терапії необхідно відвідати лікаря, щоб виключити наявність хронічних захворювань.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0