Користь і шкода корюшки для організму

Користь і шкода корюшки для організму
Риба та морепродукти

Корюшка, снеток або нагиш - усе це назва однієї й тієї самої дрібної рибки із сімейства лососевих. Попри те, що ця риба вважається прохідною, вона має ізольовані озерні колонії.

Популяція корюшки вельми численна і широко поширена. Розмір риби залежить від місця її проживання. А смакові якості роблять її привабливою не тільки для рибалок-аматорів, а й для промислового лову.

Снеток: чим багата ця риба

Невелика за своїми розмірами рибка (від 8 до 35 см) має великий поживний склад, до якого входять:

  • Білки.
  • Жири.
  • Вітаміни: А, В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, D, Е, К, РР, А, В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, D, Е, К, РР.
  • Калій.
  • Кальцій.
  • Магній.
  • Натрій.
  • Фосфор.
  • Залізо.
  • Марганець.
  • Мідь.
  • Селен.
  • Цинк.

Калорійність корюшки залежить від способу її приготування. У 100 г смаженої риби міститься 108-110 Ккал.  У сушеному і в'яленому продукті калорійність - 156 і 148 Ккал відповідно.

Найменше калорій міститиме риба, приготована на грилі. Саме такий спосіб приготування підходить найбільше для дієтичного харчування.

Корюшка

Смачне та корисне м'ясо корюшки

Жирне і смачне м'ясо корюшки не тільки урізноманітнює раціон людини. Поживні речовини, що містяться в рибі, насичують організм людини вітамінами і мінералами. Це дає можливість організму:

  • Зміцнити імунітет.
  • Стабілізувати артеріальний тиск.
  • Нормалізувати роботу серцево-судинної системи.
  • Посилювати розумову діяльність.
  • Зміцнити кісткову та м'язову тканину.
  • Підвищити рівень гемоглобіну в крові.
  • Очистити судини від холестеринових бляшок.
  • Нормалізувати метаболічний процес.
  • Поліпшити процес травлення.
  • Зміцнити нервову систему, позбавити від безсоння, запобігти стресам і нервовим розладам.

Завдяки вітамінно-мінеральному складу, корюшка у складі раціону допоможе зміцнити здоров'я, відновити і стабілізувати роботу внутрішніх органів. Жир, що міститься в цій рибі, визнаний чудовим антибактеріальним і загоювальним засобом.

Свіжа корюшка

Його успішно застосовують для лікування подряпин і порізів. Крім цього жиром виліковують рани та виразки, що довго не загоюються. Уражені опіком ділянки шкіри також лікують за допомогою примочок і компресів із цього антибактеріального засобу.

Помірний вміст жиру і висока насиченість вітамінами та мінералами робить продукт придатним для харчування таких вікових груп, як діти, вагітні жінки та літні люди. Невисока калорійність дає змогу включати снеток у раціон розвантажувальних днів.

Рецепти приготування корюшки

Корюшка традиційно популярна в країнах Скандинавії та Прибалтики. У Санкт-Петербурзі щорічно проводиться свято, присвячене цій рибі. Про її популярність говорять і численні кулінарні рецепти.

Вуха зі снетка по-царськи

Інгредієнти:

  1. Риба (снеток) - 0,75 кг.
  2. Картопля - 0,3 кг
  3. Морква - 1 шт.
  4. Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  5. Спеції та зелень - за смаком.
  6. Горілка - 100 мл.

Для приготування страви очищені та вимиті овочі нарізаються кубиком і поміщаються в каструлю з водою. Відварені до напівготовності овочі слід посолити, приправити спеціями і додати заздалегідь випотрошену і вимиту рибу.

Залежно від розміру риби, юшка вариться ще 5-10 хвилин. Наприкінці варіння слід додати зелень і 100 мл горілки. Страву подають гарячою.

Вуха з корюшки

Завдяки тому, що риба легко очищається від шкури та кісток, її охоче використовують для приготування рибних котлет і запіканок. Простий у приготуванні, смачний і ситний продукт може стати повноцінним обідом або вечерею.

Свіжу рибу (корюшку) готують численними способами: варять, смажать і запікають. Оскільки улов може бути великим, то рибу охоче заготовляють і про запас. Для цього її в'ялять, сушать, коптять, солять і маринують і навіть роблять із неї консерви.

Для смаженої риби як гарнір прекрасно підійде картопляне пюре або будь-яка круп'яна каша. А салат зі свіжих овочів послужить прекрасним доповненням до страви. Більшість рецептів не вимагають спеціальних знань і навичок для того, щоб приготувати смачну страву.

Корюшка смажена, з тушкованими овочами

Інгредієнти:

  1. Корюшка - 1 кг.
  2. Цибуля ріпчаста - 300 г.
  3. Морква - 150 г.
  4. Перець солодкий - 150 г.
  5. Олія рослинна для смаження.
  6. Сіль, спеції, зелень - за смаком.
  7. Борошно - 2 столові ложки.
  8. Сік томатний - 1 склянка.

Почищену, випатрану і вимиту рибу слід посолити і поперчити. Потім посмажити в розігрітій олії всю рибу і викласти в глибоку тарілку. Вимиті та почищені овочі порізати тонкою соломкою і викласти на сковорідку в розігріту олію.

Овочі слід тушкувати хвилин 10-15 на слабкому вогні, щоб вони стали м'якими. Потім додати в них 2 столові ложки пшеничного борошна і перемішати гарненько вміст сковороди. Не знімаючи з вогню, додати поступово в овочі томатний сік.

Тушковані овочі потрібно посолити, поперчити, додати лавровий лист і трохи сушеного або свіжого базиліка. Деякий час необхідно перемішувати все ложкою, щоб борошно дало соусу з тушкованими овочами необхідну густоту.

Овочі з соусом викладаються поверх смаженої риби. Зверху все можна рясно посипати свіжою, дрібно нарізаною зеленню.

Можлива шкода. Протипоказання

Снеток - продукт корисний і смачний, що має масу шанувальників. Однак, деякі обмеження для її вживання є. Насамперед це стосується свіжості риби: свіжа корюшка пахне огірками.

Специфічний рибний запах вказує на те, що продукт не першої свіжості. Крім цього морська риба потребує ретельної обробки в процесі приготування. За медичними показаннями продукт може бути шкідливим за таких умов:

  • Індивідуальна непереносимість морепродуктів.
  • Подагра.
  • Сечокам'яна хвороба.

Як і будь-який інший продукт, риба, яку можна варити, смажити, в'ялити і коптити, вимагає дотримання технології приготування.

Смажена корюшка

Висновок

Морська риба, включена в раціон харчування, не тільки приємно урізноманітнює його, а й дасть змогу організму насититися корисними вітамінами та мінералами. Якщо пам'ятати про необхідну обережність, то продукт принесе тільки користь і гастрономічне задоволення.

 

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0