Користь і шкода корюшки для організму

Корюшка, снеток або нагиш - усе це назва однієї й тієї самої дрібної рибки із сімейства лососевих. Попри те, що ця риба вважається прохідною, вона має ізольовані озерні колонії.
Популяція корюшки вельми численна і широко поширена. Розмір риби залежить від місця її проживання. А смакові якості роблять її привабливою не тільки для рибалок-аматорів, а й для промислового лову.
Снеток: чим багата ця риба
Невелика за своїми розмірами рибка (від 8 до 35 см) має великий поживний склад, до якого входять:
- Білки.
- Жири.
- Вітаміни: А, В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, D, Е, К, РР, А, В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, D, Е, К, РР.
- Калій.
- Кальцій.
- Магній.
- Натрій.
- Фосфор.
- Залізо.
- Марганець.
- Мідь.
- Селен.
- Цинк.
Калорійність корюшки залежить від способу її приготування. У 100 г смаженої риби міститься 108-110 Ккал. У сушеному і в'яленому продукті калорійність - 156 і 148 Ккал відповідно.
Найменше калорій міститиме риба, приготована на грилі. Саме такий спосіб приготування підходить найбільше для дієтичного харчування.
Смачне та корисне м'ясо корюшки
Жирне і смачне м'ясо корюшки не тільки урізноманітнює раціон людини. Поживні речовини, що містяться в рибі, насичують організм людини вітамінами і мінералами. Це дає можливість організму:
- Зміцнити імунітет.
- Стабілізувати артеріальний тиск.
- Нормалізувати роботу серцево-судинної системи.
- Посилювати розумову діяльність.
- Зміцнити кісткову та м'язову тканину.
- Підвищити рівень гемоглобіну в крові.
- Очистити судини від холестеринових бляшок.
- Нормалізувати метаболічний процес.
- Поліпшити процес травлення.
- Зміцнити нервову систему, позбавити від безсоння, запобігти стресам і нервовим розладам.
Завдяки вітамінно-мінеральному складу, корюшка у складі раціону допоможе зміцнити здоров'я, відновити і стабілізувати роботу внутрішніх органів. Жир, що міститься в цій рибі, визнаний чудовим антибактеріальним і загоювальним засобом.
Його успішно застосовують для лікування подряпин і порізів. Крім цього жиром виліковують рани та виразки, що довго не загоюються. Уражені опіком ділянки шкіри також лікують за допомогою примочок і компресів із цього антибактеріального засобу.
Помірний вміст жиру і висока насиченість вітамінами та мінералами робить продукт придатним для харчування таких вікових груп, як діти, вагітні жінки та літні люди. Невисока калорійність дає змогу включати снеток у раціон розвантажувальних днів.
Рецепти приготування корюшки
Корюшка традиційно популярна в країнах Скандинавії та Прибалтики. У Санкт-Петербурзі щорічно проводиться свято, присвячене цій рибі. Про її популярність говорять і численні кулінарні рецепти.
Вуха зі снетка по-царськи
Інгредієнти:
- Риба (снеток) - 0,75 кг.
- Картопля - 0,3 кг
- Морква - 1 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Спеції та зелень - за смаком.
- Горілка - 100 мл.
Для приготування страви очищені та вимиті овочі нарізаються кубиком і поміщаються в каструлю з водою. Відварені до напівготовності овочі слід посолити, приправити спеціями і додати заздалегідь випотрошену і вимиту рибу.
Залежно від розміру риби, юшка вариться ще 5-10 хвилин. Наприкінці варіння слід додати зелень і 100 мл горілки. Страву подають гарячою.
Завдяки тому, що риба легко очищається від шкури та кісток, її охоче використовують для приготування рибних котлет і запіканок. Простий у приготуванні, смачний і ситний продукт може стати повноцінним обідом або вечерею.
Свіжу рибу (корюшку) готують численними способами: варять, смажать і запікають. Оскільки улов може бути великим, то рибу охоче заготовляють і про запас. Для цього її в'ялять, сушать, коптять, солять і маринують і навіть роблять із неї консерви.
Для смаженої риби як гарнір прекрасно підійде картопляне пюре або будь-яка круп'яна каша. А салат зі свіжих овочів послужить прекрасним доповненням до страви. Більшість рецептів не вимагають спеціальних знань і навичок для того, щоб приготувати смачну страву.
Корюшка смажена, з тушкованими овочами
Інгредієнти:
- Корюшка - 1 кг.
- Цибуля ріпчаста - 300 г.
- Морква - 150 г.
- Перець солодкий - 150 г.
- Олія рослинна для смаження.
- Сіль, спеції, зелень - за смаком.
- Борошно - 2 столові ложки.
- Сік томатний - 1 склянка.
Почищену, випатрану і вимиту рибу слід посолити і поперчити. Потім посмажити в розігрітій олії всю рибу і викласти в глибоку тарілку. Вимиті та почищені овочі порізати тонкою соломкою і викласти на сковорідку в розігріту олію.
Овочі слід тушкувати хвилин 10-15 на слабкому вогні, щоб вони стали м'якими. Потім додати в них 2 столові ложки пшеничного борошна і перемішати гарненько вміст сковороди. Не знімаючи з вогню, додати поступово в овочі томатний сік.
Тушковані овочі потрібно посолити, поперчити, додати лавровий лист і трохи сушеного або свіжого базиліка. Деякий час необхідно перемішувати все ложкою, щоб борошно дало соусу з тушкованими овочами необхідну густоту.
Овочі з соусом викладаються поверх смаженої риби. Зверху все можна рясно посипати свіжою, дрібно нарізаною зеленню.
Можлива шкода. Протипоказання
Снеток - продукт корисний і смачний, що має масу шанувальників. Однак, деякі обмеження для її вживання є. Насамперед це стосується свіжості риби: свіжа корюшка пахне огірками.
Специфічний рибний запах вказує на те, що продукт не першої свіжості. Крім цього морська риба потребує ретельної обробки в процесі приготування. За медичними показаннями продукт може бути шкідливим за таких умов:
- Індивідуальна непереносимість морепродуктів.
- Подагра.
- Сечокам'яна хвороба.
Як і будь-який інший продукт, риба, яку можна варити, смажити, в'ялити і коптити, вимагає дотримання технології приготування.
Висновок
Морська риба, включена в раціон харчування, не тільки приємно урізноманітнює його, а й дасть змогу організму насититися корисними вітамінами та мінералами. Якщо пам'ятати про необхідну обережність, то продукт принесе тільки користь і гастрономічне задоволення.



