Сухі сніданки: корисні властивості та можлива шкода

Існує безліч суперечок про користь і можливу шкоду сухих сніданків. Властивості продукту залежать від способу виробництва і використовуваної технології. Початковим варіантом сухих сніданків були висівки, що пройшли процес пресування.
Цей продукт не містив добавок і барвників. На сьогоднішній день існує різноманітний вибір сухих сніданків. У публікації розглянуто корисні властивості страв, описано можливу шкоду від вживання продукту.
Сухі сніданки: що це таке
Сухі сніданки виготовляються з переробленого зерна. Спосіб вживання - з молоком, фруктами, горіхами. Продукція збагачується вітамінно-мінеральними комплексами. Додавання додаткових поживних речовин збільшує корисні властивості продукції.
Стадії виробництва продукту:
- Етап переробки. Включає процес обробки зерна, перетворення його на борошно.
- Піддавання заготовки впливу високого температурного режиму.
- Змішування отриманого напівфабрикату з додатковими компонентами (вода, цукор, шоколадна складова).
- Етап екструзії: обробка в спеціальній машині. Результат - формування пластівців різної форми (кульки, прямокутники, фігурки).
- Сушіння (процес вилучення рідини). Застосовуються високі температури.
Більшість сухих сніданків містить велику кількість цукрового піску та швидких вуглеводів.
Існуючі види продукції представлені в таблиці.
Назва | Опис |
Пластівці | Спосіб виготовлення: розрізання різних видів крупи без добавок на тонкі та невеликі пластини. Продукт, що не потребує подальшого варіння, проходить спеціальну термічну обробку (пропарювання зерен і обробка інфрачервоними променями, подальше розплющування і висушування). |
Мюслі | Технологія виготовлення: додавання до пластівців додаткових компонентів (шматочки ягід, фруктів, шоколаду, горіхів, меду). |
Снеки | Зовнішній вигляд: подушечки, кульки зі злаків. Сировина для заготовок: рис, овес, жито, кукурудза (проходить обробку під високим тиском на пару, це дає змогу зберегти максимальну кількість корисних речовин). |
Альтернативні способи обробки сухих сніданків: обсмажування в олії, перемелювання, глазурування.
Корисні властивості
Користь продукції:
- Вживання злакових культур необхідне для організму.
- Вміст вітамінів A, E, B (велика кількість присутня в кукурудзяних пластівцях і сприяє відновленню пошкоджених тканин, перешкоджає утворенню тромбів, знижує ризик виникнення ракових пухлин).
- Наявність амінокислот (містяться в рисовому продукті та сприяють нарощуванню м'язової маси).
- Вміст магнію і фосфору (елементи регулюють рівень цукру в крові, позитивно впливають на ріст кісток, сприяють збереженню здоров'я зубів, зміцнюють зубну емаль).
- Насичення організму калієм (регулює кров'яний тиск і серцевий ритм, забезпечує мозок киснем, виводить надлишки рідини з організму, покращує сон і зміцнює імунну систему людини).
- Наявність у складі продукту горіхів покращує роботу шлунково-кишкового тракту (за рахунок вмісту кислот поліненасиченого типу).
- Втамування голоду на тривалий час (продукт краще вживати в ранкові години).
- Заміна бутербродів (сухі сніданки приносять більше користі).
Можлива шкода
Шкода від вживання продукту:
- Великий вміст цукру (можна порівняти з пончиком). Сухі сніданки містять 1/4 частку від денної норми цукрового піску для дорослої людини.
- Технологія приготування, заснована на використанні високого температурного режиму, сприяє втраті великої кількості корисних речовин.
- Обсмажування підвищує жирність продукту (збільшує рівень холестерину в крові, сприяє набору зайвої ваги).
- Відсутність клітковини.
- Погіршення роботи кишечника.
- Вміст швидких вуглеводів провокує збільшення жирових відкладень.
- Висока калорійність страв (середнє значення - 350 ккал на 100 грамів).
- Наявність добавок (пальмова олія підвищує рівень холестерину в крові, наслідки - захворювання серця).
- Наявність у складі підсилювачів смаку (приносять шкоду організму).
Вживати продукт слід дітям старше 6 років. Сухий сніданок - додавання до основної їжі.
Поради для правильного застосування
Рекомендації для грамотного вибору і вживання сухих сніданків:
- Необхідно читати інформацію, зазначену на етикетці (продукт має містити мінімальний набір калорій і харчових добавок із маркуванням E).
- Прагнення пробувати нові склади (сухий сніданок можна заливати кефіром замість молока, результат - нормалізація процесу травлення).
- Вживання страви зі свіжим соком (допомагає заповнити нестачу вітамінів).
- Рідину, яка залишається після заливання пластівців, необхідно випивати. На дні тарілки осідають різні вітаміни.
Приклади приготування сухих сніданків у домашніх умовах наведено в таблиці.
Страва | Рецепт |
Суха суміш | Необхідні компоненти:
вівсяні пластівці в кількості 160 г. горіхи будь-якого виду (160 г). сухофрукти в кількості 160 г (обираються за смаком). банан - 1 штука. 2 столові ложки лимонного соку. 30 грам м'якого вершкового масла. Алгоритм приготування: Подрібнення горіхів у блендері, додавання пластівців. Нарізання сухофруктів, додавання заготовок у загальну суміш. Подрібнення банана до стану каші. Перемішування всіх компонентів, додавання лимонного соку. Викладання суміші у форму, змащену вершковим маслом. Випікання в духовій шафі (за температурного режиму, що дорівнює 180 градусів, час випікання - 45 хвилин). Подрібнення отриманої страви. |
Домашні мюслі | Використані інгредієнти:
вівсяні пластівці (300 г). висівки (100 г). ягоди в сушеному вигляді (100 г). горіхи будь-якого виду (100 г). насіння гарбуза (50 г). 0,5 чайної ложки коричневого порошку. 3 столові ложки меду. Покрокові дії: Укладання на деко лист пергаменту. Викладання всіх компонентів (крім меду). Підсушування інгредієнтів у духовій шафі (необхідна температура - 200 градусів, час підсушування - 7 хвилин). Додавання меду. Процес томління (7 хвилин). Охолодження продукту, перекладання в банку. Перед подачею страва заливається соком або йогуртом. |
Сухі сніданки - продукція, яку слід використовувати як додаткові страви.



