Сухі сніданки: корисні властивості та можлива шкода

Сухі сніданки: корисні властивості та можлива шкода
Продукти

Існує безліч суперечок про користь і можливу шкоду сухих сніданків. Властивості продукту залежать від способу виробництва і використовуваної технології. Початковим варіантом сухих сніданків були висівки, що пройшли процес пресування.

Цей продукт не містив добавок і барвників. На сьогоднішній день існує різноманітний вибір сухих сніданків. У публікації розглянуто корисні властивості страв, описано можливу шкоду від вживання продукту.

Сухі сніданки: що це таке

Сухі сніданки виготовляються з переробленого зерна. Спосіб вживання - з молоком, фруктами, горіхами. Продукція збагачується вітамінно-мінеральними комплексами. Додавання додаткових поживних речовин збільшує корисні властивості продукції.

Стадії виробництва продукту:

  1. Етап переробки. Включає процес обробки зерна, перетворення його на борошно.
  2. Піддавання заготовки впливу високого температурного режиму.
  3. Змішування отриманого напівфабрикату з додатковими компонентами (вода, цукор, шоколадна складова).
  4. Етап екструзії: обробка в спеціальній машині. Результат - формування пластівців різної форми (кульки, прямокутники, фігурки).
  5. Сушіння (процес вилучення рідини). Застосовуються високі температури.

Сухі сніданки

Більшість сухих сніданків містить велику кількість цукрового піску та швидких вуглеводів.

Існуючі види продукції представлені в таблиці.

Назва Опис
Пластівці Спосіб виготовлення: розрізання різних видів крупи без добавок на тонкі та невеликі пластини. Продукт, що не потребує подальшого варіння, проходить спеціальну термічну обробку (пропарювання зерен і обробка інфрачервоними променями, подальше розплющування і висушування).
Мюслі Технологія виготовлення: додавання до пластівців додаткових компонентів (шматочки ягід, фруктів, шоколаду, горіхів, меду).
Снеки Зовнішній вигляд: подушечки, кульки зі злаків. Сировина для заготовок: рис, овес, жито, кукурудза (проходить обробку під високим тиском на пару, це дає змогу зберегти максимальну кількість корисних речовин).

Альтернативні способи обробки сухих сніданків: обсмажування в олії, перемелювання, глазурування.

Пластівці з полуниці

Корисні властивості

Користь продукції:

  • Вживання злакових культур необхідне для організму.
  • Вміст вітамінів A, E, B (велика кількість присутня в кукурудзяних пластівцях і сприяє відновленню пошкоджених тканин, перешкоджає утворенню тромбів, знижує ризик виникнення ракових пухлин).
  • Наявність амінокислот (містяться в рисовому продукті та сприяють нарощуванню м'язової маси).
  • Вміст магнію і фосфору (елементи регулюють рівень цукру в крові, позитивно впливають на ріст кісток, сприяють збереженню здоров'я зубів, зміцнюють зубну емаль).
  • Насичення організму калієм (регулює кров'яний тиск і серцевий ритм, забезпечує мозок киснем, виводить надлишки рідини з організму, покращує сон і зміцнює імунну систему людини).
  • Наявність у складі продукту горіхів покращує роботу шлунково-кишкового тракту (за рахунок вмісту кислот поліненасиченого типу).
  • Втамування голоду на тривалий час (продукт краще вживати в ранкові години).
  • Заміна бутербродів (сухі сніданки приносять більше користі).

Свіжий сухий сніданок

Можлива шкода

Шкода від вживання продукту:

  • Великий вміст цукру (можна порівняти з пончиком). Сухі сніданки містять 1/4 частку від денної норми цукрового піску для дорослої людини.
  • Технологія приготування, заснована на використанні високого температурного режиму, сприяє втраті великої кількості корисних речовин.
  • Обсмажування підвищує жирність продукту (збільшує рівень холестерину в крові, сприяє набору зайвої ваги).
  • Відсутність клітковини.
  • Погіршення роботи кишечника.
  • Вміст швидких вуглеводів провокує збільшення жирових відкладень.
  • Висока калорійність страв (середнє значення - 350 ккал на 100 грамів).
  • Наявність добавок (пальмова олія підвищує рівень холестерину в крові, наслідки - захворювання серця).
  • Наявність у складі підсилювачів смаку (приносять шкоду організму).

Вживати продукт слід дітям старше 6 років. Сухий сніданок - додавання до основної їжі.

Мюслі

Поради для правильного застосування

Рекомендації для грамотного вибору і вживання сухих сніданків:

  1. Необхідно читати інформацію, зазначену на етикетці (продукт має містити мінімальний набір калорій і харчових добавок із маркуванням E).
  2. Прагнення пробувати нові склади (сухий сніданок можна заливати кефіром замість молока, результат - нормалізація процесу травлення).
  3. Вживання страви зі свіжим соком (допомагає заповнити нестачу вітамінів).
  4. Рідину, яка залишається після заливання пластівців, необхідно випивати. На дні тарілки осідають різні вітаміни.

Приклади приготування сухих сніданків у домашніх умовах наведено в таблиці.

Страва Рецепт
Суха суміш Необхідні компоненти:


вівсяні пластівці в кількості 160 г.

горіхи будь-якого виду (160 г).

сухофрукти в кількості 160 г (обираються за смаком).

банан - 1 штука.

2 столові ложки лимонного соку.

30 грам м'якого вершкового масла.

Алгоритм приготування:

Подрібнення горіхів у блендері, додавання пластівців.

Нарізання сухофруктів, додавання заготовок у загальну суміш.

Подрібнення банана до стану каші.

Перемішування всіх компонентів, додавання лимонного соку.

Викладання суміші у форму, змащену вершковим маслом.

Випікання в духовій шафі (за температурного режиму, що дорівнює 180 градусів, час випікання - 45 хвилин).

Подрібнення отриманої страви.

Домашні мюслі Використані інгредієнти:


вівсяні пластівці (300 г).

висівки (100 г).

ягоди в сушеному вигляді (100 г).

горіхи будь-якого виду (100 г).

насіння гарбуза (50 г).

0,5 чайної ложки коричневого порошку.

3 столові ложки меду.

Покрокові дії:

Укладання на деко лист пергаменту.

Викладання всіх компонентів (крім меду).

Підсушування інгредієнтів у духовій шафі (необхідна температура - 200 градусів, час підсушування - 7 хвилин).

Додавання меду.

Процес томління (7 хвилин).

Охолодження продукту, перекладання в банку.

Перед подачею страва заливається соком або йогуртом.

Сухі сніданки - продукція, яку слід використовувати як додаткові страви.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0