Холестерин: шкідливі якості та користь

Холестерин: шкідливі якості та користь
Спорт і здоров'я

Усі лікарі говорять про те, що потрібно знизити кількість споживаного холестерину, оскільки він завдає величезної шкоди здоров'ю. Однак існує думка, що холестерин є корисною речовиною, яка може бути корисною для організму. Чи варто відмовлятися від холестеринової їжі, можна дізнатися в цій далі.

Що таке холестерин

Холестерин (холестерол) - це органічна сполука, природний поліциклічний ліпофільний спирт, що міститься в клітинних мембранах усіх живих організмів. Речовина не міститься в клітинах рослин, грибів прокаріотичних організмів.

Холестерин

Цей спирт не розчинний у воді, але добре розчиняється в жирах і органічних розчинниках. Приблизно 80% холестеролу виробляється в організмі людини (печінкою, наднирковими залозами, нирками, кишечником і потовими залозами). Решта 20% надходять з їжею.

Холестерин у крові буває двох видів - «хороший» (здоровий) і «поганий» (шкідливий). «Поганий» холестерин - це ліпопротеїди низької щільності, вони сприяють закупорці кровоносних судин і призводять до атеросклерозу та інших патологій. «Хороший» являє собою ліпопротеїди високої щільності. Вони захоплюють частинки «поганого» холестерину, транспортують їх у печінку, де відбувається переробка речовини і видалення її з організму.

Користь

Для чого ж потрібен холестерин? Його корисні функції полягають у такому:

  • Сприяє виробленню вітаміну D. У присутності сонячного світла з молекул «хорошого» холестерину виробляється вітамін D, який регулює обмін кальцію і фосфору в організмі.
  • Необхідний для нормального вироблення гормонів. За участю холестеролу відбувається синтез таких важливих гормонів, як кортизол, альдостерон, естроген, прогестерон, тестостерон та інших.
  • Відіграє важливу роль у роботі мозку. Науково доведено, що молекули холестерину беруть участь в утворенні нових нейронних зв'язків у клітинах головного мозку. Завдяки цьому поліпшується робота органу, підвищуються інтелектуальні здібності.
  • Підтримує клітинні стінки судин. Жирні молекули є головним компонентом клітинних мембран і роблять кровоносні судини міцнішими.
  • «Хороший» холестерол знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших старечих захворювань, на відміну від »поганого». Якщо регулярно вживати в їжу продукти, багаті на здоровий холестерин, то можна очистити судини та запобігти патологіям.

Їжа з холестерином

Шкода

Потрібно пам'ятати, що користь приносить тільки здоровий холестерол. «Шкідливий» зі свого боку завдає здоров'ю величезної шкоди:

  • Найсерйозніша патологія, яка може розвинутися при надмірному вживанні холестерину - атеросклероз. При цьому захворюванні на стінках судин утворюються холестеринові бляшки, що призводить до виникнення тромбів, звуження судин і порушення циркуляції крові. Через тромби виникає гангрена та інші патології, а якщо тромб утворюється в судині головного мозку, то в людини розвивається інсульт, що може призвести до смерті.
  • Надлишок «шкідливого» холестеролу спричиняє збільшення ваги. Адже він надходить із жирною їжею, в організмі порушується ліпідний обмін, що призводить до ожиріння. Щоб запобігти цьому, потрібно обмежити споживання жирних страв.
  • Виникають захворювання серця. Приблизно в половини хворих на гіпертонію, ішемію та ін., спостерігається підвищений рівень холестерину. Також це пов'язано з тим, що гіпертоніки мають сильну схильність до утворення організмом жирних молекул.

Їжа з поганим холестерином

У яких продуктах міститься

Здоровий холестерин Шкідливий холестерин
Мононенасичені жири Поліненасичені жири Жирні кислоти Омега-3 Насичені жири Трансгенні жири
Оливкова олія, авокадо та оливки, горіхи. Кукурудзяна, соняшникова, лляна олії. Кунжут і насіння соняшнику. Паростки пшениці, соєві боби, сир тофу. Риба жирних сортів, морепродукти, бобові, яйця. Кокосова і пальмова олії, жирні молочні продукти (вершки, сметана, сир), сало, сосиски, жирне смажене м'ясо.

Готова випічка: кекси, торти, тістечка, вафлі. Вершкове масло і маргарин.

Найбільше холестерину містять печінка, нирки, сердечка, вершкове масло, сир. У них міститься здоровий холестерин, але його в цих продуктах занадто багато, тому у великій кількості їх вживати не рекомендується.

Правильна дієта

Щоб рівень поганого холестерину в крові не піднімався і не виникали деякі захворювання, необхідно дотримуватися спеціальної дієти, в якій немає нічого складного.

Насамперед потрібно сильно обмежити продукти, що містять велику кількість поганого холестерину. Особливо уважно потрібно читати склад продуктів, і якщо в них містяться гідрогенізовані жири або гідрогенізована олія, то вони дуже шкідливі та купувати їх не варто (зазвичай це солодощі та магазинна випічка).

Не рекомендується поєднувати в раціоні продукти, багаті на холестерин. Наприклад, якщо на сніданок була смажена яєчня, то на обід краще приготувати відварене м'ясо з овочевим салатом, а на вечерю з'їсти сир або що-небудь «нехолестеринове». Вживання вершкового масла краще звести до мінімуму, а маргарин взагалі не їсти, оскільки він містить велику кількість гідрогенізованих жирів.

Варто враховувати, що навіть корисні продукти, які містять хороший холестерол, після смаження на олії стають шкідливими та небезпечними. Жирні молекули з «хороших» перетворюються на «поганих» і осідають на стінках судин.

Якщо рівень холестерину в крові високий, то допомогти його знизити допоможуть правильне харчування (більше рослинної їжі), спорт, лазня або сауна. У раціон потрібно ввести якомога більше їжі, багатої на клітковину та корисні Омега-3 та Омега-6 кислоти, які сприяють зниженню холестеролу та очищенню судин від холестеринових бляшок.

Холестерин - одночасно і друг, і ворог людини. Без цієї речовини стають неможливими деякі процеси в організмі, проте вона здатна завдати сильної шкоди при надмірному вживанні. Тому, щоб не допустити розвитку атеросклерозу та інших хвороб, потрібно слідкувати за якістю продуктів, які вживають, і вести здоровий спосіб життя.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0