Що шкідливіше чіпси чи попкорн

Попкорн і чіпси - одні з найпопулярніших продуктів, що вживаються як закуска. Ці харчові продукти не призначені для насичення організму. Зазвичай їх використовують для більш приємного проведення часу, наприклад, як закуску під час перегляду фільмів, на прогулянці тощо. п. Належать до категорії швидкого харчування, тому важливо вживати їх у помірній кількості, щоб уникнути шкоди для здоров'я.
Відмінності та особливості приготування
Попкорн готується зі спеціальних сортів кукурудзи. Зерна нагріваються до певної температури, розриваються і набувають повітряної структури. Зазвичай у готовий продукт додають цукор, сіль та інші добавки для надання смаку. Попкорн часто називають «повітряною кукурудзою». Для виготовлення застосовуються спеціальні маїсові сорти кукурудзи.
Кукурудзяне зерно має особливий склад і структуру: складається з крохмалю, всередині якого є крапелька води. Під час нагрівання вода перетворюється на пару, тиск зростає, внаслідок чого зернятко вибухає і значно збільшується. Найпростіше готувати попкорн у гарячій рослинній олії в сковороді або каструлі. Також можна готувати його в мікрохвильовій печі або духовці.
Чіпси виготовляють, як правило, з картоплі. Деякі виробники також пропонують аналоги з інших коренеплодів і різних плодів. Зараз багато виробників також використовують пшеничне і кукурудзяне борошно, спеціальні суміші з крохмалем. Готуються за допомогою обсмажування в олії (фритюр).
Чіпси продаються як уже готовий до вживання продукт. Попкорн зазвичай готують безпосередньо перед продажем. Також може продаватися і в уже готовому вигляді. Попкорн можна самостійно готувати в домашніх умовах, кукурудза продається в супермаркетах і на ринках. Чіпси рідше готують удома через більшу складність процесу.
Шкода чіпсів для організму
Чіпси вважаються досить шкідливими для людини, тому їх не слід вживати у великій кількості. Особливо шкідливими є чіпси, виготовлені із синтетичних сумішей, а не натуральної картоплі. Надмірне вживання (1 пачка на день - це вже багато) продукту може призвести до таких негативних наслідків:
- Порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Насамперед з'являється печія, надалі розвивається гастрит.
- Порушення обміну речовин через великий вміст солі.
- Ризик розвитку онкологічних захворювань через високий вміст канцерогенних речовин. Канцерогени утворюються під час нагрівання олії до високої температури.
- Виникнення серцево-судинних захворювань і ослаблення кісток внаслідок впливу хлориду натрію, який у великій кількості міститься в продукті.
- Ослаблення імунної системи.
- Порушення роботи нирок і печінки.
- Погіршення статевої функції в чоловіків. Знижується активність вироблення насінини.
- Підвищення ймовірності розвитку грудних пухлин у жінок.
- Нервові розлади через пригнічення метаболізму солями.
- Підвищення рівня поганого холестерину. Особливо актуально для людей, які регулярно вживають чіпси. Високий холестерин є причиною серцево-судинних захворювань.
- Погіршення зору внаслідок впливу акриламіду - токсичної речовини, що утворюється під час розкладання крохмалю.
- Порушення синтезу ДНК через вплив канцерогену гліцидаміду. Це може стати причиною мутацій, тому вагітним жінкам вкрай не рекомендується їсти чіпси.
- Порушення водно-електролітичного балансу через утримання солями води в організмі.
- Подразнення слизової оболонки шлунка.
- Збільшення ваги через високу калорійність.
Чим може нашкодити попкорн
Попкорн вважається більш безпечним продуктом харчування, проте також може завдати шкоди здоров'ю:
- Порушення балансу електролітів під впливом солі. Актуально для солоного попкорну. У цьому разі продукт діє за аналогією з чіпсами.
- Поява зайвої ваги при частому вживанні солодкої повітряної кукурудзи. У кукурудзі вже від самого початку багато калорій, кількість яких зростає при додаванні цукру. У разі надмірного вживання можливе ожиріння.
- Підвищення ризику утворення пухлин. Актуально для попкорну, що виготовляється з використанням рослинної олії. Тому закуска, зроблена в духовці без олії, вважається більш безпечною.
- Ризик виникнення фіброзу тканин легенів через виділення з олії токсичної речовини діацетилу.
- Розвиток цукрового діабету, панкреатиту й атеросклерозу. Захворювання можуть виникнути через високий вміст вуглеводів, жирів, цукрів і різних смакових добавок.
- Гастрит шлунка при регулярному вживанні. У групі ризику перебувають діти. Негативний вплив на шлунок чинять насамперед підсилювачі смаку та ароматизатори.
- Ризик пошкодження зубної емалі жорсткою оболонкою зерна кукурудзи, яка залишається в складі попкорну після приготування. Є ймовірність пошкодження ясен і появи кровотечі.
Висновки: що шкідливіше
Згідно з дослідженнями, чіпси є більш небезпечною закускою. Особливо це стосується чіпсів, вироблених не зі справжньої картоплі, і тих, що містять велику кількість хімічних добавок. Такі закуски насамперед спричиняють ризик розвитку порушень у роботі шлунково-кишкового тракту та ракових пухлин.
Попкорн - безпечніша їжа, що містить значно менше калорій і шкідливих речовин. Вживання цього продукту сприяє насиченню організму. Відповідно, якщо їсти попкорн у невеликій кількості перед прийомом їжі, загальна калорійність з'їденого не зросте. У випадку з чіпсами, сумарна калорійність зростає щонайменше на 12%, оскільки сама закуска не викликає почуття насичення.
Смажений в олії попкорн також є шкідливим, оскільки містить канцерогени та інші небезпечні речовини. Тому рекомендується вживати закуску, приготовану гарячим повітрям під тиском (не в мікрохвильовій печі), що не містить олії, цукру та солі. Такий продукт виходить відносно дієтичним.Чіпси особливо не рекомендуються людям із хворобами ШКТ і серцево-судинної системи. Попкорн без масла - більш здорова їжа для таких людей. Але, в цілому обидві закуски не можна їсти в значних обсягах, навіть по невеликій порції щодня. Навіть при дотриманні всіх технологічних вимог і застосуванні якісної сировини, ці продукти містять шкідливі речовини, які можуть порушувати роботу різних систем організму.



