Ромашковий чай: чим корисний і чим шкідливий

Ромашка відома всім від малого до великого. Але не всі знають про її корисні властивості та вплив на організм людини. Але ж ця рослина застосовується не тільки в цілительстві, а й в офіційній медицині. не тільки в Росії, а й в інших країнах.
Найвідоміший спосіб вживання - це ромашковий чай. Хоча, насправді, його і чаєм назвати можна насилу. Скоріше настій (або відвар) із квіток ромашки.
Склад
Своїми цінними лікувальними якостями рослина зобов'язана корисним компонентам у своєму складі. Найціннішим з них є ромашковий азулен - синій хамазулен, що входить до складу ефірної олії ромашки. Також у квітах ромашки можна виявити аскорбінову, саліцилову, нікотинову кислоти, білки, слиз і дубильні речовини.
Гіркоти, камедь, каротин, а також флавоноїди теж входять до хімічного складу ромашки аптечної. Рослина містить значну кількість вітамінів групи A і C. З мікроелементів до складу ромашки входять:
- Са
- Mg
- Fe
- Mn
- Cu
- Zn
- Со
- Сг
- Al
- Ва
- V
- Se
- Ni
- Pb
- I
Як заварити чай
Для ромашкового чаю потрібно взяти 2 ложки сушених суцвіть. Якщо ромашка в пакетиках, достатньо одного на чашку. Залити квітки водою, доведеною до кипіння і дати настоятися протягом трьох хвилин. Потім процідити і чай готовий до вживання. За бажання напій можна підсолодити. Але не варто забувати про правила вживання: добова норма чаю - 3 чашки.
Якщо не дотримуватися рекомендацій щодо добових норм напою, можна викликати серйозні збої в роботі центральної нервової системи. Також у разі передозування можуть спостерігатися такі симптоми, як:
- Аритмія.
- Слабкість і запаморочення.
- Головний біль.
- Порушення дихання.
- Сонливість.
Корисні властивості чаю з ромашкою
- Заспокійливе. З давніх-давен ромашковий чай вживався для досягнення заспокійливого ефекту. Дослідження неврологів доводять, що щоденне вживання напою з ромашкою покращує роботу центральної нервової системи, а також психічне здоров'я людини. Його рекомендують у разі появи симптомів депресії, погіршення пам'яті, тривожного стану, для підвищення тонусу організму.
- Імуностимулювальний. Наукою доведено, що щоденне вживання чаю з ромашкою допомагає зміцнити імунітет. Відбувається це через феноли, які не дають змоги розвиватися патогенним мікроорганізмам.
- Протиракове. Завдяки вмісту апігеніну допомагає при руйнуванні онкогенних клітин. Застосовується як профілактичний засіб у разі онкологічних захворювань.
- Розширення судин мозку. Гліцин у складі ромашки допомагає в разі мігрені, розширює стінки судин, знімає спазми і больові відчуття.
- Для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту. Активні речовини ромашкового чаю чинять заспокійливу дію в разі подразнення кишечника, підвищеного газоутворення, печії. Чай застосовується як в'яжучий засіб при проносі. допомагає при легких харчових отруєннях.
- У разі захворювань ротової порожнини. Має протизапальну, загоювальну, антисептичну дію в разі пародонтозів і стоматитів. Допомагає усунути кровоточивість ясен.
- Для жіночого здоров'я. Допомагає усунути хворобливі відчуття під час місячних.
- У косметології. Рекомендується як зовнішній засіб для протирання шкіри. Використовується при вугровому висипі, дерматитах.
- У трихології. Використовується як ополіскувач. Допомагає боротися із сухістю і ламкістю кінчиків волосся. Допомагає волоссю набути здорового блиску. Може застосовуватися як природний освітлювач.
- У разі запалення сечовивідних шляхів. Допомагає зняти набряки слизових оболонок. Виступає як антисептик під час виведення бактерій із сечоводу. Допомагає знеболити сечові протоки.
- Для профілактики простатиту. Чинить діуретичну та знеболювальну дії. Сприяє усуненню печіння та нормалізації сечовипускання.
Чай із ромашкою в дитячому віці
- Дітям рекомендується змащувати ясна ромашковим напоєм під час прорізування зубів.
- Слабкий настій ромашки допомагає заспокоїти дитину в разі підвищеної збудливості.
- Використовується для заспокоєння в разі кольок, а також для нормалізації випорожнень у разі закрепів і діареї.
Користь ромашкового чаю під час вагітності
Використання настою ромашки під час спринцювання або полоскання допоможе під час профілактики молочниці, стоматиту та інших запальних процесів слизових оболонок.
Також чай із ромашки усуває м'язові спазми, головні болі, полегшує болісне сечовипускання, допомагає в разі нападів токсикозу. А також служить джерелом вітамінів, необхідних для виношування плоду.Можлива шкода
Не рекомендується вживати чай з ромашки людям:
- Схильним до алергічних реакцій.
- З низьким артеріальним тиском.
- Із психічними захворюваннями та розладами.
- З індивідуальною непереносимістю ромашки.
Рецепти
Ромашковий чай із м'ятою:
- Суцвіття ромашки - 1 чайна ложка.
- М'ята - 4 листочки (або пів чайної ложки сушеної).
Залити 200 гр гарячої води, настоювати протягом 5 хвилин. Приймати з невеликою кількістю меду перед сном для зняття втоми.
Для поліпшення чоловічого здоров'я і потенції змішуються в рівних кількостях ромашковий цвіт, листя смородини і кропиви, а також ягоди чорниці та горобини. Далі заварити суміш із розрахунку чайна ложка на склянку окропу. За добу потрібно приймати не менше двох літрів напою.
Зелений чай із додаванням ромашки:
- Зелений чай - 1 чайна ложка.
- Ромашка - 0,5 чайної ложки.
- Гаряча вода - 200 мл.
Настояти протягом 3-5 хвилин, вживати без цукру.
У разі метеоризму рівну кількість суцвіть ромашки і материнки залити склянкою окропу, настояти протягом двадцяти хвилин, потім процідити. Приймати рекомендується 2 рази/день.
Для нормалізації роботи шлунка і в разі застудних захворювань. Столову ложку ромашкових суцвіть залити окропом і настояти на паровій бані 20 хвилин. Потім залити цим настоєм 2 чайні ложки дрібно рубаного імбиру. Через п'ять хвилин процідити, вживати з додаванням меду.
Ось за такими простими рецептами можна заварювати ромашковий чай. Але про обережність теж не слід забувати. Адже скромна лікарська ромашка здатна приносити не тільки користь. Перед використанням краще порадитися з лікарем для встановлення дозування та оптимального способу застосування.



