Петрушка - користь і шкода для здоров'я

Петрушка вважається однією з найпоширеніших серед пряних трав, які застосовуються в приготуванні страв. Цю рослину можна назвати справжньою знахідкою. Завдяки насиченому складу, при регулярному вживанні позитивно впливає на організм. Петрушку не важко буде придбати в будь-яку пору року, і вона може зберігатися протягом досить тривалого часу, не втрачаючи при цьому своїх корисних якостей.
Крім позитивного впливу, ця рослина може завдати і шкоди деяким людям. Саме тому вкрай важливо розібратися, що ж вона із себе представляє насправді, які її особливі властивості.
Що це таке
Петрушкою називають пряну рослину, що належить до сімейства Зонтичних. Також її можуть іменувати як петрушка кучерява, або кучерява. Це пов'язано з тим, який вигляд має її листя. Їх часто застосовують як приправу. Як правило, у свіжому або сухому вигляді. Іноді петрушку можуть і засолювати в банках для тривалішого зберігання.
Поширена практично скрізь. У тому числі, в місцевостях із суворим кліматом. Рослина має досить багатий хімічний склад. Сюди входять: вітамін C, каротин, різні мінеральні речовини та ефірні олії. Саме завдяки останнім у петрушки своєрідні аромат і смак.
Зрозуміло, через свій унікальний склад рослина є дуже корисною для організму людини. Петрушка має величезну кількість корисних властивостей.
Користь
Розглянута приправа несе в собі величезну кількість різних цілющих якостей. Це вкупі з доступністю незалежно від пори року робить її однією з найцінніших рослин. Чим же корисна петрушка?
- Підсилює імунітет. Це є особливо актуальним у разі різноманітних вірусів та в холодну пору року.
- Полегшує відходження мокротиння. Відмінні відхаркувальні властивості зумовлені наявністю ефірних олій у складі.
- Володіє чудовими антисептичними якостями. Саме петрушку модно назвати природним антисептичним засобом.
- Знижує концентрацію глюкози. Це особливо важливо для осіб, які страждають на цукровий діабет.
- Чудовий сечогінний засіб. Виводить рідину в разі набряків.
- Сприяє позбавленню від хвороб дихальної системи в хронічній формі. Наприклад, бронхіт або тонзиліт.
- Володіє очисними властивостями. Очищає від токсинів і шлаків.
- Корисна в разі нирковокам'яної хвороби. Виводить камені й загалом позитивно впливає на ниркову систему
- Незамінна при порушенні обміну речовин. Сприяє його нормалізації.
- Допомагає при болях під час менструацій. Зменшує їхню вираженість.
- Сприяє зниженню ваги. Часто входить у різні дієти для схуднення.
- Покращує функціонування репродуктивної системи як у чоловіків, так і у жінок. Сприятливо впливає на гормональний фон.
- Допомагає за проблем сечостатевої системи, ліквідує запальний процес.
- Терапія і профілактика серцевих недуг. Збільшує працездатність серця і судин.
- Благотворно впливає на систему травлення. Також дуже корисна для шлунково-кишкового тракту.
- Усуває запальні процеси в ротовій порожнині та допомагає загоєнню ран. Позбавляє від неприємного запаху з рота.
- Стабілізує працездатність нервової системи. Петрушка - природний засіб від депресивних станів. Покращує процес сну в цілому, знижує тривожність.
- Чудово очищає і тонізує шкіру, робить її більш здоровою. Уповільнює старіння й усуває запальні вогнища.
- Зменшує біль у разі укусів комах. Також зменшує припухлість і почервоніння.
- Допомагає справлятися з негативними наслідками впливу навколишнього середовища. Це можливо завдяки насиченню організму всіма потрібними компонентами.
Наполегливо рекомендується включати петрушку до свого раціону харчування тим, хто має трудову діяльність, пов'язану з підвищеними розумовими і фізичними перевантаженнями та систематичним дефіцитом сну. Приправа має загальнозміцнювальні та відновлювальні якості.
Як видно з вищесказаного, розглянута рослина є дуже корисною для багатьох людей. Попри це, існують ситуації, коли вживання прянощі в їжу може завдати істотної шкоди.Шкода
На жаль, у цієї рослини існує шкода і протипоказання. Вкрай не радять вживати його під час вагітності. Вважається, що приправа може призвести до виникнення передчасних пологів, а також посприяти викидню, якщо йдеться про ранні терміни. Що ж стосується періоду годування, то від петрушки найкраще відмовитися або вживати в маленьких кількостях.
Категорично не можна використовувати в їжу цю рослину, якщо присутні:
- Схильність до алергічних реакцій - можливе загострення як уже наявної алергії, так і висипань на шкірі через зловживання петрушкою.
- Захворювання сечового міхура - наприклад, цистит.
- Наявність запалень у нирках.
- Сечокам'яне захворювання.
- Усі хронічні хвороби внутрішніх органів (через присутність у складі великої кількості ефірних олій є ризик загострення, слід уточнити в лікаря допустимість вживання прянощі).
Ігнорування цієї інформації несе в собі ризик погіршення стану здоров'я. Тому, якщо є хоча б один пункт з вищесказаного, то найкраще проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути небезпечних наслідків.
Поради та як правильно приймати
Незважаючи на очевидну користь петрушки для організму, її надмірне вживання може завдати шкоди здоров'ю. Тому не рекомендується використовувати рослину в дуже великій кількості. В іншому разі, це здатне спровокувати такі побічні ефекти:
- Сильне зниження ваги.
- Болі в голові.
- Нудота.
- М'язові болі та судоми.
- Гіпергематорексія.
Якщо щось із цього присутнє, то необхідно припинити вживання петрушки і звернутися до лікаря. Не виключено, що часом поява того чи іншого симптому безпосередньо пов'язана з наявністю того чи іншого захворювання (список протипоказань) і людина цього не знала.
Також варто розуміти, що рослина не в змозі повною мірою замінити лікарські препарати. Наприклад, не варто очікувати швидкого знеболювального ефекту або сподіватися на те, що зайва вага за регулярного застосування в їжу піде. В останньому випадку вирішальну роль відіграє збалансоване харчування та здоровий спосіб життя.
Висновок
Петрушка має безліч цілющих властивостей і здатна значно поліпшити здоров'я людини в багатьох сферах. Разом з цим, іноді вона може заподіяти організму недуги. У будь-якому разі, цією рослиною зловживати не варто.



