Користь і шкода кропу для організму

Важко переоцінити користь зелені в раціоні харчування людини. Однією з найпопулярніших і найулюбленіших трав є кріп. Його свіжий аромат і пряний смак гармонійно покращує смакові характеристики багатьох страв. Ця чарівна приправа з успіхом застосовується і в народній медицині, приносячи величезну користь здоров'ю.
Що таке кріп
Це однорічна рослина зонтичних з тонкими різьбленими зеленими листочками, усі частини якої використовують для вживання в їжу в багатьох куточках земної кулі. У далекі часи ці прянощі вирощували виключно в декоративних цілях. Чоловіки підносили букети з кропу своїм обраницям і присвячували їм оди.
Відмінною рисою цієї рослини є феноменальна здатність оздоровлювати організм. Він має виражену заспокійливу, антиоксидантну, бактерицидну і спазмолітичну дію.
Цікаво! Під час вживання трав'яних відварів цієї культури комплексний благотворний вплив чиниться на весь організм загалом.
Склад
Вміст вітамінів, що входять до складу кропу теж вражає. Лідирують вітаміни С, В1, А і фолієва кислота. Також він містить достатню кількість таких елементів як залізо і калій, незамінних для забезпечення повноцінної роботи всіх органів і систем.
Кріп часто плутають з іншими представниками цього сімейства, наприклад, із фенхелем.
Незважаючи на очевидну візуальну схожість, це абсолютно різні рослини.
Кріп буває дикий і одомашнений. Зовнішній вигляд рослини, що вільно росте, відрізняється від домашньої більшими листами і високим м'ясистим стеблом.
Корисні властивості
Кріп благотворно впливає на весь організм загалом і має безліч корисних властивостей. До них належать такі:
- Покращує діяльність шлунково-кишкового тракту, стимулює вироблення травного соку. Ефективний у разі закрепів і метеоризму. Це особливо актуально для жінок у період вагітності. Причому відвар насіння кропу можна давати навіть немовлятам.
- Профілактує і лікує остеопороз, зміцнює кістки. Дрібні тріщини і великі переломи швидше загояться при достатньому вживанні в їжу кропу.
- Нормалізує артеріальний тиск. Гіпертоніки можуть узяти на озброєння цей гіпотензивний засіб, як ефективний спосіб поліпшити свій стан без таблеток. Однак слід пам'ятати, що кріп є лише допоміжним методом лікування гіпертензії, у жодному разі не можна відмовлятися від медикаментозної терапії.
- Знижує проникність судинної стінки і зміцнює її тонус. Це сприяє поліпшенню кровообігу всіх внутрішніх органів, зменшенню набрякового синдрому.
- Зміцнює імунну систему. У сезон застуд кріп є незамінним засобом для профілактики вірусних інфекцій
- Має протизапальну, відхаркувальну дію, розріджує мокротиння. Це особливо важливо при гострих респіраторних захворюваннях, грипі та патології дихальних шляхів.
- Надає уросептичний ефект. Цілющі властивості цієї прянощі може випробувати на собі сечовидільна система: цистит, уретрит, нетримання - ці недуги успішно купіруються після тривалого вживання кропового відвару.
- Є хорошим седативним і протитривожним засобом. Гарячий настій допомагає при дратівливості та нервових зривах. З його допомогою можна домогтися спокійного сну, зменшення нервозності та заспокоєння нервової системи загалом. Безсоння мине, а сприйнятливість до стресових ситуацій знизиться.
- Підтримує нормальний рівень цукру крові. Існує думка про користь прянощі для людей, які страждають на цукровий діабет як доповнення до гіпоглікемічної терапії.
- Зменшує інтоксикацію і виводить токсини. Після алкогольних узливань розсіл від огірків прекрасно зніме всі симптоми похмілля, багато в чому завдяки кропу, що міститься там.
Достатню кількість зелені рекомендується додавати до звичних страв жінкам, які нещодавно народили, для збільшення цінності та жирності грудного молока.
У разі обмороження, вугрової висипки, фурункулів та інших шкірних захворювань рекомендують примочки із соку кропу. Також він ефективний при грибкових ураженнях шкіри.
Кріп широко використовується в косметології під час виготовлення різних кремів, масок, шампунів.
Потенційна шкода кропу для здоров'я людини
Для того, щоб не погіршити погіршення загального самопочуття, необхідно знати про можливий негативний вплив цієї рослини.
Мінусами вживання кропу є:
- Можливість швидкого зниження АТ. Тому гіпотонікам, людям, які приймають ліки від тиску, вживати в їжу кріп слід з обережністю. Він може спровокувати погіршення стану, аж до запаморочень і непритомності.
- Імовірність зниження гостроти зору. Особам, які носять окуляри або контактні лінзи, не варто захоплюватися цією пряністю.
- Ризик розвитку алергії на ефірні олії, що містяться в рослині. У разі схильності до алергологічних реакцій вживання кропу або страв, що його містять, потрібно починати з мінімальних доз.
Однак періодичне застосування його в кулінарних цілях і невеликих кількостях, навіть у споживачів із групи ризику, не викличе негативних наслідків.
Рецепти та поради з приготування цілющих настоїв
У складі відвару з кропу міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів. Завдяки цьому важко переоцінити його користь для оздоровлення організму та підвищення життєвого тонусу. Такі відвари широко застосовують у народній медицині. До найбільш ефективних належать:
- Кропова вода з насіння. 2 столові ложки подрібненої сировини заливають 300 мл води. Настоюють близько 15 хвилин на водяній бані. Склад готовий до вживання після охолодження до кімнатної температури. Застосовують по 1/3 склянки 2-3 рази на день.
- Кропова олія. Для виготовлення цього корисного продукту потрібно взяти подрібнене насіння і залити соняшниковою або оливковою, лляною олією в пропорції 1:1. Отриманий склад слід зберігати в холодильнику. Можна використовувати як заправку для приготування салатів або маринаду. Такою олією рекомендується змащувати слизову носа під час сезону застуд.
- Винна настоянка. У скляну пляшку необхідно помістити 100 гр. висушеного кропу. Потім додати 1 л. білого або червоного сухого вина. Перемішати і помістити в темне провітрюване приміщення. Настоювати 5-7 днів, періодично струшуючи. Вживати по 30-50 грам тричі на день перед їжею.
Кріп можна вирощувати на підвіконні у квартирі цілий рік. Для цього не потрібно великих зусиль, зате буде постійний доступ до найсвіжішої зелені.
У всіх народів світу кріп вважається корисною культурою. Область його застосування досить різноманітна. Парасольки зелені надають стравам пікантного неповторного смаку, насіння використовують для приготування лікувальних зілля і корисних відварів. Регулярне вживання кропу в різних видах допоможе оздоровити організм і підвищити загальну працездатність.



