Кальмари: користь і можлива шкода для здоров'я

Морепродукти як основа раціону для здорового харчування видаються цілком логічним вибором. Справді, мешканці морських глибин володіють величезною кількістю корисних речовин, які благотворно впливають на організм людини. Навіть дослідження, що проводилися з метою виявлення найбільш дієтичного і збалансованого харчування, беззастережно містили в собі продукти, приготовані з дарів моря.
До таких продуктів традиційно відносять не тільки океанську та морську рибу, а також мідії, устриці, кальмари, креветки та морську капусту. Завдяки світовій харчовій промисловості, всі ці представники флори і фауни підводного світу можуть потрапити на наш стіл у будь-яку пору року, було б бажання і гроші.
Хто такі кальмари
Яких тільки кальмарів не існує у водах Світового океану! Розміри представників цього загону головоногих молюсків сильно варіюються: на одному краю шкали стоїть карликовий кальмар-порося розміром лише 10 сантиметрів, а на іншому - гігантський кальмар з довжиною одних тільки щупалець до 12 метрів, який став прообразом кракена зі страшних історій, які колись розповідали моряки в кожному морському порту...
Кальмари мешкають практично на всіх широтах, від теплих морів тропіків до арктичних просторів. Вони мають вісім рук, доповнених двома щупальцями-хватами. На кінцях кінцівок є присоски, що допомагають цим дивовижним тваринам полювати - всі вони є хижаками. У центрі пучка щупалець розташований рот у вигляді дзьоба. Кальмари є дуже рухливими і сильним істотами. Однак здатність до зміни забарвлення у них не так розвинена, як, наприклад, у каракатиць.
Очі цих головоногих за складністю не поступаються людським, а будова головного мозку і складна поведінка дають змогу говорити про них як про одних із найрозумніших тварин на Землі.
Завдяки особливій будові тіла вони пересуваються, як і інші головоногі молюски, виштовхуючи з себе воду і перетворюючи її на реактивний струмінь. Їхнім плавним і правильним рухам допомагає плавник, який тягнеться в окремих представників практично по всьому тілу.Корисні властивості
- М'ясо кальмарів практично не містить холестерину, а речовини, що входять до його складу, навпаки, сприяють зниженню його рівня в організмі людини. Тому він показаний не тільки атлетам, які набирають м'язову масу, а й людям, які страждають на надмірну вагу.
- Кальмари містять велику кількість міді, яка бере участь у формуванні еритроцитів крові, її дефіцит в організмі може призвести до анемії або недокрів'я.
- Одним із важливих елементів, що містяться в цих морепродуктах, є селен, який має протизапальні та антиоксидантні властивості, що благотворно впливає на стан суглобів і перешкоджає розвитку артриту.
- Кальмари мають високий вміст білка, що укупі з низьким вмістом шкідливого холестерину робить цей продукт відмінною добавкою до раціону атлетів. Адже білки відіграють важливу роль у формуванні м'язової маси і правильному їхньому розвитку.
- Кальмари є цінним джерелом мінерального фосфору, який бере участь у зростанні зубів і кісток, що особливо важливо для дітей і підлітків, які активно ростуть.
- Завдяки високому вмісту вітаміну В12, їх вживання в їжу допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань - інсульту, інфаркту та підвищують тонус кровоносних судин, що є хорошою профілактикою атеросклерозу.
- Калій, що міститься в м'ясі кальмарів, сприяє нормалізації артеріального кров'яного тиску в гіпертоніків.
- Будучи чудовим джерелом магнію, кальмари допомагають розслабляти нервову систему і знімати м'язові спазми, підвищуючи загальне самопочуття.
- Цинк у великій кількості присутній у м'ясі кальмарів. Нестача цинку веде до підвищеної схильності до інфекційних захворювань.
- На думку фахівців, м'ясо кальмарів має антисклеротичні властивості і сприяє поліпшенню пам'яті та стимулюванню розумової діяльності. Ця властивість особливо корисна для людей, чия робота пов'язана з розумовою працею.
- У кальмарах містяться речовини, що сприяють виведенню з організму солей важких металів.
- М'ясо кальмарів підвищує вироблення шлункового соку, тим самим допомагаючи їжі добре засвоюватися. Воно підвищує апетит, а їжа перетравлюється набагато легше, що позбавляє людину від неприємного відчуття тяжкості в животі.
Шкода від вживання в їжу
- У зв'язку із забрудненням Світового океану, підвищується ризик отруєння морепродуктами, в яких накопичується ртуть. І хоча вміст ртуті в м'ясі кальмарів все ж нижчий, ніж у решти мешканців підводного світу, потенційна шкода існує.
- Індивідуальна непереносимість морепродуктів у загальному випадку і м'яса кальмарів зокрема може зіграти з вами злий жарт і нагородити харчовою алергією.
- Надмірне вживання в їжу сушених кальмарів небажане, оскільки вони сприяють затримці та відкладенню солей в організмі.
- Якщо у жінки є дитина на грудному вигодовуванні, вживати в їжу цих молюсків вкрай небажано: у немовляти може розвинутися алергія.
- Як правило, вирощені в штучних умовах кальмари перенасичені антибіотиками, барвниками і тому подібними речовинами.
Як правильно готувати і вживати в їжу
У їжу вживається не весь молюск, а тільки тушка і щупальця. Якщо ви купили їх замороженими або щойно витягли з холодильника, то слід їх розморозити за кімнатної температури, після чого залити окропом на одну хвилину. Шкурка стане згортатися і її можна буде видалити разом із нутрощами. Після цього їх поміщають у киплячу воду на нетривалий час (не більше 2 хвилин). Інакше вони стануть тягучими і абсолютно непридатними для подальшої кулінарної обробки.
Після цього кальмари готові для подальшого готування найрізноманітнішими способами на ваш вибір: смаження, тушкування, консервування та приготування салатів.
Висновок
Корисні властивості кальмарів безумовно дозволяють назвати їх чудовою дієтичною їжею.
При правильному приготуванні та за умови їхньої свіжості вони стануть цілком частим гостем на вашому обідньому столі. Різноманітні рецепти приготування кальмарів є практично на кожному кулінарному сайті в інтернеті.



