Користь і шкода груші для організму людини

Брак вітамінів і мікроелементів призводить до того, що організм слабшає, з легкістю здається захворюванням. Для заповнення дефіциту корисних речовин можна скористатися комплексними синтетичними вітамінами. Однак питання про їх засвоюваність і реальну користь для людини досі активно обговорюється.
Набагато смачніший і приємніший спосіб поправити здоров'я, запобігти його погіршенню надалі - включити в меню фрукти й овочі. Груша, що належить до сімейства Рожевих, не є винятком.
Груша - фрукт на будь-який смак
У всіх продуктових супермаркетах знайдеться не менше 3 сортів груш. У сезон число збільшується до 5-6 сортів. При цьому реальна їх кількість не піддається підрахунку, оскільки селекціонери невпинно працюють над виведенням нових плодів.
Серед наявного різноманіття кожен знайде свій фрукт. Вони розрізняються:
- Формою. Традиційно плоди асоціюються з лампочкою, але їхня форма може бути більш витягнутою, округлою, навіть майже циліндричною.
- Кольором. Тут вам світло-жовті, жовті, зелені, червоні, червоно-зелені, помаранчеві, бурі та майже коричневі фрукти.
- Соковитістю. Деякі сорти в стані стиглості буквально стікають соком, інші - до останнього залишаються сухуватими.
- Жорсткістю. Плоди варіюються від жорстких і хрустких до м'яких, розсипчастих.
Незалежно від сорту, груші мають виражений смак і терпкий аромат. Це робить їх помітними інгредієнтами багатьох страв.
Користь груші для організму
У грушах міститься комплекс вітамінів і мікроелементів. Кожен із них несе певну користь для організму людини.
Так, стиглий фрукт без обробки багатий:
- Вітаміном А. Його ретиноїди беруть участь у синтезі різних ферментів, статевих гормонів. Необхідний для формування і росту кісток, здоров'я зорової, імунної системи. Покращує стан шкіри, запобігаючи її сухості та старінню.
- Вітамінами групи B (B1, B2, B5, B6, B9). Вони благотворно впливають на нервову, серцево-судинну систему.
- Вітамінами C і P. Особливо ефективні в дуеті, оскільки вітамін P підвищує засвоюваність аскорбінової кислоти. Разом від «будують» імунний захист організму і борються зі стресами, перевтомою.
- Вітаміном PP або нікотиновою кислотою. Вона бере участь в обмінних процесах, покращує роботу кровоносної системи.
Завдяки такій комбінації мікроелементів і вітамінів, вживання груш показано в разі:
- Проблем зі шлунково-кишковим трактом, пов'язаних із порушенням його мікрофлори. Стиглі плоди покращують перистальтику кишківника, сприяють виведенню шкідливих речовин з організму.
- Цукровому діабеті. Груші містять більше фруктози, ніж глюкози. При їх вживанні інсулін не піднімається до високих значень, а підшлункова залоза не піддається підвищеному навантаженню.
- Діареї. У цьому разі краще вживати жорсткі, злегка терпкі фрукти. У них багато дубильних речовин, що зміцнюють випорожнення.
- Зниження гемоглобіну. Залізо в плодах стимулює вироблення еритроцитів. При регулярному вживанні свіжих фруктів відбувається зміцнення капілярних стінок.
- Запаленнях сечостатевої системи. Низький вміст солей у м'якоті груш робить їх смачним перекусом при комплексному лікуванні нефриту, сечокам'яної хвороби.
- Вагітності, якщо немає проблем із кишечником. Фолієва кислота, що міститься у фрукті, запобігає розвитку вад у дитини.
- Застуді, ГРВІ. Вживання свіжих груш підвищує опірність організму вірусам і бактеріям, допомагає відновлювати сили.
Зверніть увагу: найбільшу користь для організму несуть плоди середньої жорсткості, без темних плям, вм'ятин і неприємного кислого запаху.
Коли груша шкодить
За всієї своєї користі деяким людям груші протипоказані, наприклад, у разі:
- Гострого панкреатиту.
- Алергічній реакції.
- Синдромі подразненого кишечника.
- Коліт, гастрит.
Кілька порад щодо «правильного» вживання груш:
- Свіжі плоди не варто їсти разом із м'ясом та іншими продуктами, що довго перетравлюються. Це посилює навантаження на шлунок і підшлункову залозу.
- Не рекомендується їсти їх натщесерце. Краще витримати півгодини після основного прийому їжі. В іншому разі фрукти спричинять подразнення слизової шлунка.
- Не слід переїдати груші. Це може призвести до підвищеного газоутворення, дискомфорту в животі та діареї.
Таким чином, груші шкідливі тільки тоді, коли до їх вживання є прямі протипоказання. В інших випадках достатньо дотримуватися певних правил, щоб фрукт негативно не вплинув на здоров'я людини.
Як можна вживати груші
Свіжі груші - найкращий варіант для підживлення організму мікроелементами та вітамінами. У плодах, які не піддавалися обробці, їхня максимальна кількість. Вживати також можна:
- Сушені або в'ялені плоди. У цьому вигляді їх зручно зберігати і цілий рік варити компоти, робити лікувальні настоянки, відвари. Так компот із груш - гарний сечогінний засіб, а відвар із сушених часточок має протикашльовий ефект.
- Запечені фрукти. Під час запікання в них зберігаються майже всі корисні речовини. Вони не чинять подразнювального впливу на кишечник, шлунок.
- У вигляді свіжовичавленого соку. У ньому менше клітковини, ніж у цілому фрукті. Це сприяє кращому засвоєнню соку.
- У вигляді варення, джему, різноманітної випічки. Однак у цих випадках кількість цукру не дозволяє говорити про користь готових продуктів.
- Зверніть увагу: плоди груші поєднуються з багатьма продуктами. Серед них сир, сир, зелень, мед, горіхи.
Груша в повсякденному меню - висновки
Груша практично в будь-якому вигляді - це комора здоров'я. З урахуванням наявних захворювань підбирають певний варіант вживання фруктів, їхню кількість. Для цього може знадобитися консультація фахівця - терапевта, гастроентеролога, ендокринолога, дієтолога.
Якщо проблем зі здоров'ям немає, то груша в повсякденному меню - хороша профілактика безлічі захворювань. Ну а десерти і випічка з нею стануть смачними ласощами, які просто піднімуть настрій.



