Курка гриль: чим корисна і чим шкідлива

До звичайної запеченої курочки звикли всі, а ось курка-гриль є стравою порівняно новою, і багато хто хоче спробувати її, але не знає, що це. Далі розповідається про цю страву, її користь і шкоду, а також про те, як правильно приготувати курку-гриль у домашніх умовах.
Курка гриль
Курка-гриль - це куряча туша, обсмажена на спеціальному приладі, який називається грилем. Курочка-гриль золотистого кольору і має хрустку скоринку.
Зазвичай страву готують у різних кафе, зокрема вуличних. Велику кількість курячих тушок нанизують на довгий рожен і встановлюють рожна один над іншим. Потім прилад для смаження вмикають і курки смажаться, повільно обертаючись над вогнем. У процесі смаження туші виділяють жир, який капає вниз на інших курок, а, стікаючи з них, збирається в спеціальному піддоні. Нижній ряд смажених курок найнебезпечніший для вживання в їжу - на нього потрапляє велика кількість канцерогенного жиру.
У домашніх умовах приготувати смажену курку-гриль теж можна. Багато духовок оснащені режимом «гриль» і рожном, на який необхідно нанизати курку і встановити в духовій або жарочній шафі в потрібному режимі.Користь
Користь страви полягає в такому:
- М'ясо містить велику кількість білка, який потрібен для побудови м'язів. Амінокислоти, з яких складається білок, необхідні для здоров'я волосся та нігтів.
- Куряче м'ясо є дієтичним, при цьому несе в собі високу поживну цінність. Воно містить невелику кількість жирів і холестерину, тому вживати його можна навіть при дієтичному харчуванні.
- У хрящиках курки містяться особливі білки - колаген та еластин. Ці білки корисні для тих, хто страждає на захворювання суглобів. Нестача колагену й еластину в хрящовій тканині робить суглоби менш рухливими і більш схильними до руйнувань, тому регулярне вживання курки допоможе повернути здоров'я суглобам і зміцнити їх. Також колаген та еластин перешкоджають утворенню зморшок на шкірі та збереженню вологи в ній.
- М'ясо курки містить велику кількість вітамінів, особливо воно багате на вітамін B. Цей вітамін зміцнює нервову систему, нормалізує її функціонування і покращує роботу мозку. Курка корисна тим, хто страждає на порушення сну, часті стреси.
- Курятина сприяє профілактиці атеросклерозу та інсультів. М'ясо знижує кількість поганого холестерину, а також нормалізує кров'яний тиск.
Шкода
Незважаючи на величезну користь м'яса курки, страва на грилі дуже шкідлива:
- Саме по собі куряче м'ясо нешкідливе, але шкірка містить велику кількість жирів, які під час смаження стають канцерогенними і можуть стати причиною утворення злоякісних пухлин, розвитку патологій шлунково-кишкового тракту і збільшення ваги.
- Також через вживання жирної шкіри в крові підвищується рівень шкідливого холестерину, який викликає закупорку судин. У результаті цього розвивається атеросклероз, і людина стає більш схильною до інсультів.
- Курка може бути заражена гельмінтами або сальмонелою. Вони викликають важкі проблеми зі здоров'ям не тільки у тварин, а й у людей, тому курка обов'язково повинна мати довідки про те, що вона здорова.
- Курка, оброблена на грилі, стає в 2 рази калорійнішою, крім того, після смаження майже всі вітаміни руйнуються, і людина не отримує від вживання страви жодної користі.
Також не варто купувати курку-гриль у вуличних кіосках. Санітарно-гігієнічні норми там дотримуються рідко, а якщо і дотримуються, то не повністю. Було безліч випадків отруєнь після вживання страв із вуличних кафе. Також такі заклади часто закривають через те, що норми санітарії там порушені, а власники отримують великий штраф.
До того ж, обладнання для гриля там рідко миється й очищається, оскільки приготування страв у таких місцях триває безупинно, а мікроби за такої температури не виживають. Однак саме на рожнах і накопичується величезна кількість канцерогенів і жирів.
Як зробити курку гриль менш шкідливою
Приготована курочка-гриль у домашніх умовах найкорисніша, і людина точно знає про якість продуктів, їхній термін придатності та інші фактори.
Перед приготуванням страви шкірку з м'яса краще знімати. Звісно, після цього страва не матиме гарного золотистого кольору і не матиме апетитної хрусткої скоринки, проте вона буде в рази кориснішою, і організм отримає мінімальну кількість жирів.
М'ясо краще не маринувати майонезом та іншими важкими соусами. Краще натерти тушку спеціями для більш ароматного смаку. Для цього відмінно підійдуть базилік, чебрець, шавлія, розмарин тощо. До страви можна подати свіжий салат або посмажити овочі на грилі.Якщо курка смажиться на рожні над багаттям, то починати смажити можна тільки тоді, коли вугілля або дрова перетворяться на сірий попіл. Температура в цьому випадку буде не дуже високою, тому вдасться уникнути надмірного обвуглювання продуктів. А ось якщо прилад для приготування гриль-страв працює на вугіллі, то краще брати вугілля чорного та білого виду. Не рекомендується розпалювати вогонь на вугіллі та дровах, виготовлених із хвойних дерев - вони містять смоли, які можуть виявитися не дуже корисними для організму людини.
Для ще більшої користі краще купувати електричні або інфрачервоні грилі - вони не потребують застосування вугілля та іншої сировини для розпалювання, тож м'ясо не буде просочуватися димом і шкідливими сполуками.
Після кожного використання решітки або рожна обов'язково потрібно чистити їх. Необхідно ретельно змивати жир спеціальними засобами, щоб під час наступного використання він не потрапляв на курку і не отруював її шкідливими речовинами.
Якщо вдома немає обладнання для гриля, то зрідка можна побалувати себе куркою, приготованою в ресторані. Але в жодному разі не можна їсти курку-гриль із вуличних кіосків, інакше можна отруїтися й отримати серйозніші проблеми з організмом. А ось якщо гриль-установка вдома є, то готувати курочку можна частіше, проте не варто захоплюватися - все-таки смажене м'ясо не можна їсти занадто часто.



