Користь і шкода сирників із сиру

Напевно, кожен дорослий згадує з ностальгією цю страву з дитинства. Адже в садочку їх так часто подавали до полудня! Та й удома батьки нерідко готували сирники, і було дуже смачно. Популярність продукту закономірна - адже його можуть приготувати навіть діти. Про смак і користь страви можна говорити довго, але слід знати деякі правила, щоб улюблені ласощі йшли тільки на користь.
Трохи про страву та її калорійність
Страва з сиру називається саме так тому, що наші предки вважали, що сир та сир - це один і той самий молочний продукт. А рецепту його приготування сотні років. Слово «сир» увійшло в розмовну мову тільки в XIX столітті, але свою назву страва не змінила.
Калорійність 100 г сирних ласощів становить близько 185 ккал. А якщо до них додати десертну ложку сметани, то цифра може відразу підскочити до 300 ккал. Такий показник може викликати у людей бажання віддати перевагу менш калорійній їжі. Особливо високі калорії можуть налякати тих, у кого є зайві кілограми. Але якщо вага не завдає клопоту, то в денний час сирники вживати можна.
Не потрібно лякатися, що компоненти, які входять до складу десертної страви (сир, борошно, яйця, цукор, олія), є досить калорійними. Адже завдяки невеликим змінам у рецептурі, додаванням до складу деяких інгредієнтів, можна домогтися зниження калорійності з поліпшенням смакових якостей страви.Корисні властивості продукту
Кисломолочна їжа дуже корисна для здоров'я. Вона необхідна в щоденному раціоні дорослих і дітей. Сир легко засвоюється і сприятливо впливає на роботу багатьох внутрішніх органів. Тому сирна страва, іменована сирниками, несе поживну цінність і так шанована багатьма людьми.
Користь страви не викликає сумнівів. Можна виділити кілька головних позитивних якостей:
- Основний молочний компонент страви багатий на кальцій. А кальцій корисний для нігтів, волосся, кісткової системи людини.
- Регулярне вживання сирників під час сніданку відновлює обмінні процеси організму, нормалізує мікрофлору та допомагає розщеплювати жирові клітини.
- Наявність калію в продукті сприяє зміцненню нервової системи, покращує роботу серця і кровоносних судин.
- Є чимало підтверджень користі вживання сирників у їжу для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, запобігання розмноженню гнильних бактерій.
- Сирні оладки рекомендуються в разі підвищеного кров'яного тиску, порушень функціонування печінки та нирок, вони допомагають виведенню рідини з організму.
- Люди, які через певні причини не можуть вживати білок м'яса або риби, знайдуть хорошу заміну в молочних білках, які є в сирі та чинять таку саму дію.
- Сир дуже корисний дітям. Але оскільки в чистому вигляді вони не дуже люблять його їсти, то сирники легко вирішують цю проблему.
- Оскільки сирні оладки є дуже смачними ласощами, після їх вживання закономірно підвищується настрій.
- Частування таким продуктом буде чудовим варіантом у разі приходу гостей. Невигадливий у приготуванні десерт вирізняється тим, що подобається практично кожному, тому стане найбільш підходящим варіантом під час зустрічі з друзями.
Що є негативного у сирних ласощів
Перше, що потрібно пам'ятати, коли смачні коржі буде приготовано - зловживати ними не рекомендується, особливо людям, які суворо стежать за своєю фігурою. Сирники - продукт смачний, але калорійний. З'їдені за сніданком дві - три оладки будуть сприйняті організмом нормально, але якщо дозу збільшити вдвічі - вже можливі проблеми із зайвими кілограмами. До інших можливих побічних дій і протипоказань належать такі чинники:
- Індивідуальна непереносимість компонентів продукту не дозволить насолодитися популярними ласощами.
- Після вживання сирників, приготованих підприємствами громадського харчування, може настати печія. Кухарі кафе або їдалень часто застосовують неякісну олію для смаження, яка викличе відповідну реакцію організму.
- В окремих випадках можливі прояви здуття живота і газоутворення.
Поради щодо приготування
Кожна господиня використовує різні хитрощі, щоб приготувати пишні та смачні сирні оладки. Ось кілька їхніх секретів:
- Головний компонент страви - сир - має бути домашнім або придбаним у перевірених фермерів. Знежирений варіант із магазину не підійде, з нього вийде тільки слабка подоба продукту.
- Щоб сир не прилипав до сковорідки і не розвалювався, його слід розім'яти, перетираючи з борошном. Багато сирної складової в тісто не кладуть, щоб їжа не вийшла жорсткою.
- Щоб зробити коржі пишними, до тіста додається злегка розведена лимонна кислота.
- Вбивати багато яєць у приготовлену суміш не слід, інакше оладки втратять м'якість. Для зниження калорійності яйця з рецепта виключаються, а замість них додається ложка молока або нежирної сметани.
- Смаження коржів має проводитися на середньому вогні й на топленому маслі, тоді вони рівномірно просмажаться без підгоряння.
- Сирники готують на пару, в духовці або на сковорідці. Останній спосіб - найшвидший - лише кілька хвилин на бік, але й найшкідливіший для організму. А ось випічка з духовки буде чудово засвоюватися шлунком.
Хочеться сподіватися, що в це стрімке століття, коли раз у раз з'являються нові рецепти приготування всіляких страв і один за одним відкриваються ресторани заморської кухні, ці улюблені з дитинства бабусині ласощі приноситимуть радість поціновувачам смачної та нехитрої їжі...



