Користь і шкода адигейського сиру для організму

Користь і шкода адигейського сиру для організму
Молочні продукти

Адигейський сир - улюблений багатьма продукт кисломолочного виробництва. Але яка ж користь криється за його ніжним м'яким смаком? І чи є шкода для організму від його вживання?

Що це за сир родом із сонячної та зеленої Адигеї

Історія адигейського сиру налічує не одне століття. Цей національний продукт північно-кавказької, а якщо бути точніше, кухні черкесів, отримав свою назву від республіки Адигея. Цікаво, що 2009 року цьому кисломолочному продукту надали статус географічного найменування: фірми та заводи, які працюють виключно на території Адигеї, можуть називати сир адигейським. Виготовлений же за межами республіки сир вважається контрафактним.

Адигейський сир відносять до розсільних м'яких сирів, вони не потребують дозрівання, тому вже через дві години після виготовлення його можна подавати на стіл. Роблять такий сир частіше з коров'ячого молока, але особливо цінний продукт з овечого або козячого молока. За консистенцією сир сирний.

Сир адигейський

Виготовляють черкеські ласощі в спеціальних кошиках із вербових прутів, через що на поверхні утворюється впізнаваний усіма візерунок. Енергетична цінність - приблизно 230 ккал, у 100 грамах міститься 16 г жирів, 19 г білка, 1,5 г вуглеводів.

Користь

  • Вміст вітамінів А, групи В, цінних мікро- і макроелементів (кальцій, фосфор, магній, цинк, калій, бета-каротин, амінокислоти), різних ферментів, органічних кислот, моно- і дисахаридів.
  • Через невелику калорійність сир досить легкий для травлення людини. Можна додавати його в харчування людям, які сидять на дієті, а також тим, хто страждає на захворювання шлунково-кишкового тракту; він покращує роботу травної системи, відновлює мікрофлору кишківника.
  • Зміцнення кісткової, суглобової, м'язової тканини завдяки високій частці кальцію і фосфору. Цікаво, що кальцію в цьому кисломолочному делікатесі набагато більше, ніж, наприклад, у бринзі або сирі фета. Особливо корисно їсти його дітям із трьох років, підліткам, літнім людям, вагітним і годувальницям, спортсменам, а також під час відновного періоду після переломів.
  • Стабілізація артеріального тиску в гіпертоніків через знижений вміст солі порівняно з іншими видами сирів.
  • Корисний цей сир і для серцево-судинної системи завдяки калію та магнію.
  • Вітамін А і бета-каротин, що містяться в продукті, благотворно впливають на органи зору.
  • Завдяки вітамінам групи В поліпшується робота серця, зміцнюються судини, підвищується імунітет.
  • Наявність цинку сприятливо впливає на кровотворення і поліпшення імунітету, а також на репродуктивну систему, особливо у чоловіків: цинк допомагає вироблятися сім'яній рідині і статевим гормонам.
  • Найбільш корисні ласощі для жінок під час менструації.
  • На відміну від інших м'яких сирів, адигейський готується з пастеризованого молока, внаслідок чого гине небезпечна бактерія, що може спричинити лістеріоз, тому цей сир безпечний для вагітних.
  • Захист нервової системи, зменшення ризику стресів, безсоння, занепокоєнь, зняття нервового напруження, поліпшення сну і настрою за рахунок наявності в сирі корисної амінокислоти під назвою триптофан.

Круглий адигейський сир

Можлива шкода

  • Не рекомендується вживати адигейський сир людям із лактазною недостатністю.
  • Нашкодити цей продукт може також людям, які страждають на алергію на молочний білок. При цьому навіть невелика кількість може призвести до погіршення стану здоров'я алергіка. Харчову алергію можна розпізнати за такими ознаками, як здуття кишківника, печія, висипання або почервоніння на шкірному покриві, розлад травлення.
  • Як і в будь-якому іншому молочному продукті, в сирі дуже багато білка, тому краще не їсти його людям з ураженнями нирок і захворюваннями, за яких показаний знижений вміст білка в харчуванні;
  • Зловживання продуктом, що містить триптофан, про який йшлося вище, може спровокувати головні болі, напади мігрені.
  • Якщо сир неправильно зберігався або в нього закінчився термін придатності, він може завдати серйозної шкоди організму.
  • Навіть незважаючи на невисоку калорійність, не варто поглинати продукт у великих кількостях тим, хто дотримується дієти або має легкий ступінь ожиріння.
  • Не вводити в раціон дітям до року, оскільки їхня травна система ще недостатньо дозріла для такого продукту.

Різаний сир

Поради: як краще вибрати, довше зберегти та як вжити

При виборі адигейського сиру в магазині потрібно переконатися в герметичності та цілісності упаковки. Якщо купується сир без упаковки, то слід звернути увагу на консистенцію - м'яка, але щільна і пружна, і запах - пастеризованого або топленого молока. Виробник - тільки розташовані на території республіки Адигеї заводи, решта - контрафакт.

У списку інгредієнтів не повинно значитися нічого зайвого: тільки пастеризоване за 95-98 градусів молоко, сироватка і сіль. Колір - кремовий, або білий, без плям. Термін придатності - не більше 7 днів. Якщо виробник вказує більший термін, значить, у сир додали консерванти.

Магазинний сир

У домашніх умовах адигейський сир залишається свіжим і зберігає всі свої корисні якості не довше тижня. Найкраще місце зберігання - холодильник із температурою не вище 6 градусів. Після розкриття заводської упаковки рекомендується перекласти продукт у герметичну ємність - контейнер, скляну банку, пакет, оскільки сир чутливий до сторонніх запахів і дуже швидко їх вбирає.

При заморожуванні адигейський сир зберігається довше, але при розморожуванні втрачає частину своїх унікальних архікорисних властивостей і смакових якостей.

Вживати цей кисломолочний продукт можна як самостійну страву, класти до салатів і перших страв, мазати на бутерброди, робити вишукані закуски, використовувати як начинку для пиріжків і пирогів, вареників, також можна зробити запіканку або сирники. Чудово поєднується з вином, зеленню, стравами з макаронів, грибів.

Досить з'їдати на день 90-100 грамів цього чудового сирного сиру для забезпечення організму всіма необхідними речовинами, які в ньому містяться.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Варення з кизилу: користь і шкода Варення з кизилу: користь і шкода
Варення - давній і популярний спосіб заготівлі на зиму. Будучи натуральним консервантом, цукор забезпечує збереження...
07.04.25
0
0
Риба муксун - корисні властивості та шкода Риба муксун - корисні властивості та шкода
Муксун - цінна риба, належить до сімейства лососевих. У Росії вона водиться тільки в крижаних сибірських річках, озерах...
07.04.25
0
0
Ячна каша: користь і шкода Ячна каша: користь і шкода
Ячка має унікальні смакові та цілющі якості. Має у своєму складі велику кількість мікроелементів, які мають позитивний...
07.04.25
0
0
Брусничний морс - корисні властивості та шкода Брусничний морс - корисні властивості та шкода
Давно доведено, що пакетовані фруктові та ягідні соки не тільки не несуть жодної користі нашому організму, а й за...
07.04.25
1
0