Риба червоноглазка - користь і шкода

Червоноглазка - риба із загону окунеподібних, ореол проживання якої - води Атлантичного, Тихого або Індійського океанів. На прилавки магазинів вона надходить у замороженому вигляді.
За смаковими якостями цей продукт цінується набагато дорожче, ніж деякі види іншої океанічної риби. Щільність і смакові якості м'яса червоноглазки дають змогу використовувати цей продукт для приготування різноманітних страв.
Червоноглазка: хімічний склад і калорійність
Риба, що мешкає в океанських водах, містить у своєму складі багато корисних компонентів.
Зокрема, в її м'ясі містяться:
- Білки.
- Жири.
- Холестерин.
- Вода.
- Зола.
- Вітаміни: А, В1, В2, С, D, РР.
- Кальцій.
- Фосфор.
- Калій.
- Натрій.
- Магній.
- Сірка.
- Хлор.
- Залізо.
- Цинк.
- Молібден.
- Мідь.
- Кобальт.
- Хром.
- Нікель.
- Йод.
- Фтор.
- Марганець.
- Жирні кислоти Омега-3.
Невисока калорійність - близько 100 Ккал /100 г переводить продукт у розряд дієтичних. Дієтологи радять вживати червоноголовку людям різного віку. Особливо корисно включати її в раціон людям з ослабленим здоров'ям, кому необхідна легка їжа, яка добре засвоюється.
Користь атлантичної риби
Крім того, що червоноглазка, завдяки щільному і ніжному на смак м'ясу, користується заслуженою популярністю у кулінарів, вона має безліч корисних властивостей. Продукт корисний і, за систематичного вживання в раціоні, здатний чинити на організм таку дію:
- Надає лікувальний ефект у разі шкірних захворювань (екзема, дерматит).
- Чистить судини від холестеринових бляшок.
- Знижує ризик розвитку атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань.
- Стабілізує функції щитоподібної залози.
- Нормалізує водно-сольовий баланс.
- Виводить зайву воду, позбавляє набряклості.
- Підживлює організм енергією, забезпечує фізичною витривалістю.
- Допомагає впоратися з ожирінням.
- Запобігає розвитку рахіту.
- Зміцнює кістки та м'язову тканину.
- Сприяє еластичності зв'язок і суглобових з'єднань.
- Покращує функціонування печінки та нирок.
- Зміцнює нервову систему.
- Підвищує тонус.
- Зберігає молодість і красу шкірного покриву.
- Регулює артеріальний тиск, допомагає запобігти гіпертензії.
- Зміцнює зоровий нерв, покращує якість зору.
- Захищає ендокринну систему.
- Підвищує чоловічу потенцію, покращує репродуктивну функцію.
- Стабілізує гормональний фон.
- Покращує мозковий кровообіг, полегшує розумову діяльність.
Червоноглазка, яка містить багато протеїну, стимулює вироблення колагену. Цей компонент не тільки покращує зовнішній вигляд шкіри, волосся і нігтів, а й зміцнює організм, сповільнюючи процес старіння.
Природні антиоксиданти знижують ризик виникнення злоякісних онкологічних утворень. Калій і магній зміцнюють міокард і виключають ризик серцево-судинних захворювань.
Насичення організму за рахунок рибного продукту йодом дасть змогу розв'язати проблеми зі щитовидкою. Нестача йоду призводить до фізичної слабкості та швидкої стомлюваності. Страви, приготовані з риби, допоможуть наситити організм корисними речовинами і впоратися з деякими недугами.
Використання червоноглазки в кулінарії
Щільне і поживне м'ясо червоноглазки заслужено користується успіхом у професійних кулінарів і домогосподарок. Із цього продукту варять юшку та рибні юшки. Особлива перевага віддається смаженій в олії та запеченій рибі.
Але цими прикладами перелік кулінарних рецептів не обмежується: рибу солять, маринують, коптять, готують на парі та запікають як у духовках, так і на вугіллі. Найкращим варіантом приготування вважається паровий, відварений і запечений продукт.
Завдяки тому, що в червоноглазці міститься невелика кількість кісток, її м'ясо використовують для приготування запіканок, рибних пельменів, котлет, рулетів, паштетів, фрикадельок тощо.
Вдало обраний рецепт і правильне приготування страви зможе не тільки потішити всіх членів сім'ї, а й приємно здивувати гостей.
Фарширована червоноглазка, приготована в духовій шафі
Інгредієнти:
- Червоноглазка - 750 г.
- Морква - 1 шт.
- Цибуля-порей - 2 стебла.
- Картопля - 3 шт.
- Печериці - 5 шт.
- Лимон - 1 шт.
- Кріп свіжий - 1 пучок.
- Часник - 2 зубці.
- Рослинна олія - 50 мл.
- Спеції - за смаком.
Очищену і добре вимиту рибу слід розрізати вздовж черевця від голови до хвоста. Покласти на деко складену вдвічі фольгу. На неї викласти нарізану картоплю та печериці.
На цю овочеву подушку викладається розпластана тушка риби, яку солять, перчать і фарширують морквою з цибулею. З подрібненого часнику, зелені, спецій, лимонного соку та рослинної олії потрібно приготувати пряний соус. Цим соусом слід полити рибу. Поставити деко в добре розігріту духовку і запікати рибу протягом 30 хвилин.
Шкода та можливі протипоказання
При численних корисних властивостях червоноглазка практично не має жодних протипоказань. Єдиним негативним наслідком від вживання риби може бути раптова алергічна реакція організму.
До розряду застережень можна віднести обережний вибір продукту, оскільки ця промислова риба мешкає далеко від берегів Росії і потрапляє до споживача в стані глибокої заморозки.
Тому під час купівлі покупцеві слід уважно оглянути рибу, щоб не купити продукт, який не відповідає стандарту якості або неодноразово піддавався процесу розморожування і подальшого заморожування.
Свіжий і правильно приготований продукт, що пройшов достатню теплову обробку або засолений (закопчений) з дотриманням технологічних вимог, не заподіє організму людини шкоди. Продукт не містить шкідливих або токсичних компонентів.
Висновок
Смакові та корисні якості будь-якого рибного продукту залежать від його свіжості та дотримання правил зберігання. Важливо також дотримання технологічних вимог при приготуванні страв зі свіжих або розморожених продуктів.
Дотримання цих нехитрих вимог допоможе доставити не тільки гастрономічну насолоду, а й наситить організм необхідними для нормального функціонування нутрієнтами.



