Чим шкідливий і корисний огірковий розсіл

Огірки - улюблені всіма овочі, які вживаються в їжу цілий рік. Смачно і корисно похрумтіти ароматним огірочком влітку, але не менш смачно дістати із зимових заготовок заповітну баночку і з задоволенням спробувати знайомий солоний огірочок вже як закуску... Солоні огірки відмінно підходять як закуски, їх також використовують у приготуванні традиційних російських страв, таких як розсольник, вінегрет і салат олів'є.
Тільки після того, як огірки в банці закінчаться, господині поспішають вилити цінний за корисними властивостями розсіл, хоча, можливо, й даремно. Маринад, що залишився після засолювання огірків - джерело корисних для організму речовин. Адже з давніх-давен, до столу як доповнення до м'ясних страв обов'язково подавали розсіл.
Що таке огірковий розсіл
Огірковий розсіл - рідина, яку отримують у процесі соління огірків, шляхом додавання солі, іноді оцту і невеликої кількості спецій і прянощів. Коли солоні огірки нудяться в банці протягом зими, розсіл стає більш концентрованим, насиченим і смачним.
В огірковому розсолі міститься цілий комплекс корисних для організму людини речовин, зокрема: вітаміни групи В, а саме В1, В2, В5, В6, В9, С, К і РР, а також селен, калій, магній та інші мікроелементи. Особливо потрібно підкреслити йод, що міститься в складі, який підвищує енергетичний обмін в організмі, благотворно впливаючи на щитовидну залозу.
Користь огіркового розсолу
Розсіл з-під огірків, незаслужено обділений увагою, можна вважати джерелом корисних речовин, що дають змогу впоратися з різними недугами.
- Насамперед, на думку спадає висловлювання, що розсіл рятує від похмілля, якщо святкування напередодні було занадто бурхливим. Дійсно, науково доведено, що від головного болю, неприємного відчуття нудоти, спазмів у шлунку допоможе розсіл. Він має бути ферментованим, з правильною кислинкою, тоді склянка смачної рідини дійсно полегшить симптоми. У разі потрапляння великої кількості алкоголю, в організмі людини починається інтоксикація, вимиваються солі, тому розсіл допомагає утримувати в організмі вологу і розщеплювати токсичні алкогольні сполуки.
- Також розсіл може допомогти від розладу шлунка, привести кислотність шлункового соку в організмі в норму, нормалізуючи рівень PH. Такий благотворний вплив на шлунок чинить оцет, що міститься в розсолі, який полегшує стан у разі шлункових спазмів і болю. Також огірковий розсіл розганяє процес метаболізму і прискорює перетравлення важкої їжі.
- Огірковий розсіл, саме ферментований, а не оцтовий маринад, є джерелом корисних молочнокислих бактерій, які благотворно впливають на імунітет і нормалізують мікрофлору кишечника. Вітамін С також сприяє зміцненню захисних сил організму.
- Огірковий розсіл буде незамінним помічником для спортсменів, для швидкого відновлення після виснажливого тренування. М'язові спазми і судоми відмінно блокуються, якщо випити цієї солоної, пряної рідини. Розсіл прекрасно відновлює водно-сольовий баланс, прибирає нестачу магнію і калію, і навіть ковток цього чудодійного напою полегшить судомні спазми... Перетруджені м'язи відновляться швидше, якщо випити розсіл відразу після тренування.
Шкода огіркового розсолу
- Яким би смачним не здавався огірковий розсіл, багато його пити не можна. Насамперед, через велику кількість солі, що міститься в ньому. Кухонна сіль є натуральним консервантом і дає змогу не псуватися огіркам у банці. При деяких захворюваннях, на жаль, вживати розсіл у їжу не можна або не рекомендується пити його у великих кількостях. У разі захворювань нирок, наявності каменів у нирках, пієлоніфриту, занадто солона, оцтова їжа шкодить здоров'ю.
- Також сіль, що міститься в ньому, підвищує кров'яний тиск, тому гіпертонікам пити розсіл не рекомендується. Сіль затримує воду в організмі, змушуючи серце качати кров у посиленому режимі, тому тим, хто слідкує за своїм тиском, сіль потрібно вживати по мінімуму. Люди, які страждають на венозну недостатність, також повинні з обережністю пити розсіл, ноги можуть опухнути від надлишку солі в організмі.
- У разі серйозних захворювань шлунка, таких як гастрит, виразка шлунка тощо.д, вживання розсолу може спровокувати загострення хвороби через оцет, що міститься в ньому. Він здатний подразнювати і без того травмовані стінки шлунка та підвищувати кислотність.
- Також зловживання розсолом може спричинити ще одну стоматологічну тепер проблему, пов'язану з руйнуванням емалі зубів. Не важливо, чи то огірковий, чи капустяний розсіл буде вживатися в їжу, надто тривале вживання може спричинити демінералізацію емалі зубів.
- Також розсіл шкідливий людям, які страждають на артрит, відкладення солей у суглобах.
Поради щодо вживання огіркового розсолу
Розсіл вживають як у чистому вигляді, так і як добавку до їжі.
Розсіл допоможе від похмілля зранку після важкої ночі, позбавить від м'язових спазмів, зніме больовий синдром, а також наситить організм корисними вітамінами та мікроелементами.
У кулінарії використання огіркового розсолу також добре себе зарекомендувало. Якщо замаринувати м'ясо на ніч, воно стане м'яким, ніжним з незвичайним смаком прянощів, що містяться в розсолі.
При приготуванні випічки, домашніх пирогів, помірне додавання розсолу дасть змогу зробити тісто пишним і м'яким. А безпосереднє додавання розсолу в саму страву додасть характерної кислинки. Наприклад, всіма улюблений суп розсольник немислимий без розсолу.Висновок
Таким чином, можна зробити висновок, що огірковий розсіл смачний і корисний напій, тому не потрібно виливати розсіл і їсти тільки огірочки, а потрібно просто знайти йому застосування. Тоді помірне вживання розсолу в їжу, принесе тільки користь.



