Користь і шкода обліпихи та обліпихового соку для організму

Про обліпиху чули всі, але багато хто не любить їсти цю ягоду через її специфічний кислий смак. А даремно, красиві й незвичайні ягідки надзвичайно корисні для організму.
Опис рослини
Обліпиха являє собою дерево заввишки від 2 до 4 метрів з вузькими гілками і листям. Плоди - від світло-жовтого до помаранчевого кольору, мають дуже коротку плодоніжку, через яку здається, що ягоди розміщені просто на гілці і наче обліплюють її. Найімовірніше, від цього і пішла назва рослини.
Ягоди мають округлу або овальну форму, щільну шкірку, під якою міститься соковита м'якоть із кисло-солодким смаком і ароматом. Специфічні смакові якості є особливістю цієї ягоди.
З обліпихи готують компоти, соки, джеми, варення. У ягодах міститься комплекс корисних речовин:
- Органічні та жирні кислоти.
- Фолієва кислота.
- Клітковина.
- Фітонциди.
- Бетаїн.
- Дубильні речовини.
- Пектин.
- Бета-каротин.
- Холін.
- Вітаміни A, B, B1, B2, C, E, K, H, PP.
- Мінерали: кальцій, калій, натрій, магній, марганець, залізо, мідь, цинк, фосфор, хлор, бром та ін.
Користь
Завдяки величезній кількості корисних речовин, обліпиха благотворно впливає на здоров'я людини:
- Обліпиха - природний антибіотик, тому чинить протизапальну та антисептичну дію, підвищує імунітет. Чай і сік із ягід застосовують у разі грипу, застуди та вірусних захворювань. Напій із додаванням меду в швидкий час усуває кашель і покращує загальний стан організму, допомагає швидше встати на ноги.
- Бореться з вільними радикалами і подовжує молодість організму. Якщо використовувати плоди зовнішньо у вигляді масок, то можна поліпшити стан шкіри і наситити її корисними компонентами, запобігти виникненню зморшок.
- Знижує рівень цукру і холестерину в крові, тому корисна для діабетиків і людей, які вживають багато солодкої та жирної їжі.
- Науково доведено, що обліпиха покращує потенцію і позитивно впливає на чоловіче здоров'я. У плодах містяться вітаміни групи B і корисні мінерали, нестача яких викликає імпотенцію.
- Виводить з організму токсини і солі важких металів, різні хімікати. Ягоди і сік із них обов'язково потрібно вживати онкологічним хворим - ці продукти сприяють відновленню після променевого і радіаційного опромінення та хіміотерапії.
- Покращує кровотворення, посилює згортання крові та запобігає утворенню тромбів. Крім цього, плоди рослини насичують організм залізом і лікують анемію.
- Виводить з організму сечову і щавлеву кислоту, тому корисна для тих, хто страждає на подагру.
Обліпихова олія
Із плодів обліпихи добувають цінну обліпихову олію, яка допомагає в разі:
- Дерматологічних захворюваннях і шкірних ураженнях: екземах, виразках, дерматитах, лишаї, незагойних ранах і подряпинах. Засіб добре вбирається в шкіру, усуває епідерміс і сприяє загоєнню ушкоджень.
- Геморої - у багато ректальних свічок для лікування геморою додають обліпихову олію, оскільки вона знімає запалення і прискорює загоєння тріщин.
- Гінекологічних хвороб: ерозії шийки матки, цервіциту, запалень жіночих статевих органів. Олію можна застосовувати внутрішньо, але найчастіше для лікування використовують тампони, змочені олією. Корисні речовини чинять протизапальну дію, вбивають патогенну мікрофлору і лікують ерозію.
- Розтяжках під час вагітності - олія робить шкіру живота і стегон пружною та еластичною, підвищує тонус шкіри і запобігає виникненню некрасивих розтяжок.
Шкода
- Обліпиха викликає алергію, що проявляється у вигляді висипу на шкірі, сильного свербіння, а в деяких випадках - розлади травлення. Ягоди рідко викликають алергічну реакцію, але не варто давати їх маленьким діткам і людям, схильним до алергії.
- Через великий вміст кислот плоди можуть спричинити сильні ускладнення при виразковій хворобі та гастриті. Такі захворювання як холецистит і панкреатит також є протипоказаннями до вживання ягідок.
- Абсолютно протипоказано вживати обліпиху тим, хто страждає на сечокам'яну хворобу, оскільки ягоди підвищують кислотність сечі.
З обережністю потрібно вживати плоди тим, хто має захворювання печінки.
Як правильно збирати та вживати ягоди
Проводити збір урожаю потрібно восени, в суху, бажано сонячну погоду. Плоди мають бути повністю дозрілими, при легкому натисканні вони не повинні лопатися.
Свіжа обліпиха швидко псується, тому після збору ягоди потрібно ретельно промити, перебрати і заморозити. Для заморозки підійде целофановий пакет, з якого потрібно прибрати все повітря.
Також із ягід можна приготувати смачний і корисний сік:
- Ягідки промити, перебрати і помістити в блендер або соковижималку.
- Плоди перекрутити, додати цукор за смаком і знову перекрутити. Потім масу процідити за допомогою марлі або ситечка. З отриманої макухи можна зварити варення або джем.
Такий сік добре освіжає і втамовує спрагу в спеку.
Також існує другий спосіб приготування обліпихового соку (компоту). Для цього знадобиться 1 кг ягід і 200 грамів цукру:
- Плоди промити і перебрати, помістити їх у глибоку каструлю об'ємом 2 л і залити водою.
- Поставити суміш на вогонь і довести до кипіння. Щойно суміш почне кипіти, всипати цукор і добре розмішати. Варити ще 10-15 хвилин.
- Сік зняти з вогню, остудити й розлити по банках. Для цікавого смаку можна додати трохи меду і лимона.
Компот з обліпихи корисно вживати в період застуди та грипу. Гаряче пиття сприяє швидкому виведенню вірусів з організму і прискоренню одужання.
Обліпиха - джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Вона не тільки смачна, але й дуже корисна, а продукти з неї здатні оздоровити організм. Але під час вживання ягід потрібно бути обережним - при деяких захворюваннях вона може завдати серйозної шкоди здоров'ю.



