Користь і шкода обліпихи та обліпихового соку для організму

Користь і шкода обліпихи та обліпихового соку для організму
Вода та напої

Про обліпиху чули всі, але багато хто не любить їсти цю ягоду через її специфічний кислий смак. А даремно, красиві й незвичайні ягідки надзвичайно корисні для організму.

Опис рослини

Обліпиха являє собою дерево заввишки від 2 до 4 метрів з вузькими гілками і листям. Плоди - від світло-жовтого до помаранчевого кольору, мають дуже коротку плодоніжку, через яку здається, що ягоди розміщені просто на гілці і наче обліплюють її. Найімовірніше, від цього і пішла назва рослини.

Ягоди мають округлу або овальну форму, щільну шкірку, під якою міститься соковита м'якоть із кисло-солодким смаком і ароматом. Специфічні смакові якості є особливістю цієї ягоди.

Обліпиха, що росте

З обліпихи готують компоти, соки, джеми, варення. У ягодах міститься комплекс корисних речовин:

  • Органічні та жирні кислоти.
  • Фолієва кислота.
  • Клітковина.
  • Фітонциди.
  • Бетаїн.
  • Дубильні речовини.
  • Пектин.
  • Бета-каротин.
  • Холін.
  • Вітаміни A, B, B1, B2, C, E, K, H, PP.
  • Мінерали: кальцій, калій, натрій, магній, марганець, залізо, мідь, цинк, фосфор, хлор, бром та ін.

Користь

Завдяки величезній кількості корисних речовин, обліпиха благотворно впливає на здоров'я людини:

  • Обліпиха - природний антибіотик, тому чинить протизапальну та антисептичну дію, підвищує імунітет. Чай і сік із ягід застосовують у разі грипу, застуди та вірусних захворювань. Напій із додаванням меду в швидкий час усуває кашель і покращує загальний стан організму, допомагає швидше встати на ноги.
  • Бореться з вільними радикалами і подовжує молодість організму. Якщо використовувати плоди зовнішньо у вигляді масок, то можна поліпшити стан шкіри і наситити її корисними компонентами, запобігти виникненню зморшок.
  • Знижує рівень цукру і холестерину в крові, тому корисна для діабетиків і людей, які вживають багато солодкої та жирної їжі.
  • Науково доведено, що обліпиха покращує потенцію і позитивно впливає на чоловіче здоров'я. У плодах містяться вітаміни групи B і корисні мінерали, нестача яких викликає імпотенцію.
  • Виводить з організму токсини і солі важких металів, різні хімікати. Ягоди і сік із них обов'язково потрібно вживати онкологічним хворим - ці продукти сприяють відновленню після променевого і радіаційного опромінення та хіміотерапії.
  • Покращує кровотворення, посилює згортання крові та запобігає утворенню тромбів. Крім цього, плоди рослини насичують організм залізом і лікують анемію.
  • Виводить з організму сечову і щавлеву кислоту, тому корисна для тих, хто страждає на подагру.

Ягоди обліпихи

Обліпихова олія

Із плодів обліпихи добувають цінну обліпихову олію, яка допомагає в разі:

  1. Дерматологічних захворюваннях і шкірних ураженнях: екземах, виразках, дерматитах, лишаї, незагойних ранах і подряпинах. Засіб добре вбирається в шкіру, усуває епідерміс і сприяє загоєнню ушкоджень.
  2. Геморої - у багато ректальних свічок для лікування геморою додають обліпихову олію, оскільки вона знімає запалення і прискорює загоєння тріщин.
  3. Гінекологічних хвороб: ерозії шийки матки, цервіциту, запалень жіночих статевих органів. Олію можна застосовувати внутрішньо, але найчастіше для лікування використовують тампони, змочені олією. Корисні речовини чинять протизапальну дію, вбивають патогенну мікрофлору і лікують ерозію.
  4. Розтяжках під час вагітності - олія робить шкіру живота і стегон пружною та еластичною, підвищує тонус шкіри і запобігає виникненню некрасивих розтяжок.

Олія обліпихи

Шкода

  • Обліпиха викликає алергію, що проявляється у вигляді висипу на шкірі, сильного свербіння, а в деяких випадках - розлади травлення. Ягоди рідко викликають алергічну реакцію, але не варто давати їх маленьким діткам і людям, схильним до алергії.
  • Через великий вміст кислот плоди можуть спричинити сильні ускладнення при виразковій хворобі та гастриті. Такі захворювання як холецистит і панкреатит також є протипоказаннями до вживання ягідок.
  • Абсолютно протипоказано вживати обліпиху тим, хто страждає на сечокам'яну хворобу, оскільки ягоди підвищують кислотність сечі.

З обережністю потрібно вживати плоди тим, хто має захворювання печінки.

Жменя обліпихи

Як правильно збирати та вживати ягоди

Проводити збір урожаю потрібно восени, в суху, бажано сонячну погоду. Плоди мають бути повністю дозрілими, при легкому натисканні вони не повинні лопатися.

Свіжа обліпиха швидко псується, тому після збору ягоди потрібно ретельно промити, перебрати і заморозити. Для заморозки підійде целофановий пакет, з якого потрібно прибрати все повітря.

Також із ягід можна приготувати смачний і корисний сік:

  1. Ягідки промити, перебрати і помістити в блендер або соковижималку.
  2. Плоди перекрутити, додати цукор за смаком і знову перекрутити. Потім масу процідити за допомогою марлі або ситечка. З отриманої макухи можна зварити варення або джем.

Такий сік добре освіжає і втамовує спрагу в спеку.

Сік обліпихи

Також існує другий спосіб приготування обліпихового соку (компоту). Для цього знадобиться 1 кг ягід і 200 грамів цукру:

  1. Плоди промити і перебрати, помістити їх у глибоку каструлю об'ємом 2 л і залити водою.
  2. Поставити суміш на вогонь і довести до кипіння. Щойно суміш почне кипіти, всипати цукор і добре розмішати. Варити ще 10-15 хвилин.
  3. Сік зняти з вогню, остудити й розлити по банках. Для цікавого смаку можна додати трохи меду і лимона.

Компот з обліпихи корисно вживати в період застуди та грипу. Гаряче пиття сприяє швидкому виведенню вірусів з організму і прискоренню одужання.

Обліпиха - джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Вона не тільки смачна, але й дуже корисна, а продукти з неї здатні оздоровити організм. Але під час вживання ягід потрібно бути обережним - при деяких захворюваннях вона може завдати серйозної шкоди здоров'ю.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0