Користь і шкода гарбузового соку для організму

Користь і шкода гарбузового соку для організму
Вода та напої

Усі ми знаємо, що гарбуз - вкрай корисний для нашого організму продукт. Великий помаранчевий овоч славиться високим вмістом вітамінних і мінеральних речовин, сприятливо позначається на стані здоров'я. Крім того, страви з гарбуза виходять надзвичайно смачними та поживними.

Останнім часом стає дедалі популярнішим сік із гарбузової м'якоті. Він має насичений, солодкуватий приємний смак і також чудово впливає на організм, як і помаранчевий плід.

У чому полягає користь продукту для здоров'я, чи може гарбузовий сік завдати шкоди і як правильно його готувати та вживати, щоб отримати максимум вітамінів? Про це - далі в статті.

Гарбузовий сік - що це

Гарбуз - далеко не найпопулярніший овоч у нашій країні. М'якоть цього продукту використовується для приготування різних страв (переважно - вегетаріанських або пісних): гарбузових супів, каш, різної випічки. Крім того, в їжу вживають і насіння гарбуза, смачне та вкрай корисне для здоров'я.

І, звісно, гарбуз (а точніше, ошатний світильник із нього) - головний атрибут Геловіну, або Дня всіх Святих, що прийшов до нас з Америки.

Що стосується гарбузового соку, його досить важко знайти на прилавках магазинів. Але сік дуже легко приготувати в домашніх умовах: до складу напою входить, власне, гарбуз, цукор, лимонна кислота і вода. Крім того, домашній продукт буде набагато кориснішим, ніж вироблений у промисловості сік. Детальніше про рецепт напою з гарбузової м'якоті поговоримо нижче.

Свіжий гарбузовий сік

Сік із гарбуза необхідно пити, оскільки він містить безліч вітамінів, мінералів і мікроелементів у складі. Загальнозміцнювальний і тонізувальний вплив на весь організм і дарує гарний настрій на весь день.

Корисні якості

  • Гарбуз відомий високим вмістом бета-каротину (вітаміну А) у складі. Цей вітамін необхідний для нормального росту кісток, зміцнення опорно-рухового апарату загалом і профілактики захворювань кісток і суглобів. Крім того, каротин благотворно впливає на зір, сповільнює зниження зору і появу очних хвороб.
  • Помаранчевий овоч багатий на природну клітковину і пектин, які сприятливо впливають на роботу травної системи: полегшується перетравлення і всмоктування їжі в шлунку, стимулюється моторика кишечника. Допомагає гарбузовий сік боротися з розладами травлення і шлунково-кишкового тракту (закрепами, здуттям).
  • Багата овочева культура і сік, що отримується з неї, вітамінами групи B, відповідальними за проведення обмінних процесів в організмі, а також такими, що беруть участь у синтезі еритроцитів. Крім того, вітаміни цієї групи необхідні для нормальної роботи нервової системи, нормалізації психічного стану і сну.
  • У складі продукту є залізо і вітамін K, які необхідні для нормальної роботи кровоносної системи і виконують кровотворну функцію. Ці речовини покращують кровообіг, прискорюють обмін речовин і живлення тканин і клітин, нормалізують показники гемоглобіну і знижують ризик анемії.
  • Природні антиоксиданти в складі перешкоджають утворенню ракових клітин, сповільнюють старіння і зношування організму, зберігають молодість і красу.
  • Завдяки наявним у гарбузовому напої магнію і калію поліпшується робота серцево-судинної системи, зміцнюється серцевий м'яз, нормалізується артеріальний тиск. Значно знижується ризик хвороб серця і судин.
  • Гарбуз чудово зміцнює імунітет, підвищує опірність організму хворобам та інфекціям. Особливо корисний сік восени, коли до застуди схильна кожна друга людина.
  • Помаранчевий овоч і сік із нього допомагає поліпшити стан і роботу печінки, очистити її від токсинів і шлаків.
  • Продукт рекомендується за авітамінозу, недостатньої маси тіла і низького імунітету, оскільки насичує організм вітамінами і має загальнозміцнювальну і тонізувальну дію.
  • У гарбузовому соку містяться білки і складні вуглеводи, які на довгий період насичують організм.
  • Багатий вітамінами продукт сприяє відновленню організму після напружених фізичних навантажень. Корисно вживати сік після занять спортом, щоб наситити організм корисними речовинами і знизити м'язову напругу.
  • Міститься в напої з гарбуза вітамін E, вкрай корисний для здоров'я і краси жінок. Цей вітамін покращує стан жіночої репродуктивної системи, сприятливо впливає на шкіру, нігті та волосся.
  • Гарбуз може бути використаний як інгредієнт для косметичних масок. Після подібної процедури покращиться колір обличчя, зменшаться запалення і стануть менш помітними зморшки.

Сік гарбуза

Можлива шкода

  • Зловживання продуктом може викликати алергію.
  • Не варто пити гарбузовий сік у разі діабету, хвороб шлунка і шлунково-кишкового тракту.

Рекомендації

  1. Гарбузовий сік досить просто приготувати в домашніх умовах. Потрібно подрібнити помаранчевий овоч, додати цукровий пісок, лимонну кислоту. Для того, щоб напій не вийшов занадто нудотним, рекомендується до гарбуза додати перемелену м'якоть апельсина. Допускається розбавити отримане «пюре» водою. Далі отриману суміш потрібно поставити на вогонь і варити 5-10 хвилин. Коли напій охолоне, розлити його по банках. У такому вигляді сік можна зберігати цілу зиму.
  2. Оскільки продукт сприяє нормалізації травлення і кращому засвоєнню їжі, рекомендується випивати склянку за півгодини до їди.
  3. Оскільки напій із гарбуза багатий на вітамін B і залізо, він може допомогти в разі дефіциту маси тіла, зниженого гемоглобіну, анемії. Рекомендується випивати не менше 200 мл соку на день особам, які страждають на перелічені вище недуги.
  4. Не рекомендується давати гарбуз маленьким дітям (до трьох років), оскільки вживання напою може викликати в них кольки.

Гарбузовий сік у склянці

Висновок

Гарбузовий сік приносить здоров'ю колосальну користь, зміцнює імунітет, покращує травлення і знижує ризик безлічі хвороб. Корисний напій і організму, що росте, завдяки багатому вітамінному складу.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Користь і шкода гарбузового соку для організму Користь і шкода гарбузового соку для організму
Усі ми знаємо, що гарбуз - вкрай корисний для нашого організму продукт. Великий помаранчевий овоч славиться високим...
25.04.25
0
0
Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу
Мюслі та вівсянка вважаються здоровими продуктами для сніданку. Адже вранці краще з'їсти страви, багаті на складні...
25.04.25
0
0
Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива
Звичайні види риби, що давно набили оскому, змушують звертати увагу покупців на незнайомі назви. У цьому питанні...
25.04.25
0
0
Повітряний рис: чим шкідливий і корисний Повітряний рис: чим шкідливий і корисний
Повітряний рис, ці ласощі не тільки порадують дітей, а й дорослих. Люблять ці солодощі, за простоту, зручність і...
25.04.25
0
0