Бджолина перга - користь, шкода і як приймати

Бджолина перга - користь, шкода і як приймати
Ліки та добавки

Бджоли в процесі своєї життєдіяльності виробляють найцінніші поживні продукти, необхідні їм для життя і відтворення потомства. Вони є безцінним джерелом харчування і лікування і для людини. Одним із найбільш затребуваних продуктів життєдіяльності бджіл є перга.

«Бджолиний хліб» - таку назву вживають любителі бджіл через те, що ці особливі ласощі є основним харчуванням для личинок комах, що ростуть.

Що називають пергою

Вона являє собою пастоподібну речовину, що складається з пилку, який крилаті трудівниці приносять до вулика, і ферментів, доданих комахами до нього в процесі закладання в стільники. Колір «бджолиного хліба» безпосередньо залежить від кольору пилкових зерен. Вони можуть бути білими, жовтими різних відтінків, рожевими, червоними, фіолетовими, і навіть коричневими. Бджолиний корм у стільниках закладається шарами і кольори в кожному стовпчику зберігаються такими, якими були під час укладання.

Близько трьох тижнів потрібно для перетворення пилку. При цьому змінюються властивості та склад новоутвореного продукту. Він набагато довше зберігається і зберігає свої цілющі властивості, завдяки дії молочної кислоти, що міститься в ньому. Смак солодкий з кислим присмаком, консистенція - в'язка, що нагадує м'який ірис.

Виробництво бджолиної перги

Набір речовин і елементів, які знаходяться в складі ферментованого пилку, дуже різноманітний і насичений. У ній містяться:

  • Природні цукри: глюкоза, сахароза, фруктоза.
  • Амінокислоти: глутамінова, аспарагінова, аланін, лізин, лейцин та інші.
  • Жирні кислоти: стеаринова, олеїнова, пальмітинова, лауринова та інші.
  • Вітаміни: А (ретинол), В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В3 (нікотинова кислота), В6 (піридоксин), С (аскорбінова кислота), Е (токоферол), D (холекальциферол), Р (рутин).
  • Мікро- і макроелементи: магній, калій, залізо, йод, хром, кремній, кальцій, фосфор, кобальт.

Яку користь приносить

Різноманітність корисних складових перги дає можливість використовувати її для лікування багатьох захворювань, а також профілактики та підвищення імунітету. Її використовують у таких випадках:

  • Через велику кількість заліза, що міститься в ній, вживають у разі анемії, вона покращує склад крові. Присутність вітаміну К підвищує її згортання.
  • Як джерело білка ферментований пилок вживають люди, які зазнають великих фізичних навантажень, а також корисний він для дітей у період зростання. Її складові сприяють правильному розвитку м'язової тканини. Вміст білка в «бджолиному хлібі» в 5 разів перевершує яловиче м'ясо. Вегетаріанцям і людям, які з якихось причин не вживають м'ясну їжу, вона заповнить відсутню кількість білків.
  • Великий вміст калію сприяє стабільній роботі серця, допомагає вивести зайву кількість рідини з організму.
  • Магній, який міститься в продукті в значній кількості (до 25%) стабілізує роботу нервової системи, покращує пам'ять, посилює концентрацію. Вживання цих цілющих ліків корисне в разі стресів.
  • Вітамін А, який присутній у «бджолиному хлібі», важливий для зорової функції. Особливо він потрібен тим, хто велику кількість часу проводить за комп'ютерною технікою. Під час інтенсивної роботи зорових органів людини витрачається приблизно така ж кількість енергії, як і під час фізичних навантажень.
  • Природні антибіотики, що містяться в продукті, допоможуть впоратися із застудою. Уже через 2-3 дні після початку прийому припиняється інфікування. Профілактичне вживання захистить від вірусних захворювань.
  • Дуже корисно вживати пергу в період вагітності, оскільки в ній є всі мікроелементи і вітаміни, які зміцнять материнський організм. Прийом штучних вітамінів принесе набагато менше користі.

Свіжа бджолина перга

Протипоказання до застосування

Будь-який засіб або ліки мають свої протипоказання до застосування. Не виключенням є і ферментований пилок. Її не можна використовувати в таких випадках:

  • У разі онкологічних захворювань 3-4 стадії.
  • У разі порушення функції обміну речовин в організмі.
  • При утворенні міоми матки у жінок.
  • У разі Базедової хвороби.
  • У разі алергічних реакцій.

Слід суворо стежити за кількістю вживаного продукту, дотримуватися добових доз прийому. Перевищення норми загрожує розвитком гіпервітамінозу, що може призвести до порушення роботи всього організму або окремих систем.

Прийом медичних препаратів не є протипоказанням до лікування «бджолиним хлібом».

Бджолина перга поблизу

Способи вживання: за хвороб і для профілактики

Існує кілька способів застосування «бджолиного хліба». Найпоширеніший - розсмоктування гранул у роті. Такий спосіб дає миттєвий результат, корисні речовини відразу починають надходити в кров.

Цей натуральний лікарський засіб можна вживати у вигляді настою. Його готують так: 20 г перги і склянку теплої води змішують і дають настоятися близько півгодини. Для вживання склад можна трохи підігріти, але слід пам'ятати, що при сильному нагріванні втрачаються корисні властивості.

Ефективно використовувати «бджолиний хліб» у вигляді масок і обгортань. Такий спосіб використання дає позитивний результат для шкіри, роблячи її більш пружною та еластичною, помітний омолоджувальний ефект.

Гранули цієї корисної речовини можна використовувати як добавку до трав'яного чаю. Але перед додаванням рекомендується остудити рідину до 30-40 градусів, щоб уникнути втрати корисних властивостей продукту.

Добові норми прийому для дорослих становлять 30-40 г для профілактики, 50-90 г для лікування. Для дітей віком 1-3 роки достатньо 5 г на добу, 10 г для віку 3-6 років і 20 г для 6-12 років. Вагітним жінкам можна вживати до 15 г цього природного вітамінного комплексу.

Приймати пергу найкраще вранці перед прийомом їжі. Для кращого засвоєння можна розділити добову норму на кілька частин. Перед сном її краще не їсти, оскільки підбадьорлива дія продукту може перешкодити заснути.

Вживати ці натуральні ліки краще курсами, для лікування - 3-4 тижні, для профілактики - 1-3 місяці. Перерви мають становити 1-2 місяці.

Підбиття підсумків

Перга дуже корисний лікарський засіб, який допомагає оздоровити організм і сприяє профілактиці багатьох захворювань. Купувати її потрібно в спеціалізованих магазинах, а ще краще в домашніх бджільницьких господарствах, де ви гарантовано придбаєте натуральний свіжий продукт. Необхідно цікавитися умовами зберігання, оскільки в занадто вологому приміщенні це цінне джерело енергії може заграти і втратити свої цілющі властивості.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Користь і шкода гарбузового соку для організму Користь і шкода гарбузового соку для організму
Усі ми знаємо, що гарбуз - вкрай корисний для нашого організму продукт. Великий помаранчевий овоч славиться високим...
25.04.25
0
0
Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу
Мюслі та вівсянка вважаються здоровими продуктами для сніданку. Адже вранці краще з'їсти страви, багаті на складні...
25.04.25
0
0
Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива
Звичайні види риби, що давно набили оскому, змушують звертати увагу покупців на незнайомі назви. У цьому питанні...
25.04.25
0
0
Повітряний рис: чим шкідливий і корисний Повітряний рис: чим шкідливий і корисний
Повітряний рис, ці ласощі не тільки порадують дітей, а й дорослих. Люблять ці солодощі, за простоту, зручність і...
25.04.25
0
0