Що корисніше свіжий хліб чи сухарі?

Що корисніше свіжий хліб чи сухарі?
Порівняння

Хліб - один із найпопулярніших продуктів харчування. Його вживають практично з будь-якими стравами. Це недорогий продукт, що дає змогу швидко втамувати відчуття голоду. З нього також виробляють сухарі. Фактично це той самий хліб, але висушений. Продукти мають дуже схожі властивості, але все ж трохи відрізняються. У них є свої корисні характеристики, але в деяких випадках можуть бути і протипоказання.

Основні відмінності продуктів

За хімічним складом вироби практично ідентичні. Вони виробляються з різних сортів борошна. Грубо кажучи, сухарі є похідним від хліба продуктом. Раніше для їх виготовлення застосовували старі або браковані буханки, які вже непридатні для вживання в поточному вигляді. Наприклад, якщо виріб трохи залежався і почав тверднути, їсти його злегка неприємно, до того ж втрачається початковий смак. Тому батон ріжуть на невеликі шматки, а потім висушують, отримуючи сухарі.

На сучасних виробництвах сухарі роблять дещо іншим способом. Їх виробляють не з черствих хлібобулочних виробів, а зі спеціально приготованих батонів. Останні роблять не в традиційній формі буханця, а у вигляді довгих прямокутних виробів. Специфіка технологічного процесу дає змогу виробнику впливати на структуру майбутнього сухаря - робити її щільнішою, грубуватішою або, навпаки, ніжнішою й танучішою.

Після випічки батони деякий час відлежуються в окремих приміщеннях. На стадії черствіння відбувається стабілізація та ущільнення структури м'якушки. Такі вироби вже набагато простіше нарізати на сухарики потрібних розмірів. За необхідності сухарі обвалюються в різних спеціях у спеціальних пристроях, що працюють за принципом бетономішалки. Потім заготовки відправляються в спеціальну піч для сушіння.

Хліб і сухарі

Корисні властивості хліба

Багато дієтологів вважають, що хліб використовується виключно для втамування голоду і не несе користі для організму. Насправді він має масу корисних якостей:

  • Містить багато клітковини, що сприяє схудненню і нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
  • Має в складі багато вітамінів груп B і E. Також містить необхідні організму амінокислоти, залізо, мідь, цинк і ніацин.
  • Забезпечує швидке насичення організму.
  • Зміцнює нервову систему завдяки наявності вітамінів групи B. Покращує самопочуття, підвищує настрій, допомагає подолати стрес.
  • Відновлення енергії організму завдяки багатому вмісту вуглеводів.
  • Підтримка нормальної роботи серцево-судинної системи завдяки вмісту вітамінів групи B.
  • Захист організму від зовнішніх подразників і алергенів завдяки наявності вітаміну E.
  • Наявність амінокислот, що зміцнюють волосся і поліпшують стан шкіри.

Дівчина нюхає свіжий хліб

Чим корисні сухарі

Сухарики виготовляють із того ж хліба, тому вони мають практично аналогічні позитивні якості, але мають і власні унікальні властивості:

  • Насичення організму енергією завдяки високій калорійності. Вуглеводи, що містяться в сухарях, легко засвоюються, завдяки чому організм дуже швидко відновлює сили.
  • Нормалізація травної системи за рахунок високого вмісту клітковини. Сухарики забезпечують довготривале відчуття ситості. Завдяки цьому ідеально підходять для походів і тривалих поїздок.
  • Сприяють очищенню шлунково-кишкового тракту від шкідливих речовин. Їх рекомендують вживати при захворюваннях кишківника та після отруєнь.
  • Не підвищують кислотність шлунка, і не призводять до здуття живота.
  • Дуже легко засвоюються і позитивно впливають на систему травлення.

Сухарі часто включають до складу різних дієт. Їх можна їсти як окрему страву або використовувати для приготування різних салатів. На відміну від свіжого хліба, сухарики значно довше зберігаються, а приготувати їх можна навіть удома у звичайній духовці. Крім того, хлібний м'якуш можна навіть просто висушити на підвіконні.

Сухарі

Можливі протипоказання

Обидва продукти є загалом корисними. Але, все ж таки не завжди і не всім їх можна вживати. Сухарі можуть мати такий негативний вплив:

  • Не рекомендуються до вживання натщесерце. В іншому разі можливі порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.
  • Закреп при надмірному вживанні.
  • Розвиток гастриту. Актуально тільки для пакетованих сухариків із різними смаковими добавками, ароматизаторами та консервантами.

Загалом домашні або фабричні сухарі не несуть особливої шкоди. Небезпечними вважаються тільки пакетовані вироби з різними смаками.

У хліба теж є протипоказання:

  • Житній хліб не рекомендований до вживання людям із гастритом і виразкою шлунка.
  • Підвищення ризику розвитку ожиріння.
  • Ризик зміни хімічного складу крові через наявність у складі дріжджів (неактуально для бездріжджового хліба).
  • Виникнення алергії через наявність у складі різних добавок і консервантів. Такі добавки вносять не всі виробники.
  • Метеоризм і збої в роботі системи травлення при надмірному вживанні.

Який продукт корисніший

Обидва продукти мають загалом позитивний вплив на організм, за винятком вищеописаних протипоказань. Людям із хворобами шлунково-кишкового тракту не рекомендується вживати хлібобулочні вироби та їхні похідні, зокрема сухарики. Також хліб у свіжому вигляді небажаний для людей із цукровим діабетом. В інших випадках продукти можна вживати, але в помірній кількості.

Позитивні характеристики продукту насамперед залежать від його складу. Мультизлаковий і цільнозерновий хліб вважається найкориснішим. Житній та пшеничний хліб є менш корисним. За аналогічною схемою класифікуються й сухарі, оскільки вони успадковують практично всі корисні та шкідливі властивості свіжого виробу.

Проте все ж дієтологи вважають сухарі більш корисним продуктом. Але, це актуально виключно для виробів, які виготовляються без додавання різних підсилювачів смаку, ароматизаторів, консервантів та інших хімічних речовин. Тому домашні сухарики вважаються найкориснішими.

Основна перевага сухариків у плані користі для організму - кристалічна структура крохмалю. У свіжому м'якуші крохмаль має аморфний стан, тому швидко розщеплюється в організмі. Під час сушіння відновлюється його кристалічна структура (процес ретроградації). Завдяки цьому крохмаль не так активно розщеплюється і, відповідно, має знижений глікемічний індекс. Але, все ж таки, відмінність між свіжим і висушеним хлібом дуже незначна, і може мати значення тільки в рідкісних випадках.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0