Повітряний рис: чим шкідливий і корисний

Повітряний рис: чим шкідливий і корисний
Різне

Повітряний рис, ці ласощі не тільки порадують дітей, а й дорослих. Люблять ці солодощі, за простоту, зручність і чудовий смак. Можна вживати як перекус у дорозі, десерт або сніданок. Є низькокалорійним і корисним продуктом. Цю їжу можна спокійно вживати людям на дієті або правильному харчуванні.

Що це таке повітряний рис

Повітряний рис готують з оброблених підірваних зерен рису. Отримують такі зерна шляхом сильного нагріву, завдяки вмісту крохмалю і води, клітини розриваються. Технічно виготовлення ласощів представлено у вигляді видавлювання зерна, використовуючи при цьому високу температуру і тиск, сам процес триває від 1-2 хвилин. Після екструзії змінюється будова насіння (кристалічна), воно перетворюється на нову агрегатну, пористу і повітряну структуру.

Рис повітряний

Існує повітряний рис двох видів:

  1. Формований (вологі зерна перетирають і отримують в'язке тісто, з якого формується батончик, і нарізаються шматочки).
  2. Повітряні зерна (крупа піддається термообробці і різкому перепаду тиску, через що зерна розриваються і змінюють структуру).

Рисове насіння у своєму складі містить як основний компонент - клітковину, вона у своєму роді є основою харчового волокна. Завдяки харчовим волокнам людський організм очищається від шлаків і токсинів, також надає відчуття насичення на тривалий час. У зв'язку з усім цим, цей продукт є дуже корисним.

Користь повітряного рису

  • Низькокалорійний продукт: низький вміст жирів, відсутність холестерину.
  • Легко засвоюється людським організмом.
  • Високий вміст вуглеводів, завдяки чому є високопоживною їжею, сприяє відновленню апетиту після довгого голодування або хвороби.
  • Високий вміст стійкого крохмалю, що, своєю чергою, є величезною підтримкою мікрофлори кишківника та корисних бактерій.
  • Високий вміст нерозчинних волокон, які борються з раковими клітинами і мають антиокислювальні властивості.
  • Збагачений калієм, що сприяє виведенню зайвої рідини.
  • Благотворно впливає на артеріальний тиск і зниження ваги.
  • Володіє обволікаючими діями, позитивно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту.
  • Нормалізує діяльність серця.
  • Покращує процес сну і зміцнює вищу нервову систему, у зв'язку з великим вмістом вітамінів групи В.
  • Містить мікромінерали, що відповідають за зміцнення волосся.
  • Підвищує розумову працездатність, високий вміст лецитину.
  • Підсилює приплив молока у жінок, які годують груддю.

Повітряний рис, структура якого представлена харчовими волокнами і вітаміном В, є надзвичайно корисним продуктом для повноцінного функціонування людини і гармонійної роботи всіх процесів життєдіяльності організму. Надає підтримку серцево-судинній системі, шлунково-кишковій і нервовій системі, метаболізму, виводить канцерогени і сприяє зниженню рівня цукру в крові та виробленню інсуліну.

Багато повітряного рису

Шкода повітряного рису

Шкідливими ці ласощі можуть бути тільки за умови надмірного, щоденного вживання в їжу цього продукту.

Ймовірна шкода, яку можуть завдати ці ласощі, виходячи зі складу.

  • Даний десерт не забороняється вживати людям з цукровим діабетом, але їм варто їсти його в невеликих кількостях, ведучи рахунок хлібних одиниць. Через великий відсоток вмісту стійкого крохмалю.
  • Вміст заліза - величезний плюс, але також у його хімічному складі є фітинова кислота, вона, своєю чергою, може накопичуватися і пригнічувати засвоєння заліза, якщо вживати цей десерт у нерозумно великих кількостях.
  • Людям схильним до утворення каменів у нирках, варто з обережністю вживати такий рис або зовсім відмовитися від нього.
  • У разі надмірного вживання повітряного рису, може спричиняти проблеми зі стільцем, зміцнювальний ефект (закреп).
  • Зниження потенції у чоловічої статі, у разі надмірного вживання.

Свіжий повітряний рис

Поради як правильно приготувати повітряний рис

У кулінарії повітряний рис активно використовується, як готові сухі сніданки, як енергетичні батончики, торти і морозиво та інші різні кондитерські вироби. Даний продукт відмінно підійде в якості дієтичного перекусу. Приготувати повітряний рис можливо і в домашніх умовах.

Знадобитися:

  1. Олія рослинна 100 мл.
  2. Рис круглозерновий (термічно оброблений) 80 гр.
  3. Цукор 40 гр.
  4. Мед 40 гр.
Приготування: рис важливо дуже ретельно промити, раз на шість поки не стане прозорою вода. Після цього відварити протягом 25 хвилин, до стану злегка перетравленого зерна, але не в кашу. Через друшляк злити воду, рис розкласти на паперовому рушнику і залишити сушитися й остигати, це займе кілька годин.

Після того як рис обсох, можна переходити до наступного етапу.

Тим часом на лист вистилають пергамент і тонким шаром укладають зерна. Протягом двох годин при температурі 100 градусів зерна прожарюються в духовці. «Готовий» рис змінить колір.

На сковороді розігрівається олія за принципом фритюру, щоб рис був повністю в неї занурений. Олія має бути максимально розпеченою, але не горіти.

Невеликими жменями рис кидається на пательню з олією. Як тільки рис здувся, швидко знімається і викладається на паперові рушники.

Готові зерна можна полити сиропом із меду і цукру, після цього покласти домашній повітряний рис на 2 години в холодне місце.

Домашній повітряний рис

Висновок

З перерахованого вище списку видно, що цей продукт більшою мірою корисний, ніж шкідливий. Кожен сам вирішує для себе, чи варто вживати повітряний рис у їжу і в яких кількостях. Зважувати всі за і проти, звісно, кожна людина повинна виходячи зі свого стану здоров'я. Для когось цей продукт стане золотою жилою, а для когось шкідливим захопленням.

Важливо розуміти, що проблеми виникають не під час вживання зерен рису в їжу, а в разі надмірного, неконтрольованого вживання. Дозування важливо дотримуватися, навіть абсолютно здорова людина без будь-яких протипоказань може отримати шкоду в разі перевищення встановленої норми.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Користь і шкода гарбузового соку для організму Користь і шкода гарбузового соку для організму
Усі ми знаємо, що гарбуз - вкрай корисний для нашого організму продукт. Великий помаранчевий овоч славиться високим...
25.04.25
0
0
Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу
Мюслі та вівсянка вважаються здоровими продуктами для сніданку. Адже вранці краще з'їсти страви, багаті на складні...
25.04.25
0
0
Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива
Звичайні види риби, що давно набили оскому, змушують звертати увагу покупців на незнайомі назви. У цьому питанні...
25.04.25
0
0
Повітряний рис: чим шкідливий і корисний Повітряний рис: чим шкідливий і корисний
Повітряний рис, ці ласощі не тільки порадують дітей, а й дорослих. Люблять ці солодощі, за простоту, зручність і...
25.04.25
0
0