Повітряний рис: чим шкідливий і корисний

Повітряний рис, ці ласощі не тільки порадують дітей, а й дорослих. Люблять ці солодощі, за простоту, зручність і чудовий смак. Можна вживати як перекус у дорозі, десерт або сніданок. Є низькокалорійним і корисним продуктом. Цю їжу можна спокійно вживати людям на дієті або правильному харчуванні.
Що це таке повітряний рис
Повітряний рис готують з оброблених підірваних зерен рису. Отримують такі зерна шляхом сильного нагріву, завдяки вмісту крохмалю і води, клітини розриваються. Технічно виготовлення ласощів представлено у вигляді видавлювання зерна, використовуючи при цьому високу температуру і тиск, сам процес триває від 1-2 хвилин. Після екструзії змінюється будова насіння (кристалічна), воно перетворюється на нову агрегатну, пористу і повітряну структуру.
Існує повітряний рис двох видів:
- Формований (вологі зерна перетирають і отримують в'язке тісто, з якого формується батончик, і нарізаються шматочки).
- Повітряні зерна (крупа піддається термообробці і різкому перепаду тиску, через що зерна розриваються і змінюють структуру).
Рисове насіння у своєму складі містить як основний компонент - клітковину, вона у своєму роді є основою харчового волокна. Завдяки харчовим волокнам людський організм очищається від шлаків і токсинів, також надає відчуття насичення на тривалий час. У зв'язку з усім цим, цей продукт є дуже корисним.
Користь повітряного рису
- Низькокалорійний продукт: низький вміст жирів, відсутність холестерину.
- Легко засвоюється людським організмом.
- Високий вміст вуглеводів, завдяки чому є високопоживною їжею, сприяє відновленню апетиту після довгого голодування або хвороби.
- Високий вміст стійкого крохмалю, що, своєю чергою, є величезною підтримкою мікрофлори кишківника та корисних бактерій.
- Високий вміст нерозчинних волокон, які борються з раковими клітинами і мають антиокислювальні властивості.
- Збагачений калієм, що сприяє виведенню зайвої рідини.
- Благотворно впливає на артеріальний тиск і зниження ваги.
- Володіє обволікаючими діями, позитивно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту.
- Нормалізує діяльність серця.
- Покращує процес сну і зміцнює вищу нервову систему, у зв'язку з великим вмістом вітамінів групи В.
- Містить мікромінерали, що відповідають за зміцнення волосся.
- Підвищує розумову працездатність, високий вміст лецитину.
- Підсилює приплив молока у жінок, які годують груддю.
Повітряний рис, структура якого представлена харчовими волокнами і вітаміном В, є надзвичайно корисним продуктом для повноцінного функціонування людини і гармонійної роботи всіх процесів життєдіяльності організму. Надає підтримку серцево-судинній системі, шлунково-кишковій і нервовій системі, метаболізму, виводить канцерогени і сприяє зниженню рівня цукру в крові та виробленню інсуліну.
Шкода повітряного рису
Шкідливими ці ласощі можуть бути тільки за умови надмірного, щоденного вживання в їжу цього продукту.
Ймовірна шкода, яку можуть завдати ці ласощі, виходячи зі складу.
- Даний десерт не забороняється вживати людям з цукровим діабетом, але їм варто їсти його в невеликих кількостях, ведучи рахунок хлібних одиниць. Через великий відсоток вмісту стійкого крохмалю.
- Вміст заліза - величезний плюс, але також у його хімічному складі є фітинова кислота, вона, своєю чергою, може накопичуватися і пригнічувати засвоєння заліза, якщо вживати цей десерт у нерозумно великих кількостях.
- Людям схильним до утворення каменів у нирках, варто з обережністю вживати такий рис або зовсім відмовитися від нього.
- У разі надмірного вживання повітряного рису, може спричиняти проблеми зі стільцем, зміцнювальний ефект (закреп).
- Зниження потенції у чоловічої статі, у разі надмірного вживання.
Поради як правильно приготувати повітряний рис
У кулінарії повітряний рис активно використовується, як готові сухі сніданки, як енергетичні батончики, торти і морозиво та інші різні кондитерські вироби. Даний продукт відмінно підійде в якості дієтичного перекусу. Приготувати повітряний рис можливо і в домашніх умовах.
Знадобитися:
- Олія рослинна 100 мл.
- Рис круглозерновий (термічно оброблений) 80 гр.
- Цукор 40 гр.
- Мед 40 гр.
Після того як рис обсох, можна переходити до наступного етапу.
Тим часом на лист вистилають пергамент і тонким шаром укладають зерна. Протягом двох годин при температурі 100 градусів зерна прожарюються в духовці. «Готовий» рис змінить колір.
На сковороді розігрівається олія за принципом фритюру, щоб рис був повністю в неї занурений. Олія має бути максимально розпеченою, але не горіти.
Невеликими жменями рис кидається на пательню з олією. Як тільки рис здувся, швидко знімається і викладається на паперові рушники.
Готові зерна можна полити сиропом із меду і цукру, після цього покласти домашній повітряний рис на 2 години в холодне місце.
Висновок
З перерахованого вище списку видно, що цей продукт більшою мірою корисний, ніж шкідливий. Кожен сам вирішує для себе, чи варто вживати повітряний рис у їжу і в яких кількостях. Зважувати всі за і проти, звісно, кожна людина повинна виходячи зі свого стану здоров'я. Для когось цей продукт стане золотою жилою, а для когось шкідливим захопленням.
Важливо розуміти, що проблеми виникають не під час вживання зерен рису в їжу, а в разі надмірного, неконтрольованого вживання. Дозування важливо дотримуватися, навіть абсолютно здорова людина без будь-яких протипоказань може отримати шкоду в разі перевищення встановленої норми.



