Що шкідливіше пити Кока-колу чи Спрайт

Кока-кола і Спрайт входять у топ продажів прохолодних напоїв без алкоголю. Молодь швидше за всіх відгукується на привабливі слогани реклами. Важко не піддатися, якщо на кожному розі закликають пізнати смак життя. Діти ласі на красиву упаковку. Дорослі мають скептицизм, але теж зомбуються, адже з кожного екрана щогодини і барвисто пропонують не засохнути. Незважаючи на маркетинговий успіх, лікарі та дієтологи не відносять такі напої до корисних.
Корисні відомості
Обидва напої випущені американською компанією Тhe Coca-Cola Соmpany: Кока-кола - 1886-го року, Спрайт - 1961-го року. У першому з них змішували 3 частини листя коки та 1 частину горіхів тропічної коли. Прохолодні рідини спочатку виготовляли на основі артезіанської води, змішаної з діоксидом вуглецю, а також лимонною кислотою. Тому називалися газованими напоями та лимонадами.
Склад продуктів (на 100 мл):
Кока-кола | Спрайт | |
Вуглеводи, г | 10,6 | 2 |
Білки | - | - |
Жири | - | - |
Калорійність, ккал | 45 | 10 |
Вода | Вода | |
Цукор | Цукор | |
Ароматизатори | Натуральні (кофеїн та ін.).) | Натуральні |
Харчові добавки | Е290 - діоксид вуглецю | Е290 |
Е150d (барвник) | Е330 | |
Е338 | Е331 | |
Е950 | ||
Е954 |
Шкода Кока-коли
- Е150d є найбільш темним із барвників цього класу. Надає майже чорний колір зі смаком гіркоти паленого цукру. Добавка d - найбільш небезпечний мікробіологічний різновид цукрового кольору, оскільки належить до слабких канцерогенів. Дослідження свідчать про те, що вона може спричиняти онкологічні захворювання, якщо перевищує 200 мг на 1 кг ваги людини.
- Е 338 - це ортофосфорна, слабка кислота. Надає смаку аґрусу, використовується як синтетичний консервант-антиоксидант замість більш дорогої лимонної кислоти. Деякі стоматологи стверджують, що вона розчиняє зубну емаль і пов'язують з нею розвиток карієсу. Сприяє розвитку остеопорозу та хронічних хвороб нирок. Не рекомендується при гастриті з підвищеною кислотністю. Якщо перевищити норму вживання, то можливі нудота, блювота і розлад ШКТ.
- Кофеїн. Піднімає тиск, звужуючи судини. Спільно з цукром кофеїн значно посилює негативну дію на серце та судини. Після перевищення норми, індивідуальної для кожного, нервова система виснажується. Проявляється це головними болями, дратівливістю або апатією і втомою. Крім того, із сечею посилено виводиться кальцій. Нарешті, кофеїн здатний викликати звикання до нього.
Шкода Спрайта
Перша добавка - штучного походження, остання - природного, решта - синтетичного.
- Е330 є лимонною кислотою. Вона потрібна для природної консервації напою. Здатна подразнювати слизову шлунка, роз'їдати зубну емаль, викликати блювоту.
- Е331 (стабілізатор цитрат натрію). Є у складі більшості газованих напоїв. Застосовується також як ліки, якими лікують цистит, стабілізують кров, зменшують печію та борються з наслідками похмілля. Побічні дії ліків на основі цитрату натрію: підвищення тиску, нудота, болючість у животі, зниження апетиту, блювота. У їжі концентрація цієї добавки менша.
- Е950 (ацесульфам калію, підсолоджувач). У 200 разів солодший за звичайний цукор.
- Аспартам, підсолоджувач. Здатний призводити до нервових розладів. При температурі вище 30 градусів розщеплюється на метанол, формальдегід і фенілаланін. Метанол - отруйний спирт, 5-10 мл його вже отруює і призводить до небезпеки сліпоти. Формальдегід належить до групи канцерогенів рівня миш'яку. Сприяє розвитку нападів, маніакальної паніки, злості, насильства.
- Фенілаланін. Критично протипоказаний хворим на фенілкетонурію. У разі порушення дієти в них підвищується кількість білка і фенілаланіну, що призводить до важкого ураження нервової системи. У результаті часто порушується розумовий розвиток.
- Неогесперидин дигідрохалкон, підсолоджувач. Покликаний нейтралізувати неприємний присмак занадто солодкого продукту. Застосовується з двома іншими модифікаторами цукру, які послаблюють його ментоловий присмак. Офіційно вважається нешкідливим і швидко засвоюваним. Але насторожує те, що він підсилює ефект інших підсолоджувачів, сам більш ніж у 300 разів солодший за сахарозу.
Схожа шкода обох напоїв
До складу розглянутих, а також і інших лимонадів входять ще 3 компоненти:
- Цукор. Написаний на етикетках обох газованих напоїв одразу після води, отже, його найбільше в складі Кока-коли і Спрайта. Протипоказаний діабетикам, для яких випускається спеціальний різновид темної рідини. Стимулює ріст тих бактерій, які спричиняють карієс. З кожною випитою пляшкою кров людини все більше перетворюється на тягучий сироп, негативно трансформуючи судини та перешкоджаючи роботі серця. Для 7-річної дитини з півторалітровою кількістю крові випивання 2-3 пляшок поспіль може призвести до катастрофічних наслідків.
- Діоксид вуглецю (розпушувач штучного походження, по-іншому його називають вуглекислим газом). У сполуці з водою не що інше, як вугільна кислота, хоча вона і в сильно розбавленому вигляді. Тому така газована вода не рекомендується виразковикам і гастритникам. У багатьох здорових людей нерідко здувається живіт і виникає відрижка. Хоча ця кислота дезінфікує і дає змогу тривало зберігати продукти, але за сильної газації може «вимивати» кальцій із кісткової тканини.
- Ароматизатори. Розщеплюються в печінці, отже, додатково її завантажують і отруюють.
Розібрати решту складу обох газованих напоїв «по кісточках» неможливо, оскільки виробник його не оприлюднює, посилаючись на комерційну таємницю. Але в російських журналах 2017 року опубліковано результати дослідів із тваринами, які вживають ці рідини замість води:
- При запиванні цукерок газованою водою збільшується дія цукрів і прискорюється виділення вуглекислого газу.
- Агресивність компонентів настільки висока, що призводить до майже повного розчинення тканин за 10 днів.
- Аналізи крові та сечі вказують на виникнення проблем із жовчоутворювальною та жовчовивідною функціями печінки, роботою нирок, транспортуванням білірубіну. Хоча за 30 днів зміни показників не вийшли за межі норми, але відзначалися відхилення в гірший бік від контрольної групи щурів, які пили воду (від 9 до 68% за різними показниками).
Інші досліди показують, що Кока-кола позбавляє від іржі та плям. Медики навчальних закладів помітили закономірність звернення з приводу алергії студентів, які регулярно вживають газовану воду.
Що в підсумку: пити чи не пити
Обидва напої добре продаються в усьому світі, і споживачі стверджують, що вони справді добре втамовують спрагу, піднімають настрій і працездатність. Ці напої не вважаються отрутою. Кількість кожного компонента в продукті безпечна, але в сумі вони можуть призводити до далеко не нешкідливих ефектів. Тому під час вживання Кока-коли і Спрайта не зайве враховувати такі моменти:
- Не пийте натщесерце.
- Вживайте не частіше, ніж 1 раз на кілька тижнів.
- Лікарі наполягають на виключенні обох напоїв з меню діабетиків або при деяких захворюваннях, а також індивідуальній непереносимості.



