Корисні властивості та шкода зеленого чаю

Корисні властивості та шкода зеленого чаю
Вода та напої

Зелений чай - це найстаріший східний напій, один із найпопулярніших у світі. Батьківщиною його є Китай, а зараз плантації можна знайти по всьому світу.

Звідки береться зелений чай

І зелений, і чорний чай отримують з одних і тих самих кущів. Розрізняються вони тільки технологією виготовлення. Для отримання зеленого чаю листя піддають природній ферментації (від 0,5 до 10%), завдяки чому в ньому зберігається максимум користі. Для отримання ж чорного чаю листя піддається ферментації на 100%.

Зелений чай

Коротко про склад зеленого чаю

Склад відрізняється великою різноманітністю хімічних елементів. Він багатий на антиоксиданти, мікроелементи та вітаміни. Мінеральний комплекс сформований майже всіма відомими мінералами.

Дубильні речовини впливають на смак напою. Сприятливий вплив на здоров'я чинять алкалоїди, катехіни та амінокислоти.

Користь зеленого чаю

  • Допоможе продовжити молодість. У листі чаю містяться антиоксиданти, які знищують вільні радикали і сповільнюють процеси старіння організму, а використання масок і кремів із зеленим чаєм допоможе впоратися зі зморшками і недосконалостями шкіри.
  • Перешкоджає утворенню ракових клітин завдяки поліфенолам, що містяться в чаї, які мають антиоксидантну активність.
  • Підтримка здоров'я серця і судин. Вважається, що антиоксиданти чаю допомагають судинам швидше адаптуватися до зміни артеріального тиску і знижують ризик тромбозу, що призводить до нападів стенокардії та інфарктів.
  • Зниження кров'яного тиску, причому ефект залежить від сорту та індивідуальних особливостей організму.
  • Нормалізація вироблення підшлункових ферментів і підтримання здорової мікрофлори кишечника.
  • Зелений чай допоможе при отруєннях і похміллі. Завдяки адсорбуючим речовинам і сечогінній дії він здатний вивести з організму шкідливий холестерин, токсини і солі. Сечогінна дія чаю також здатна вивести з організму зайву рідину і прибрати звітність.
  • Допоможе в боротьбі за струнку фігуру. Калорійність у зеленого чаю - нульова. Гарячий напій здатний усунути помилкове відчуття голоду, завдяки чому знизиться загальна калорійність раціону. Чай запобігає появі хвороб, пов'язаних із порушенням обміну речовин. Танін, що міститься в чаї, полегшує процес травлення і «розганяє» метаболізм. Пектини зеленого чаю мають здатність розщеплювати жири.
  • Підтримання бадьорості, зняття нервового напруження, боротьба із сонливістю. Горнятко зеленого чаю допомагає сконцентруватися на роботі чи навчанні та поверне сили. Кофеїн, що міститься в чаї, стимулює нерви, покращує концентрацію, позбавляє головного болю і втоми, підвищує витривалість.
  • Збереження гостроти зору. Катехіни поглинаються різними частинами ока, зокрема сітківкою і кришталиком, внаслідок чого сповільнюється процес окислення. Тому вживання чаю є профілактикою очних захворювань, а зокрема глаукоми, сліпоти та дегенерації сітківки ока.
  • Поліпшення стану шкіри та волосся.
  • Відновлення водного балансу в організмі.
  • Усунення пародонтозу і несвіжого подиху, запобігання гниттю зубів. Антиоксидант катехін руйнує бактерії, які спричиняють карієс і запальні захворювання ясен.
  • Чай допоможе і при діабеті другого типу. Він знижує швидкість підвищення рівня глюкози після їжі, чим допомагає уникнути піків цукру і подальшого за ним етапу переїдання.
  • Знизить ризик розвитку хвороби Альцгеймера і хвороби Паркінсона.
  • Корисний для кісток. Катехін епігаллокатехін активізує фермент, що відповідає за ріст кісток, збільшує рівень мінералізації і блокує клітини кісткової тканини, що руйнують її.

Усю перераховану користь можна отримати тільки за помірного вживання (дві - три чашки на день) правильно завареного чаю високої якості. Варто повністю відмовитися від чайних пакетиків і дотримуватися умов приготування напою.

Сухий зелений чай

Шкода зеленого чаю і протипоказання для вживання

  • Не потрібно зловживати чаєм літнім людям, особливо з подагрою і ревматоїдним артритом.
  • Надмірне захоплення корисним напоєм може призвести до утворення каменів. А якщо вони вже є, то і зовсім краще утриматися від вживання зеленого чаю.
  • Людям, які мають захворювання нирок, не варто вживати більше 1 чашки напою на тиждень.
  • Наявність глаукоми.
  • Здатний призвести до загострення таких захворювань, як виразка, ерозія і гастрит.
  • Небажане вживання за високої температури.
  • Несумісні із зеленим чаєм лікарські препарати та алкоголь.
  • Через можливість зниження кров'яного тиску не рекомендується до вживання гіпотонікам.
  • Несвіжий чай може бути небезпечним, особливо для людей із гіпертонією, подагрою і глаукомою.
  • Міцний чай протипоказаний вагітним, матерям-годувальницям і дітям.

Наливання зеленого чаю

Як правильно заварити зелений чай

Особливу увагу варто приділити трьом головним умовам:

  1. Температура і якість води. Для приготування чаю рекомендована джерельна вода, але якщо немає можливості знайти таку, підійде і відфільтрована. Воду краще не кип'ятити більше одного разу. І найголовніша умова - не варто заливати чай окропом, він призведе до руйнування більшості корисних речовин і зробить напій марним. Найкраща температура води для заварювання - 80-90 градусів.
  2. Співвідношення води та чаю. Середнє значення тут - це одна ч.л. на 200 мл води.
  3. Тривалість процесу заварювання. Залежить від того ефекту, який хочеться отримати. Якщо хочеться отримати сильний тонізуючий ефект, то варто зачекати щонайменше півтори хвилини, а якщо потрібен легший ефект, то достатньо однієї хвилини.

Якісний зелений чай заварюється повторно до семи разів. Однак оптимальною кількістю є два - три рази. Вважається, що першу заварку не прийнято пити. Час же всіх повторних заварювань збільшується пропорційно до кількості. З кожною наступною заваркою починає розкриватися смак чаю.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0