Горох нут: користь і можлива шкода

Горох нут: користь і можлива шкода
Рослини

Нут (або турецький горох) - це представник сімейства бобових, не більший за 1-1,5 см у діаметрі, схожий на голову барана з дзьобом. Тому йому дали назву - баранячий горох. Рідною країною вважається Туреччина.

Нут - що це таке

Рослина росте в південних країнах із тропічним кліматом: східні країни, північна Африка і південна Америка.  Сама рослина - однорічна з прямим стеблом і невеликими листочками. Висота досягає 70 см. Стручки невеликі, роздуті, містять від 1 до 4 горошин.

Є два основних сорти:

  1. Кабулі - горошини світлого кольору і гладкою шкаралупою.
  2. Дезі - горошини меншого розміру мають темний колір і грубу оболонку.

Горох нут росте

Склад

Нут - дуже поживний продукт, збалансований за складом. Добре замінює м'ясо людям, які відмовилися від їжі тваринного походження. Калорійність продукту на 100 г становить 364 ккал. У ньому міститься понад 80 корисних речовин.

Склад:

  • Повноцінний органічний білок у розмірі 30%, який добре засвоюється організмом.
  • 55% корисних вуглеводів.
  • Жири - 6-8%.
  • Рослинна клітковина в кількості 9,9 г. на 100 г. продукту.
  • Незамінні амінокислоти: лізин, триптофан, метіонін.
  • Вітаміни групи А, В1, В2, РР, К.
  • Мінеральні речовини: залізо, кобальт, кальцій, фосфор, магній, кремній, марганець, цинк, селен - 3-4%.

Свіжий нут

Корисні властивості

  • Завдяки вмісту незамінних амінокислот, вживання нуту дає змогу боротися із зайвою вагою. Рослинна клітковина насичує організм, у людини швидко настає відчуття ситості на тривалий час. Це дає змогу контролювати обсяг з'їденої їжі. При цьому організм отримує всі поживні речовини.
  • Харчові волокна відновлюють правильну роботу ШКТ, створюють здорову кишкову мікрофлору. Виводять токсини з організму. І як наслідок нормалізації обміну речовин нут використовують для лікування та профілактики катаракти і глаукоми.
  • Вітаміни та мінеральні речовини нормалізують рівень холестерину в крові, підтримують роботу серця.
  • Залізо сприяє виробленню гемоглобіну, що забезпечує профілактику і лікування анемії. Для вагітних жінок і матерів-годувальниць нут заповнює зниження рівня заліза.
  • Кальцій і фосфор зміцнюють кістки, запобігаючи переломам і крихкості.
  • Вміст натрію нормалізує артеріальний тиск, очищає стінки судин.
  • Амінокислоти (зокрема, лізин) беруть участь у відновленні пошкоджених тканин, нарощуванні м'язової тканини.
  • Високий вміст марганцю підтримує нервову систему і зміцнює імунітет, поповнює хрящові тканини і суглоби.
  • Антиоксиданти покращують стан шкіри, волосся, нігтів, сприяють омолодженню.
  • Фолієва кислота в складі позитивно позначається на розвитку нервової системи плода під час вагітності.
  • Нут зміцнює серцево-судинну систему.
  • Бореться зі стоматологічними проблемами: показано в разі зубного болю, пародонтозу і запалення ясен.
  • Має сечогінний ефект, тому м'яко діє, розчиняє і виводить камені в нирках. Зайва рідина йде з організму, зменшуються набряки. Виводить жовч і холестерин.
  • Сприяє виробленню бутирату - жирної кислоти, яка зменшує запалення в клітинах товстого кишківника, що запобігає раку.
  • Покращує стан печінки.
  • Виводить із депресії та апатії.
  • Селен збільшує мозкову діяльність.
  • Знижує ризик появи судом.
  • Лікує бронхіт.
  • Має в'яжучий ефект.

Нут перед вживанням

Шкідливі властивості

Нут належить до важких продуктів. Через його повільне перетравлення, він може викликати бродіння в кишечнику. Тим самим завдати шкоди організму. Вкрай не рекомендується при таких захворюваннях:

  • Виразка шлунка.
  • Виразка кишечника.
  • Захворювання нирок.
  • Захворювання сечового міхура.
  • Гастрит.
  • Кольки.
  • Метеоризм.
  • Літній і старечий вік.
  • Захворювання підшлункової залози.
  • Індивідуальна непереносимість.

Є обмеження щодо вживання гороху в дітей, оскільки організм ще формується, і травна система може гостро відреагувати на новий продукт. Вводити необхідно невеликими порціями.

  • Не варто поєднувати з капустою.
  • Вживання з холодними напоями призводить до спазму шлунка.
  • Не варто змішувати горох із фруктами.

Нут перед вживанням

Поради щодо приготування

Нут - універсальний продукт. Він використовується в різних стравах.

  1. Пророщування. Калорійність такого продукту дуже низька - 116ккал на 100 г. Паростки містять корисні речовини, які збільшені в рази. Антиоксиданти збільшуються в 6 разів. Кількість вітамінів В і С - у 2 рази. Щоб нут розкрив усі свої найкращі властивості, його необхідно замочувати на 8-12 годин (або на ніч) кількістю води, що вдвічі більша за об'єм гороху. Потім його необхідно промити, викласти в ємність і залити невеликою кількістю води. Промивати кожні 6-8 годин, інакше закисне. Коли паростки досягнуть 4-5 см, їх можна вживати в їжу.
  2. Відварений. Після замочування промити і відварити. Щоб зменшити газоутворення додають трохи харчової соди. Варити необхідно до тих пір, коли горошину можна легко розчавити пальцями. Такий нут готують із тушкованими овочами, смажать із паприкою і роблять із нього котлети, у томатному соусі та в овочевому супі, до макаронів і плову.
  3. Нутове борошно. Особливістю є те, що вона не містить глютену. З неї готують коржі, оладки, млинці, кляр для овочів і фруктів, додають у соуси для густоти та солодкості - найвідомішою є ладду. З неї роблять кашку, яка має цілющі властивості, і нею мажуть у разі травм шкіри. Активно застосовують її в косметології - гелі, скраби та лосьйони для вмивання на основі нутового борошна. Вона тонізує шкіру, надає пружності та шовковистості. Добре очищає пори шкіри, позбавляючи її від прищів і чорних крапок.
  4. Хумус - досить поширена страва. Необхідно горох замочити на добу в гарячій воді, щоб він став м'яким. Потім промити і подрібнити в блендері. Додати кунжутну пасту, спеції та прянощі на свій розсуд. Добре поєднується з хлібними виробами та овочами.

Приготований нут

Нут має горіховий смак і аромат під час приготування, а зерниста текстура добре поєднується з різними продуктами та інгредієнтами. Він наділений мінералами, вітамінами, клітковиною і білком, що добре поповнює нестачу на дієтах і у вегетаріанських стравах.

Продукт доступний і продається в гіпермаркетах, має невисоку вартість.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0