Горох нут: користь і можлива шкода

Нут (або турецький горох) - це представник сімейства бобових, не більший за 1-1,5 см у діаметрі, схожий на голову барана з дзьобом. Тому йому дали назву - баранячий горох. Рідною країною вважається Туреччина.
Нут - що це таке
Рослина росте в південних країнах із тропічним кліматом: східні країни, північна Африка і південна Америка. Сама рослина - однорічна з прямим стеблом і невеликими листочками. Висота досягає 70 см. Стручки невеликі, роздуті, містять від 1 до 4 горошин.
Є два основних сорти:
- Кабулі - горошини світлого кольору і гладкою шкаралупою.
- Дезі - горошини меншого розміру мають темний колір і грубу оболонку.
Склад
Нут - дуже поживний продукт, збалансований за складом. Добре замінює м'ясо людям, які відмовилися від їжі тваринного походження. Калорійність продукту на 100 г становить 364 ккал. У ньому міститься понад 80 корисних речовин.
Склад:
- Повноцінний органічний білок у розмірі 30%, який добре засвоюється організмом.
- 55% корисних вуглеводів.
- Жири - 6-8%.
- Рослинна клітковина в кількості 9,9 г. на 100 г. продукту.
- Незамінні амінокислоти: лізин, триптофан, метіонін.
- Вітаміни групи А, В1, В2, РР, К.
- Мінеральні речовини: залізо, кобальт, кальцій, фосфор, магній, кремній, марганець, цинк, селен - 3-4%.

Свіжий нут
Корисні властивості
- Завдяки вмісту незамінних амінокислот, вживання нуту дає змогу боротися із зайвою вагою. Рослинна клітковина насичує організм, у людини швидко настає відчуття ситості на тривалий час. Це дає змогу контролювати обсяг з'їденої їжі. При цьому організм отримує всі поживні речовини.
- Харчові волокна відновлюють правильну роботу ШКТ, створюють здорову кишкову мікрофлору. Виводять токсини з організму. І як наслідок нормалізації обміну речовин нут використовують для лікування та профілактики катаракти і глаукоми.
- Вітаміни та мінеральні речовини нормалізують рівень холестерину в крові, підтримують роботу серця.
- Залізо сприяє виробленню гемоглобіну, що забезпечує профілактику і лікування анемії. Для вагітних жінок і матерів-годувальниць нут заповнює зниження рівня заліза.
- Кальцій і фосфор зміцнюють кістки, запобігаючи переломам і крихкості.
- Вміст натрію нормалізує артеріальний тиск, очищає стінки судин.
- Амінокислоти (зокрема, лізин) беруть участь у відновленні пошкоджених тканин, нарощуванні м'язової тканини.
- Високий вміст марганцю підтримує нервову систему і зміцнює імунітет, поповнює хрящові тканини і суглоби.
- Антиоксиданти покращують стан шкіри, волосся, нігтів, сприяють омолодженню.
- Фолієва кислота в складі позитивно позначається на розвитку нервової системи плода під час вагітності.
- Нут зміцнює серцево-судинну систему.
- Бореться зі стоматологічними проблемами: показано в разі зубного болю, пародонтозу і запалення ясен.
- Має сечогінний ефект, тому м'яко діє, розчиняє і виводить камені в нирках. Зайва рідина йде з організму, зменшуються набряки. Виводить жовч і холестерин.
- Сприяє виробленню бутирату - жирної кислоти, яка зменшує запалення в клітинах товстого кишківника, що запобігає раку.
- Покращує стан печінки.
- Виводить із депресії та апатії.
- Селен збільшує мозкову діяльність.
- Знижує ризик появи судом.
- Лікує бронхіт.
- Має в'яжучий ефект.
Шкідливі властивості
Нут належить до важких продуктів. Через його повільне перетравлення, він може викликати бродіння в кишечнику. Тим самим завдати шкоди організму. Вкрай не рекомендується при таких захворюваннях:
- Виразка шлунка.
- Виразка кишечника.
- Захворювання нирок.
- Захворювання сечового міхура.
- Гастрит.
- Кольки.
- Метеоризм.
- Літній і старечий вік.
- Захворювання підшлункової залози.
- Індивідуальна непереносимість.
Є обмеження щодо вживання гороху в дітей, оскільки організм ще формується, і травна система може гостро відреагувати на новий продукт. Вводити необхідно невеликими порціями.
- Не варто поєднувати з капустою.
- Вживання з холодними напоями призводить до спазму шлунка.
- Не варто змішувати горох із фруктами.
Поради щодо приготування
Нут - універсальний продукт. Він використовується в різних стравах.
- Пророщування. Калорійність такого продукту дуже низька - 116ккал на 100 г. Паростки містять корисні речовини, які збільшені в рази. Антиоксиданти збільшуються в 6 разів. Кількість вітамінів В і С - у 2 рази. Щоб нут розкрив усі свої найкращі властивості, його необхідно замочувати на 8-12 годин (або на ніч) кількістю води, що вдвічі більша за об'єм гороху. Потім його необхідно промити, викласти в ємність і залити невеликою кількістю води. Промивати кожні 6-8 годин, інакше закисне. Коли паростки досягнуть 4-5 см, їх можна вживати в їжу.
- Відварений. Після замочування промити і відварити. Щоб зменшити газоутворення додають трохи харчової соди. Варити необхідно до тих пір, коли горошину можна легко розчавити пальцями. Такий нут готують із тушкованими овочами, смажать із паприкою і роблять із нього котлети, у томатному соусі та в овочевому супі, до макаронів і плову.
- Нутове борошно. Особливістю є те, що вона не містить глютену. З неї готують коржі, оладки, млинці, кляр для овочів і фруктів, додають у соуси для густоти та солодкості - найвідомішою є ладду. З неї роблять кашку, яка має цілющі властивості, і нею мажуть у разі травм шкіри. Активно застосовують її в косметології - гелі, скраби та лосьйони для вмивання на основі нутового борошна. Вона тонізує шкіру, надає пружності та шовковистості. Добре очищає пори шкіри, позбавляючи її від прищів і чорних крапок.
- Хумус - досить поширена страва. Необхідно горох замочити на добу в гарячій воді, щоб він став м'яким. Потім промити і подрібнити в блендері. Додати кунжутну пасту, спеції та прянощі на свій розсуд. Добре поєднується з хлібними виробами та овочами.
Нут має горіховий смак і аромат під час приготування, а зерниста текстура добре поєднується з різними продуктами та інгредієнтами. Він наділений мінералами, вітамінами, клітковиною і білком, що добре поповнює нестачу на дієтах і у вегетаріанських стравах.
Продукт доступний і продається в гіпермаркетах, має невисоку вартість.



