Що корисніше їсти сир чи кефір

Що корисніше їсти сир чи кефір
Молочні продукти

Користь молочних продуктів, зокрема кефіру і сиру, відома людству ще з давніх часів. Вони мають масу корисних властивостей. Саме тому нас із самого дитинства годують корисними кашами на основі молока, сиром і поживним кефіром. Ці продукти дійсно несуть користь для організму. Але, в харчуванні необхідно дотримуватися міри. У тому числі слід враховувати можливі протипоказання, які можуть бути у людини.

Корисні властивості сиру

Це один із найпопулярніших і найпоширеніших молочних продуктів. Виробляється за допомогою сквашування молока, яке потім нагрівається, а отримана кашка відділяється від сироватки. Може мати різний ступінь жирності. Містить такі корисні речовини:

  • Вітаміни, переважно груп A, B і C.
  • Кальцій, калій, залізо та інші мінерали.
  • Молочні кислоти.
  • Каротиноїди.

Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу має такі корисні властивості:

  • Швидка засвоюваність організмом. Продукт дає змогу швидко насититися.
  • Зміцнення стану зубів, кісток, волосся і нігтів завдяки рясному вмісту кальцію і фосфору.
  • Нормалізація рівня гемоглобіну за рахунок наявності в складі заліза.
  • Зміцнення імунної системи завдяки високому вмісту вітамінів. Вітамін A підтримує зір, B - стимулює метаболізм, D - забезпечує нормальний ріст організму.
  • Зміцнення серцево-судинної системи.
  • Зниження ймовірності розвитку різних алергічних реакцій.
  • Сприяє схудненню. Але, в даному випадку краще віддавати перевагу нежирному сиру. Організм отримує повний комплекс потрібних речовин, але при цьому не набирає зайву вагу через невеликий вміст жиру.
  • Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту за умови вибору продукту з оптимальним відсотком жирності. Стабілізується рівень цукру, відбувається загальне зміцнення організму.

Сир

Користь кефіру для організму

Кефір - це природним чином перебродившее молоко. Також для запуску процесу бродіння можуть використовуватися спеціальні мікроорганізми, що містяться в заквасках. Останні дають змогу готувати цей кисломолочний продукт навіть у домашніх умовах. Володіє такими корисними якостями:

  • Високий вміст різних типів вітамінів, мінералів, кислот і жирів.
  • Поліпшення роботи травної системи. Завдяки наявності низки кислот і мікроорганізмів сприяє відновленню мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
  • Зміцнення імунітету завдяки багатому на корисні речовини складу.
  • Полегшення перебігу низки недуг шлунково-кишкового тракту. Рекомендується до вживання в разі багатьох недуг шлунка та кишківника.
  • Поліпшення якості сну при регулярному вживанні.
  • Нормалізація роботи кишківника в разі закрепів.
  • Виведення шлаків із кишківника, якщо продукт вживається на регулярній основі.

Також цей продукт має корисні косметологічні якості. Його часто використовують для приготування різних масок та інших засобів, що поліпшують стан шкіри та волосся.

Є спеціальні кефіри з біфідобактеріями, які надають лікувальну дію на систему травлення. У складі є вітаміни груп PP, D, A, C, B і H, а також кальцій, фосфор, мед і йод. Усі ці речовини є критично важливими для підтримання здорового стану людини. Сприятливий вплив чинять і бактерії, наявні в складі. Мікроорганізми надають лікувальний ефект у разі дисбактеріозу, ослабленого імунітету, захворювань нирок і печінки, очищаючи організм від токсинів.

Кефір

Можливі протипоказання

Не завжди ці продукти несуть тільки користь для організму. Приміром, до вживання сиру слід обережно поставитися в таких випадках:

  • Індивідуальна непереносимість молочних продуктів. У такому разі сир слід вживати в невеликих кількостях або зовсім від нього відмовитися.
  • Наявність захворювань шлунка, підшлункової залози та печінки. У цьому разі можна вживати тільки нежирний сир, причому в невеликих кількостях.
  • Наявність зайвої ваги. При такій проблемі можна їсти лише нежирні види.
  • Різні хвороби нирок. Через великий вміст білка можливе погіршення стану, оскільки він чинить сильне навантаження на вивідні системи.
  • Підвищений рівень холестерину, що загрожує ожирінням і розвитком атеросклерозу.

У кефіру теж є свої протипоказання:

  • Підвищена кислотність шлунка. Вживання допускається тільки в незначних кількостях. Вкрай рекомендується проконсультуватися у лікаря.
  • Наявність таких захворювань, як гастрит і виразка. Їсти можна тільки в дуже маленьких порціях після консультації лікаря.
  • Непереносимість їжі на основі молока.
  • Рефлюксна хвороба, печія.
  • Різні захворювання нирок. Приймання в їжу не рекомендується через велику кількість білків.

Сир і кефір

Поради щодо вибору та вживання

Сир і кефір дуже близькі за складом, що зумовлює подібні корисні характеристики та протипоказання. Їх не рекомендується вживати людям, які страждають на різні захворювання органів травлення. За наявності хвороб шлунково-кишкового тракту від їх прийому в їжу бажано відмовитися. Не слід починати вживання до консультації лікаря.

Якщо є можливість, варто віддавати перевагу кисломолочній їжі домашнього виробництва, особливо за наявності схильностей до хвороб системи травлення. У промислових продуктах є різні консерванти, підсилювачі смаку та інші добавки, які не можна назвати корисними, а найчастіше вони і зовсім здатні завдати шкоди.

Вкрай важливо уважно перевіряти термін придатності. Уся кисломолочна продукція, особливо максимально натуральна, зберігається дуже короткий період часу. Якщо термін закінчився або не були дотримані умови зберігання, не варто їсти такі продукти. У випадку з кисломолочним сиром, його краще зовсім викинути в разі прострочення. Кефір же можна використовувати в інших цілях, навіть якщо він зіпсувався, наприклад, для приготування оладок.

У продажу можна зустріти кефір з терміном придатності в місяць або навіть довше. Не варто його купувати. Такі властивості досягаються завдяки використанню великої кількості консервантів і особливої обробки сировини, що значно знижує її корисні якості, і може завдати шкоди.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Рисове молоко - користь і шкода Рисове молоко - користь і шкода
Необхідність у продукті, який зможе замінити молоко і буде не менш поживним, виникає у багатьох людей. Причинами пошуку...
10.04.25
0
0
Користь і шкода копчених продуктів для організму Користь і шкода копчених продуктів для організму
Основна мета копчення полягає в тривалому збереженні швидкопсувних продуктів без заморозки. Приготовлені вироби...
10.04.25
1
0
Користь і шкода баранини для організму Користь і шкода баранини для організму
М'ясні страви міцно увійшли в раціон усіх народів світу. Це поживно і смачно. У кожного виду м'яса є свої...
10.04.25
1
0
Омлет або варене яйце - що корисніше? Омлет або варене яйце - що корисніше?
Яйця входять до раціону кожної сім'ї незалежно від достатку і статусу. Для їхнього приготування існує безліч...
10.04.25
0
0